The OthersParti şarkılarına TRT yasağı

Parti şarkılarına TRT yasağı

15.03.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Parti şarkılarına TRT yasağı

Parti şarkılarına TRT yasağı


Partilerin kampanyalarında kullandıkları popüler şarkılara "seçim yasakları" gerekçesiyle yayın yasağı kondu

Ali EYÜBOĞLU


TRT, siyasi partilerin seçim kampanyalarında kullandıkları popüler şarkılara, "seçim yasakları" gerekçesiyle yayın yasağı koydu.
Genel Müdür adına, Genel Müdür Yardımcısı Bülent Varol imzasıyla ilgili birimlere gönderilen yazıda, TRT'nin hangi şarkılara neden yayın yasağı koyduğu şöyle vurgulandı:
"18 Nisan'daki milletvekili ve mahalli idareler genel seçimleri dolaysıyla, seçimlere katılacak siyasi partilerin günün bazı popüler parçalarını propaganda amaçına yönelik olarak kullandıkları bilinmektedir. Bu parçaların saptanan örnekleri 'ek'te belirtilmiştir. Bu nedenle, söz konusu parçalar seçim yasakları kapsamında ve partiler arasında haksız rekabete yol açabileceği değerlendirmesi çerçevesinde 18 Nisan saat 21.00'e kadar radyo ve televizyonlarımızdan yayınlanmayacaktır.
Bunun yanı sıra siyasi partilerin propaganda çalışmaları sırasında müzik parçalarını propaganda amacıyla kullandıkları tesbit edildiğinde, bu konuda da ilgili yönetici ve yapımcılar, gerekli tedbirleri alacak ve bu parçaların da seçim yasakları sonuna kadar yayınlanmaması sağlanacaktır."
Milliyet'in sorularını yanıtlayan TRT Genel Müdür Yardımcısı Bülent Varol, söz konusu şarkıları seçim yasakları kapsamına girdiği için yasakladıklarını söyledi. Varol, "Yüksek Seçim Kurulu, `Partilerin seçimlerde slogan olarak kullandığı parçaların yayınını yasaktır' der. Biz de bu yasağa uyguladık" dedi. Varol, parçaların sadece, partilerce değiştirilerek, kendilerine uyarlanan haline değil, orijinallerine de yasak getirilmesinin nedenini ise şöyle açıkladı:
"Partiler, sözkonusu parçaları bozup kullanıyorlar. Orijinalinin yayınlanması, partilerin kullandıklarını çağrıştırdığı için seçim yasağına giriyor."

'İşgüzarlık yapılıyor'

