The Others Seçmene pusula kursu!

Seçmene pusula kursu!

27.01.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Seçmene pusula kursu!

Seçmene pusula kursu

       PSİKOLOGLAR, 18 Nisan seçimlerinde kullanılacak birleşik oy pusulasının uzun olması nedeniyle, seçmenlere kurs verilmesini önerdi. Karar değişikliği olmazsa, 86 santimetre uzunluğundaki oy pusulalarının, seçmeni kararsızlığa iteceğini kaydeden psikologlar, "Pusuladaki sıralama oy vermeyi etkilemez" dediler. Kamuoyu araştırmacıları da, sıralamanın seçim sonuçlarını etkileyecek boyutta olamayacağını belirttiler.
       Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Gülden Güvenç, pusuladaki sıralamanın seçmenin oy verme işlemini etkilemeyeceğini öne sürerek, "Bireyler seçme konusunda farklı öncelikler gösterebilir. Bazen ilk sıradakini, bazen son sıradakini, bazen de ortadakini tercih edebilirler. Çoktan seçmeli sıralamanın önemli bir etkisi yoktur. Rastgele bir seçim de yapabilir" görüşünü kaydetti.
       Uzun oy pusulasının seçmenin karar vermesini güçleştirebileceğini söyleyen Güvenç, kararsız seçmenin oy vermede daha da zorlanacağını ifade etti. Güvenç, "Önceden fikri olan seçmen de, eğilimli olduğu partiyi seçici algıyla okuyabilir" dedi ve okuma - yazma bilmeyen seçmenin diğerlerine göre zorlanacağını vurguladı.
       Psikolog Suna Tanaltay da, uzun oy pusulasının birey üzerinde olumsuz etki yaratabileceğine işaret ederek, "Uzun oy pusulası karşısında seçmenin çok bilinçli olması lazım" dedi. Tanaltay, okuma - yazma bilmeyen ve öğrenim düzeyi düşük olan seçmen için, uzun pusulanın "içinden çıkılmaz bir zorluk" yaratacağına dikkat çekti.
       Birleşik oy pusulasının uzun olmasının zaman kaybı ve seçme zorluğu da yaratacağına işaret eden Tanaltay, "Kararsız ve öğrenim düzeyi düşük seçmene bu konuda kurs verilmesi lazım" önerisini getirdi.
       Türk toplumunda "obsesif eğilim"in (düşünce takıntısı) yaygın olduğunu kaydeden Tanaltay, "Bu insanlar zor seçer. En güzel seçim yöntemi, istemediklerini elemektir. Ancak, bu metodu kullanmayı bilmezler" dedi.

       Kamuoyu araştırma uzmanları ve sosyal psikologların, oy pusulasındaki sıralamanın seçmeni etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin görüşleri de şöyle:
       Tarhan Erdem (Kamuoyu Araştırma Uzmanı): "Oy pusulasındaki sıralamanın seçim sonuçlarına fazla bir etkisi olmaz. Seçmen sıralamaya göre değil, tercih ettiği partiye göre oy kullanır. Çok az sayıda, bilinçsiz bazı seçmenlerde sıralama etkili olsa bile, bunlar seçim sonucunu etkilemez. Sıralama nedeniyle geçersiz oy sayısında da artış olmaz."
       Bülent Tanla (Kamuoyu Araştırma Uzmanı): "Türkiye'de kamuoyu ve seçmen son derece sağduyulu ve bilinçlidir. Hangi partiye oy atacağını, son anda karar verse de bilir. Bu nedenle oy pusulasındaki sıralama, seçim sonuçlarını hiçbir biçimde etkilemez."