The Others Papa’yı kilise öldürmek istedi

Papa’yı kilise öldürmek istedi

18.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Papa’yı kilise öldürmek istedi

Papa’yı kilise öldürmek istedi


ABD’de yayınlanan “Papa’yı Öldürmek" adlı kitap, Papa II. Jean Paul’ün Katolik Kilisesi içindeki bir muhafazakar grubun komplosuna düştüğünü savunuyor


       Papa’yı Öldürmek: ABD’li gazeteci ve yazar Tad Szulc’un imzasını taşıyan ve Amerikan Scribner Yayınevi tarafından yeni piyasaya çıkarılan “roman" bu başlığı taşıyor. Konusu da, 1981 yılında Papa’ya düzenlenen suikast ve ardından Amerikan Merkezi İstihbarat Örgütü (CIA) tarafından Fransız Gizli Servisi (SDECE) ve bizzat Papa II. Jean Paul’ün de bilgisi dahilinde yürütülen “çok gizli" soruşturmanın ortaya çıkardıkları.
       Romanda Papa, Polonyalı değil Fransız ve adı “II. Jean Paul" yerine “Gregory XVII." Papa’yı yaralayan kişi ise, “Mehmet Ali Ağca" yerine “Agca Circlic" adında bir Türk “bozkurdu". Ancak romanın “gerçek" olaylardan sapmasının, bu ve bunun dışındaki isimler, birkaç tarih ve yer değişikliği ile sınırlı olduğu öne sürülüyor.
       “The New York Timesöda 17 yıl dış muhabir ve diplomasi muhabiri olarak çalışan, biri Papa II. Jean Paul’ün biyografisi olmak üzere, ödüllü kitaplar yazan Szulc, ‘Papa’yı Öldürmek’ romanını, Ağca’nın II. Jean Paul’e yönelik suikast girişimini aydınlatma amacıyla yazdığını söylüyor. Ve bu konuda yürütülmüş, sonuçları da dünya kamuoyundan gizlenmiş bir soruşturmanın bulgularının ilk kez bu kitapta duyurulduğunu savunuyor.
       Szulc’un kitabında anlattığı gizli soruşturmanın sonuçları, “gerçeği yansıtması" halinde, Katolik Kilisesi’ni ciddi biçimde sarsacak ve Türkiye’deki ülkücü hareketin suikastla bağlantısı dahil, birçok konuyu ışığa çıkaracak bir nitelik taşıyor.
       Yazar kitapta Ağca’nın suikasttaki rolünü “Bozkurtlar’ın emrini yerine getirmek" ile sınırlı tutarken Papa’nın Katolik Kilisesi içindeki bir muhafazakar grubun komplosuna düştüğünü “sonsözünde" açıkça ortaya koyuyor.

Tetikçi rolünü ülkücüler verdi

       Katolik komplosu: Papa’ya suikastı düzenletenler, Katolik Kilisesi içinde “muhazakar" kanadı temsil eden Fransa’daki Hıristiyan radikal “Integrisme" hareketinin önderliğini yapan ve kendisi de 1991’de ölen bir Fransız Başpiskoposu ile bu başpiskoposa bağlı “Pius V (Beşinci Pius) Tarikatı."
       Ağca tetikçi: Başpiskopos ve adamları, Fransa’daki Müslüman gruplar ile temasa geçip ‘adam’ istiyorlar. Bu gruplar da, Türkiye’deki ülkücü hareket ile bağlantı kuruyor. Ağca bu iş için özel eğitim görüyor. Kendisine suikastın sebebi ve kimin adına işleyeceği söylenmezken, yakalanması halinde “şaşırtmacalı" ifadeler kullanabilmesi için de eğiiliyor.
       Papa biliyor: Suikast girişimi konusunda Fransız Gizli Servisi’nin başı olan, daha sonra şüpheli biçimde ölen Alexandre de Marenches tarafından uyarılan Papa, komployu ortaya çıkaran CIA soruşturmasından da haberdar.
       CIA İstanbul’da:1990’lı yılların başındaki gizli soruşturma sırasında, “silah taciri" kisvesi altında İstanbul’da bazı ülkücü liderlerle görüşen bir ABD’li ajan, bu liderlere M - 16, 50 kalibreli ağır makineli silah ve el bombası tipinde silahlar satmak için pazarlık yürütüyor. CIA ajanı, bu pazarlık esnasında ülkücülarden Ağca’nın Fransa’daki Müslümanlarca kendilerinden “tetikçi" olarak istendiğini anlatıyorlar.