The Others Picasso'yu dörde katlamış!

Picasso'yu dörde katlamış!

12.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Picasso'yu dörde katlamış!

Picassoyu dörde katlamış


Saddam'ın bir subayının Kuveyt Sarayı'ndan dörde katlayarak çıkardığı Picasso'nun tablosu İzmir'e gelmeden neredeyse dünyayı gezmiş


       İspanyol ressam Pablo Picasso'nun, İzmir'de ele geçirilen 70 milyon dolarlık 'La Fermiere' isimli tablosunda Kuveyt Kraliyet Sarayı'nın mührü olduğu ve Körfez Savaşı sırasında Iraklı Yüzbaşı Abdullah B. tarafından çalındığı ortaya çıktı.
       Tablonun bir polisiyeyi andıran ve Fransa'da başlayıp İzmir'de biten öyküsü ise şöyle: Picasso'nun Fransa'da bir çiftlikte yaptığı tablo, 1918'de Moskova'da Modern Batı Sanatlar Müzesi'ne girdi. 1930'da yeni adresi Rusya'daki Hermitage Müzesi olan tablo, sekiz yıl sonra çalındı. Sayısız el ve ülke değiştiren tablo, en son Kuveyt Kraliyet Ailesi'nin Sarayı'na girdi.

Tabloyu dörde katladı

       1991'de Irak ordularının Kuveyt'i işgali sırasında saraya giren Irak Ordusu Mekanize Tümeni'nde görevli Yüzbaşı Abdullah B., çerçevesini kırıp dörde katladığı tabloyu üniformasının içinde kaçırdı. Yüzbaşı Abdullah, tabloyu İspanya ve Fransa'ya satma girişiminden, idam korkusuyla vazgeçti.
       Abdullah, birkaç ay önce Suriyeli akrabası Salih'in yardımıyla üçüncü kez müşteri aradı. Devreye giren Suriyeli Jamal İbrahim ve Hasan Ali ile şebekenin Türkiye'deki ayağını oluşturan dört Türk, İzmirli zengin bir işadamının alıcı olduğunu duydu. Oysa, pazarlık yaptıkları Mali Polis'ti ve uluslararası şebeke, satmaya çalıştıkları tabloyla birlikte ele geçti.
       Bağdat, Şam, Cevadiye, Nusaybin, Bismil'i geçip İzmir'de ele geçen tablonun yolculuğu, Alsancak semtindeki lüks otelde son buldu. Kendisinin 250, Hasan Ali ve şebekenin Türk olan diğer dört üyesinin de 100 biner dolar komisyon alacağını söyleyen Jamal İbrahim, ifadesinde şöyle konuştu:
       "Aylarca müşteri aradık. Halep Konsolosluğu'ndan bir aylık vize aldım. Tabloyu otomobilin gizli bölmesinde getirdim. Yüzbaşı ile akrabası Salih şimdi idam edilir."
       Ankara Resim Heykel Müzesi'nin duvarını süsleyen tablonun, Kültür Bakanlığı'nın kozu olacağı öne sürüldü. İade talebi geldiği anda, Türkiye'den kaçırılıp geri verilmeyen kültür mirasına örnek gösterileceği belirtildi. Yurt dışına kaçırılan paha biçilmez eserlerin başında Karun Hazinesi ve Bergama Sunağı geliyor.