The Others Pişman değillermiş!

Pişman değillermiş!

01.02.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Pişman değillermiş!

Pişman değillermiş


Son yılların en vahşi cinayetlerini işleyen Hizbullah militanları yargıç karşısındaydı: Eylemleri Şeriat ve Allah için yaptık


       Türkiye genelinde yürütülen Hizbullah operasyonları çerçevesinde Ankara polisince gözaltına alınan örgütün askeri kanat sorumlusu Mahmut Demir, "Pişmanım. Bundan sonra devletin tarafındayım" diye ifade verdi. Hizbullahçılardan Mustafa Selman İpek ve Mehmet Emin Alpsoy ise, ifadelerinde pişman olmadıklarını belirterek "Eylemleri şeriat ve Allah için yaptık" dediler.
       Ankara polisinin yaptığı çalışmalar sonucu gözaltına alınan 15 kişi dün sabah saatlerinde Ankara DGM Başsavcılığı'na götürüldü. Hizbullahçılar, DGM'deki sorguları öncesinde mescit olarak ayrılan odada namaz kılmak için izin aldılar. Burada namaz kılan Hizbullahçılar, namazlarının ardından ifade verdiler.

Batman kasabı: Devletin tarafındanyım

       DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel'e ifade veren, işlediği cinayetler nedeniyle "Batman kasabı" olarak anılan Demir'in "Pişmanım, bundan sonra devletin tarafındayım" dediği öğrenildi. Demir'in, Adana'nın Yüreğir ilçesi HADEP İlçe Başkanı Rabih Çabuk'un öldürülmesi olayıyla bölgede işlenen bazı cinayetlere karıştığını itiraf ettiği bildirildi.

Talimatlar İnan'dan

       Alınan bilgilere göre, Demir, ifadesinde, "Örgütün lideri olarak anılan Hüseyin Velioğlu'ndan hiç talimat almadım. Talimatları, bazen Mustafa Hacı İnan'dan, çoğunlukla da Mithat Yılmaz'dan alıyorduk. Bazı eylemleri de kimseye danışmadan gerçekleştiriyorduk" dedi.
       Örgüte katılanlara ilk olarak, "Türkiye Cumhuriyeti kafir devlettir" görüşünü empoze ettiklerini anlatan Demir, Konca Kuriş'in öldürülmesiyle örgütün bir ilgisi bulunmadığını da iddia etti.

"Şeriat için pişman değiliz"

       Yüksel'e ifade veren örgütün siyasi kanat sorumlusu Mustafa Selman İpek ile Mehmet Emin Alpsoy ise, ifadelerinde "Pişman değiliz. Şeriat ve Allah için eylemleri yaptık" dediler. İpek ve Alpsoy, üzerlerine atılı eylemlerin bir bölümünü kabul, bir bölümünü reddettiler.
       Yüksel tarafından ifadeleri alınan diğer 12 kişi ise, suçlamaları kabul etmediler.

Üçü serbest

       Yüksel, ifadelerini aldığı 15 kişiden Mahmut Demir, Mustafa Gürlüer, Selman İpek ve Mehmet Emin Alpsoy'un, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "Anayasa'yı cebren değiştirmeye ve zorla yıkmaya teşebbüs" fiilini düzenleyen ve idam cezasını öngören 146 / 1. maddesinden; Burhan Özlük, Abdülsamet Yıldız, (Başbakanlık'ta yakalanmıştı) Abdurrahman Alpsoy, Şeyhmuz Alpsoy, Hasan Alpsoy, Fahrettin Yıldız, Sadullah Arpa ve Aysel Aldanmaz'ı da "yasadışı örgüt üyesi olmak" fiilini düzenleyen 168. maddesinden tutuklanmaları talebiyle DGM Yedek Hakimliği'ne sevketti.
       Yüksel, Demir'in imam nikahlı eşi Nesrin Arslan ile Selman İpek'in imam nikahlı eşi ve Nesrin Arslan'ın kardeşi Nuran Arslan ve Sayha Tekin'in serbest bırakılmasına karar verdi.
       DGM Savcısı Yüksel'in Hizbullah soruşturmasını ikiye ayıracağı ve örgütün devlet içerisindeki kadrolaşmasıyla ilgili soruşturmayı ayrı olarak yürüteceği öğrenildi.

