SULTAN 2. Abdülhamit'in 33 yıl boyunca kullandığı mühürleri dün Topkapı Sarayı'nda düzenlenen bir törenle Zeynel Abidin ve Mehmet Nezih Erdem kardeşler tarafından Kültür Bakanı İstemihan Talay'a teslim edildi. Talay, Erdemler'e plaket ve Atatürk albümü verirken "Mühürlerin Türkiye'ye getirilmesini bir kıvılcım. Güzellikleri ortaya çıkararak bugüne getirilmesini sağlayan herkes bilsin ki bunların devamı gelecektir" dedi.
Topkapı Sarayı Babu's Saade Kapısı önündeki tören saat 11.00'de Mehter Takımı ve Yaylı Sazlar kuarteti dinletisiyle başladı. Talay, bu iki farklı dinletiyi Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu kültür sentezi olarak yorumlayarak "Hem kültür değerlerimize sahip çıkacağız. Hem de evrensel sanatta hakettiğimiz yeri alacağız. Yolumuza bu anlayışla devam ediyoruz. Bizans'tan Roma'dan Etiler'den Frigler'den bugüne gelen tarihi mirasımızı biz de geleceğe taşıyacağız" dedi.
Müzik dinletisinin ardından mühürlerin teslim töreni için davetliler Topkapı Sarayı Kubbealtı'nda biraraya geldi. Zeynel Abidin Erdem, mühürlerin Türkiye'ye kazandırılmasından mutluluk duyduklarını belirterek "Hiçbir millet geçmişine arkasını dönemez. Bu hatırayı, Sultan Abdülhamit Han tarafından kullanılan bu mührün yuvasına teslim edilmesine vesile olmaktan mutluyuz" dedi.
Talay, Atatürk'ün Garp Cephesi Komutanı olduğu sırada Türkiye'nin 10 il ve ilçesinde konakladığı ve karargahlarla ilgili olarak "Bunlar şu an yıkık dökük. Bu binaların restorasyon çalışmalarını içeren projeye yakında başlıyoruz. Geçmişimize sahip çıkıyoruz" diye konuştu.
Mühür tesliminin ardından Mecidiye Köşkü'nde bir de kokteylin verildiği törene Sultan ikinci Abdulhamit'in torunları Adile, Ayten Kunter ve Nurhan Osmanoğlu'nun yanısıra çok sayıda davetli hazır bulundu. Saltanat Ailesi adına konuşan Adile Osmanoğlu mühürlerin Türkiye'ye kazandırılmasından büyük heyecan duyduğunu söyledi. Osmanoğlu, mühürleri niçin kendisinin almadığı sorusuna, "Söz öncelikle bize düşmez. Erkeklerimiz var. Fakat bir anlaşmazlık olduğu için bu duruma gelindi" yanıtını verdi.
Erdem kardeşler 6 Nisan'da Paris Drout Müzesi'nde yapılan müzayedeye iyi Fransızca bilen Adile Osmanoğlu aracılığıyla telefonla katıldı. 21 milyar lira ödenerek alınan som
altın saplı mühr-ü hümayunla sedef saplı som altından yapılmış diğer mührün yanısıra müzayedede sergilenen üçüncü mühür ise Fransa'yla yapılan
telefon bağlantısının kısa süreli kesintisiyle alınamadı. Üçüncü mührün kim tarafından alındığı ise tüm uğraşlara rağmen öğrenilemedi. Mühürler, 18 Mayıs'ta Müzeler Haftası'nın başlamasıyla Topkapı Sarayı Hazine Bölümü'nde Erdem kardeşler tarafından Türkiye'ye kazandırıldığını belirten bir yazıyla ziyarete açılacak.