Yüksek Seçim Kurulu ya da RTÜK harekete geçmeden, TRT'nin şarkılara koyduğu yayın yasağı, müzik dünyasında tepki yarattı. Parçaları yasaklanan şarkıcılar ve yapımcılar, TRT'yi işgüzarlıkla suçladı.
* İsmail Türüt (Şarkıcı - Gel Ha Böyle'nin söz yazarı): Bu karar, benim özgürlüğüme yasak koymadan farklı bir şey değil. TRT benim ağzıma kilit vuramaz. Bunu hiçbir mantığın kabul etmesi mümkün değil. TRT, `Gel Ha Böyle', `Kiziroğlu', `Türkiye'i yayınlamayacak da, `Neremi Neremi'yi mi çalacak? Bu kararı, sadece şarkılara vurulan bir zincir olarak görmüyorum. Bu, halkın özgürlüğüne vurulan bir zincir. Türküler, son zamanlarda gençler tarafından da sevilmeye başlandı. TRT gibi Halk Müziği'ni destekleyen bir kurumun, partileri çağrıştırır düşüncesiyle türkülere nasıl yasak koyar, anlamak mümkün değil? TRT yöneticilerinin çıkıp, bu yasağın gerçek nedenini, kamuoyuna açıklaması lazım.
Şahin Özer (MÜYAP Başkanı - Müzik yapımcısı): TRT'nin siyasi partilerin sözlerini değiştirerek kullandığı parçaların orijinallerine yasak koymasının doğru bir karar olmadığını düşünüyorum. Şarkıların ne kabahati var? Böyle bir zihniyeti de anlamak mümkün değil. Şarkıları, işlerine geldiği zaman çalınan, işlerine gelmediği zaman yayınlanmayan bir araç olarak gören zihniyeti kınıyorum.
Songül Karlı (Şarkıcı - Omuz Omuza'nın yorumcusu): Senelerdir zaten hep bir şeylere yasak koydu TRT. Varsınlar, en sevilen eserler olduğu için siyasi partilerin talip olduğu şarkılara da yasak koysunlar. Demek ki, böyle bir hakkı kendilerinde görmüşler.
Turan Ulus (Müzik yapımcısı): TRT, sevilen şarkıların sadece partiler tarafından sözleri değiştirilen şekline değil, orijinalini yasaklamış. 21. Yüzyıla girerken, böyle bir uygulamayı, çok yanlış ve anlamsız buluyorum. Bu şarkılar, meydanlarda, eğlence yerlerinde, diskoteklerde de yayınlanıyor. TRT onlara da yasak koysun!
Erol Köse (Ayna'nın prodüktörü): Ayna'nın yorumladığı Kiziroğlu, anonim bir eser olduğu için ANAP, DYP, MHP hatta Fazilet Partililerce de kullanılıyor. Anlaşılan TRT, olaylara RTÜK mantığıyla bakmaya başladı. O pencereden bakınca böyle bir yasak normal. Yasağı onaylamıyorum ama şaşırmadım.
Grup Laçin (Bekar Gezelim'in yorumcusu): Bu devirme böyle bir yasağın mantığını anlamak mümkün değil. Kurunun yanında yaş da yanmış oldu. Grup olarak kamuoyu bu konuyu en iyi şekilde değerlendireceğine inanıyoruz.
Ferhat Tunç: (Şarkıcı - Can Dostum'un bestecisi ve yorumcusu): CHP'li bazı yöneticiler, `Can Dostum'u kullanmak için talepte bulundu. Ancak, şarkıların siyasi amaçla kullanılmasına sıcak bakmadığım için bir anlaşma falan olmadı. Ama öğrendiğim kadarıyla izin vermediğim halde CHP, seçim otobüsünde `Can Dostum'u kullanıyormuş. O nedenle CHP'nin yaptığı yasal değil. TRT'nin de, CHP'ye kullanması için vermediğim bir parçaya, siyasi amaçla kullanılıyor diye yasak koyması da anlamsız. Böylece bana iki türlü haksızlık yapılmış oluyor. Asıl yasaklanması gereken şey, CHP'nin yaptığı. Parçamı izin vermediğim halde kullanıyor.
Grup Destan (Cilveloy ile Atabarı'nın yorumcusu): Her tür siyasi görüşü saygımız var. Ama anonim türküler, halkın malı. Her görüşten insanın, aynı duyguları hissettiği eserler onlar. O nedenle halkın türkülerinin, sadece bir görüşe maledilerek, partiler tarafından seçimlerde propaganda aracı olarak kullanmalarını yanlış buluyoruz. CHP, bizim iznizi almadan, mekanik haklarımızı ihlal ederek, `Cilveloy' ve `Atabarı'nı kullandı. Yasal olarak hakkımızı arayacağız. TRT'nin türkülerimize koyduğu yasak da ikinci bir yanlış.
Ömer Ahınbay (İşte Türkiyem'in bestecisi): TRT, bir devlet kurumu. Devlet bir yasak koymuşsa, vardır bir bildiği... Başka ne diyeyim.

Yasaklı şarkılar

TRT'nin 18 Nisan saat 21.00'e kadar yayın yasağı koyduğu şarkılar ve eserlerin sahipleri şunlar:
"Bekar Gezelim" (Söz - Müzik: Anonim), "Gel Ha Böyle" (Söz: İsmail Türüt - Naci Marzioğlu, Beste: Naci Marzioğlu), "Türkiye Şarkısı" (Söz: Berna Yılmaz, Beste: Ömer Ahunbay), "Omuz Omuza" (Söz: Orhan Seyfi Şirin, Müzik: Kerem Özdemir), "Yol Verin Ağalar Beyler" (Söz - Müzik: Barış Manço), "Gözün Aydın Türkiye Ak Güvercin Geliyor" (Söz: Bülent Ecevit, Beste: Emekçi), "Cilveloy" (Söz - Müzik: Anonim), "Atabarı" (Söz - Müzik: Anonim), "Can Dostum" (Söz: Yusuf Hayaloğlu, Beste: Ferhat Tunç), "Devlet Geliyor Devlet" (Söz - Müzik: Mustafa Yıldızdoğan) ve "Kiziroğlu Mustafa Bey" (Söz - Müzik: Anonim).