Bebek DGM'de

       Hizbullahçıların DGM'ye sevk edilmelerinin ardından Mahmut Demir ile imam nikahlı eşi Nesrin Arslan'ın gözaltına alınmalarından sonra dünyaya gelen oğulları da DGM'ye getirildi. 10 günlük bebeğin DGM'ye Mahmut Demir'in ifade vermeden önce çocuğunu görmek istemesi nedeniyle getirilmiş olabileceği belirtildi. Nesrin Arslan'ın da, tutuklanarak cezaevine konulma olasılığı nedeniyle DGM'ye oğlunun getirilmesini istediği ifade edildi. Nesrin Arslan, savcılıkça serbest bırakılmasının ardından oğluyla beraber DGM'den ayrıldı.

Operasyon bilançosu; 938 gözaltı

       İçişleri Bakanlığı, Hizbullah operasyonu çerçevesinde 30 Ocak 2000 itibariyle 44 ilde 938 kişinin yakalanarak gözaltına alındığını açıkladı.
       Gözaltına alınanlardan 437'sinin mahkemeye sevk edildiği, 221'inin de tutuklandığı belirtilen açıklamada, 17 Ocak itibariyle 15 ayrı cezaevinde 505 Hizbullah terör örgütü mensubunun tutuklu bulunduğu bildirildi.
       Açıklamada, hücre evlerinde yapılan aramalarda 44 uzun namlulu silah, 298 tabanca, 11 av tüfeği, iki kalem tabancayla silahlara ait şarjörler ve 4 bin 296 mermi, 72 el bombası, 100 dinamit lokumu, 200 gram TNT kalıbı, üç roketatar, bir havan, 33 fünyeyle bomba yapımında kullanılan malzemelerin ele geçirildiği belirtildi.
       Operasyonlarda öldürülerek gömüldüğü belirlenen 47 ceset bulunduğu, bunlardan 22'sinin kimliğinin saptandığı kaydedildi.
       Açıklamada, "Daha önce meydana gelen birçok faili meçhul olayla terör örgütünün ilgisi olduğu tespit edildiğinden, bu olayların aydınlatılması çalışmalarına devam edilmektedir" denildi.

Üç öğretmen iki imam yakalandı

       * Gaziantep'te Hizbullah'a yönelik operasyonlarda aralarında imam ve öğretmenlerin de bulunduğu dokuz kişi yakalandı. Gaziantep Emniyet Müdürü Ali Kalkan, aralıksız süren operasyonlarda örgüt üyesi oldukları belirlenen öğretmenler Mehmet Zülfü Tan, Faruk Kentboğa, Mustafa Çelik, imamlar Kadir Üstündağ ve Ömer Soyaslan, TEDAŞ memuru Muzaffer Özen'in yanı sıra Hacı Özmen, Mehmet Kurt ve Halil Vural'ın çok sayıda örgütsel doküman ve yasak yayınla ele geçirildiğini açıkladı. Kalkan, bu kişilerden Mehmet Zülfü Tan'ın örgütün Nizip, Birecik, Suruç bölge sorumlusu olduğunu söyledi.
       * Ankara: Emniyet Müdürlüğü'nün terör örgütü Hizbullah'a yönelik operasyonları kapsamında gözaltına alınan 27 kişinin sorgulanması sonucunda, terör örgütünün Başkent'teki askeri, siyasi, cami, mali işler ve öğrenci yapılanmalarının deşifre edildiği bildirildi. Gözaltına alınan örgüt mensuplarının üst, ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda sahte beş nüfus cüzdanı, örgütsel raporlar, yayınlar, bomba yapımında kullanıldığı değerlendirilen çeşitli elektrik ve elektronik malzemeler, örgütsel faaliyetlerde kullandıkları cep telefonları, örgüt mensuplarına aktarıldığı anlaşılan Adalet Bakanlığı ve Başbakanlık telefon rehberi, oto plakası gibi bilgileri içeren bilgisayar disketleri, bir adet pompalı tüfek, öldürülen şahıslara ait üç otomobil, ev eşyaları ve bir bilgisayar ele geçirildi.
       * Isparta: Emniyet Müdürlüğü ve jandarma ekiplerinin kent merkeziyle ilçelerde gerçekleştirdiği operasyonlarda Eğirdir ilçesine bağlı Bağören köyü imamı ve Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) İlahiyat Fakültesi öğrencisi Reşat Arslan (21) ile Osman Teknal Talip Işık, Mehmet Zeki Koç ve Mehmet Zengin adlı inşaat işçileri ile üç öğrenci yakalanarak, gözaltına alındılar.

