The Others Özel sorgu ekibi

Özel sorgu ekibi

17.11.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Özel sorgu ekibi

Özel sorgu ekibi

       PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye iade edilmesini engelleyecek gerekçeleri bir bir ortadan kaldırmaya çalışan Adalet Bakanlığı bir taraftan da hummalı bir şekilde iade dosyasının hazırlığını sürdürüyor. Adalet Bakanlığı öte yandan da Öcalan'ı İtalya'da sorgulamak için, sorgu ekibi oluşturma kararı aldı.
       Dosya üzerindeki çalışmalarla ilgili Milliyet'in sorusunu yanıtlayan Denizkurdu şunları söyledi:
       "Sözleşmelere göre 40 günlük bir süremiz var ancak biz bu sürenin dolmasını beklemeden dosyayı İtalyan makamlarına göndereceğiz. Öyle tahmin ediyorum ki dosya 20 günden daha az bir sürede hazırlanmış olacak. Bunun için arkadaşlarımız altı koldan çalışıyor."
       Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Doç. Dr. Şeref Ünal koordinatörlüğünde çalışmalarını sürdüren bakanlık yetkilileri, bakanlıktaki bilgilerin yanısıra yeni gelen bilgi ve belgeleri de İtalyanca'ya çevirmeyi sürdürüyor.
       Bakanlığın Apo'yu yargılayan mahkemelerden istediği yeni bilgiler de bakanlığa ulaştı.

       Bakanlığın İtalya'ya göndereceği iade talebi dosyasında ilk kez bir sanığın işlediği suçları fotoğraflarla da belgeleyecek. Bakanlık bu çerçevede, mahkemelerden gelen dosyalardaki fotoğrafları da İtalyanca "altyazılarla" İtalyan mahkemesinin "bilgisine" sunacak.

       Fransa'da yakalanan Alaaddin Çakıcı'nın bu ülkede sorgulanması için henüz bir karar veremeyen Adalet Bakanlığı, Öcalan'ın İtalya'da sorgulanması için ekip oluşturarak bu ülkeye gönderilmesini kararlaştırdı. Sorgu ekibinin, Apo hakkında idam cezası istemiyle dava açan Ankara, İzmir ve Erzurum DGM savcı ve hakimlerinin yanısıra, Gaziantep ve Şanlıurfa Ağır Ceza Mahkemeleri ile bir bakanlık yetkilisinden oluşması bekleniyor. Adalet Bakanlığı'ndaki hakim görüşe göre bu ekip içinde, olayların gelişimini bizzat yaşayan polis ve özel tim yetkilileri de bulunacak.
       Bakanlık "sorgu ekibi" kararı doğrultusunda ilk olarak İtalya'dan "izin" alacak. İtalya'nın izin vermesi durumunda Apo'yu tutan İtalyan makamlarına Öcalan'ın hangi olaylarla ilgili olarak sorgulanacağı önceden bildirilecek. İtalya bu öneriyi kabul ederse Türk ekibi, Öcalan'a önceden bildirilen olaylar dışında hiçbir soru soramayacak.