The Others Sesli kütüphane

Sesli kütüphane

02.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sesli kütüphane

Sesli kütüphane


Beyazıt Kütüphanesi’nde görme engelliler internette sörf yapabiliyor


       Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde son günlerde bir sevinç yaşanıyor. 1992’de Kültür Bakanlığı’nın gönderdiği 50 milyon lira ile oluşturulan Görme Engelliler Bölümü’ne kalitesi ve kapasitesi yüksek, ekranda bulunan her metni, yazılan her sözcüğü seslendiren bir bilgisayar sistemi kuruldu. Bu bölümün çalışmalarını yakından takip eden Şişli-Levent Soroptimist (çalışan kadınlar) Dernekleri ile Roteş Grubu’nun bağışladığı bu bilgisayarla kitapların seslendirilmesi için birbirine bağlantılı üç ses kayıt aletiyle görme engellilere aralıksız hizmet verilecek.

       Sanki uzay çağı
       Şimdilik sadece iki bilgisayara yüklenen programın becerileri şöyle sıralanıyor:
       Bilgisayar açılır açılmaz mekanik bir ses İngilizce ya da Türkçe konuşmaya başlıyor. Bu sesin görme engellilere verdiği ilk hizmet ise bilgisayarın nasıl açıldığını anlatmak. Klavyede herhangi bir tuşa basıldığında ya da yazarken hata yapıldığında mekanik ses devreye giriyor. Kullanılan bu programda, her harf ve komut tek tek seslendirilmiş. Klavyeyi bilen her görme engelli, internette istediği kadar sörf yapabilme şansına da sahip. Yaklaşık on gün içinde tamamlanacak bu sistemden isteyen her görme engelli yararlanabilecek.

       İhtiyaca göre karar
       “Bugüne kadar görme engellilerin ihtiyaçlarına göre kararlar aldık" diyen Beyazıt Kütüphanesi Müdürü Şerafettin Kocaman, onlar için yaptıkları faaliyetleri şöyle anlattı:
       “Stüdyo, boş kasetler ve ses kayıt cihazı ile işe başladık. Sesi güzel gönüllü okuyucuların yardımıyla kitapları kasetlere okuduk. Bugüne kadar 1250 kitabı seslendirdik. Amacımız, yeni katkılarla kasetlerimizi CD ile bilgisayar ortamına taşımak. Kütüphanemizde görme engellilerin daha fazla vakit geçirmelerini istiyoruz."