Mezarevler mühürlendi

       Kartal'da ortaya çıkartılan Hizbullah terör örgütüne ait iki ev kazı çalışmalarının tamamlanmasının ardından dün mühürlendi. Kartal'daki iki eve gelen elektrik faturalarının da Ahmet Şahin ve Mümtaz Gürkan adına düzenlendiği belirlendi.
       Çavuşoğlu Mahallesi Samanyolu Caddesi Görkemli Sokak'ta bulunan ve daha önce yapılan çalışmalarda dokuz cesedin çıkartıldığı evde, dün yeniden kazı başlatıldı. Evin garaj bölümüyle arka bahçesinde kepçe aracılığıyla yapılan derinlemesine kazı yaklaşık 45 dakika sürdü. Kazı sonunda herhangi bir cesete rastlanmazken, evler mühürlendi.
       Cesetlerin çıkarıldığı evin ardından, önceki gün kazı çalışmalarının tamamlandığı Çobanyıldızı Caddesi 45 numaradaki müstakil ev de mühürlenerek koruma altına alındı. Bu evde çok miktarda yufka ekmeği ile ilkokul kitapları ve çocuk dergilerinin olduğu görüldü.

Elektirk faturaları

       Dokuz cesedin çıkarıldığı eve AKTAŞ Elektrik'ten Ahmet Şahin adına düzenlenmiş fatura geldi. 22 Aralık 1999 ile 22 Ocak 2000 dönemine ait fatura tutarının 18 milyon 420 bin lira olduğu belirlendi.
       Kartal'daki ikinci eve de Mümtaz Gürkan adına düzenlenmiş 3 milyon 690 bin liralık 22 Aralık 1999 ile 5 Ocak 2000 dönemine ait fatura gönderildi.

Yıldırım ve Avcı toprağa veriliyor

       Hizbullah tarafından öldürülen Zehra Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı İzzettin Yıldırım ile vakıf üyesi Mehmet Şehit Avcı'nın cenazeleri, bugün İstanbul'da Eyüp Mezarlığı'nda toprağa verilecek.
       Adli Tıp Kurumu'na gelen Mehmet Şehit Avcı'nın dayısı Hıdır Koca, yeğeninin boğulduğunu ve vücudunda kırıklar olduğunu anlattı. Koca, işkence yapılıp yapılmadığı konusunda, "İnsan, zalimin, gavurun eline düşerse işkence görmez mi? Gavur, Müslümana ne şekilde işkence yapar" diye konuştu.

Diyarbakır, Batman ve Antalya'da üç ceset

       Diyarbakır ve Batman'da yapılan kazılarda Hizibullahçılar tarafından öldürülmüş iki ceset daha çıkarıldı.
       Önceki gün Diyarbakır'ın kenar semtlerinden Melikahmet Semti Savaş Mahallesi'nde yapılan kazı çalışmaları dün sabahtan itibaren sürdürüldü. Pazar günü domuz bağı ile bağlanıp öldürülen iki cesedin çıkarıldığı evin bodrum katının bir başka yeri dün kompresörle delindi. Daha sonra kazma ve küreklerle delik genişletildi ve bir erkek cesedine ulaşıldı. Cesedin üstünün kireçle örtüldüğü dikkati çekerken aynı yerde bir başka cesedin daha olduğu tahmin ediliyor.
       Diyarbakır'da önceki gün dört erkek cesediyle birlikte bulunan kemiklerin de iki kişiye değil, bir kişiye ait olduğu bildirildi.

Batman

       Örgütün üst düzey yöneticilerdinden Mahmut Demir'in itirafları sonucu Batman'da da önceki akşam bir mezar ev bulundu. Batman'ın Gerçüş İlçesi Bağlarbaşı Mahallesi'ndeki Şerif Yıldırım'a ait evin ahırından kemikler çıkarıldı. İskeletin bir erkeğe ait olduğu belirtilirken, ahırda Hizbullah örgütüne ait dokümanlar da ele geçirildi.

Antalya

       Hizbullah'ın gözaltında bulunan sözde Akdeniz bölge sorumlusu M. Emin Ekinci'nin ifadeleri doğrultusunda bir ceset de Antalya'da çıkarıldı. Çıkarılan cesedin Ahmet Yalçın'a ait olduğu sanılıyor.
       Adana'dan Antalya'ya getirilen Ekinci'nin Antalya - Isparta Karayolu'nun Topallı köyü yakınlarındaki ormanlık arazide gösterdiği yerde yapılan kazıda, yaklaşık bir metre derinliğe gömülmüş cesete ait kemik parçaları çıkarıldı. Cesedin, 1998'de kaçırılan ve örgüte ihanet ettiği gerekçesiyle Ekinci'nin de katıldığı dört kişilik infaz timi tarafından katledildiği tahmin ediliyor.
       Yakalandıktan sonra itirafçı olan Ekinci'nin yer göstermesi sonucu çıkarılan cesete ait kemikler Ankara Krimonoloji Loboratuvarı'na gönderildi.