30.06.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:
Dava, Türk hukuk tarihindeki önemli gelişmeleri de anımsattı. Abdullah Öcalan'a idam kararı Şeyh Sait'in idam edilişinin 74. yıldönümünde verildi. Yargılama, eski başbakanlardan Adnan Menderes'in de yargılanarak idam cezasına çarptırıldığı İmralı'da yapıldı.
Cumhuriyet tarihinde ilk Kürt ayaklanması olarak bilinen Şeyh Sait isyanıyla PKK'nın gelişim süreci benzerlikler gösteriyor. İlk isyanın lideri Şeyh Sait'in 74 yıl önce Öcalan hakkında karar verilen 29 Haziran'da idam edilmesi de tarihi tesadüf.
Şeyh Sait, Doğu ve GÜneydoğu Anadolu'da hakimiyet kurmak için bölge halkının hassas olduğu din duygularını sömürerek güçlendi. PKK ve Öcalan da zaman zaman dini duyguları ön plana çıkararak kendisini taraftar toplama yoluna gitti. Şeyh Sait, yandaşlarının masraflarını Suriye'ye sattığı koyunlardan elde ederken, Öcalan ve PKK da Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan geçen özellikle uyuşturucu ticareti yollarını kontrol altında tuttu.
Şeyh Sait de Öcalan gibi Avrupa ile ilişkilerini sürekli sıcak tuttu. İngilizlerle ilişkiye geçerken, özellikle oğlu Ali Rıza'nın katkıları büyük oldu. Öcalan'ın yurtdışı bağlantıları ise daha karmaşıktı.
Şeyh Sait ve yandaşları PKK'nın sık sık kullandığı "pusu kurma" yöntemiyle 22 Şubat 1925'te ilk önemli eylemlerini yaptı. Şeyh Sait'in adamları doğu dışındaki illerden İstanbul'u çok etkin şekilde kullandı. PKK'nın etkin eylemler yaptığı iller arasında da İstanbul ilk sıralarda yer aldı.
Şeyh Sait, dönemin özel mahkemelerinden olan Şark İstiklal Mahkemesi'nce idam cezasına çarptırılıp cezası 29 Haziran 1925'te infaz edildi.