18.08.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:
Milli Güvenlik Kurulu'nun da birçok kez gündemine gelen Suriye ile Hatay sorunu yeni bir boyut kazanıyor. Suriye, önümüzdeki ay Asi Nehri üzerinde 5. barajı devreye sokarak, Türkiye'nin tarım potansiyelinin can damarlarından birini oluşturan Amik Ovası'nı susuzlukla tehdit edecek. Ovada yıllık 200 trilyon lirayı bulan tarım sektörü bu nedenle tehliyeke girecek.
Suriye'nin Asi Nehri üzerine ardarda baraj inşa etmesi, Türkiye'nin ileride doğabilecek tarımsal sorunlar açısından acil önlemler almasını zorunlu hale getiriyor. Kurulan barajlar yüzünden nehirin Türkiye tarafında kalan bölümünde saniyede 25 metreküp olan su miktarı, zaman zaman beş metrekübe kadar düşüyor.
Suriye'nin üçüncü barajı devreye soktuğu yıllarda Amik Ovası'nın sulanması amacıyla yapılan sondaj çalışmalarında 10 - 15 metre derinlikten su çıkarıldı. Dördüncü barajın da çalışmasıyla sondaj derinliği 300 metreye kadar yükseldi. Beşinci barajdan sonra ise artık sondaj çalışmalarının sonuç vermeyeceği ileri sürüldü.
Hatay, tarım sektöründeki en bereketli yıllarında tahıl, pamuk, sebze ve meyve üretiminde sayılı merkezler arasında yer alıyordu. Bu dönemlerde yılda 200 bin ton pamuk, 300 bin ton hububat, 70 bin ton zeytin ve sebze - meyve üretiliyordu. Amik Ovası, bunların dışında pipo ve tömbeki tütünü üretiminin de merkezi olarak biliniyor. Suriye ile Lübnan, Asi Nehri konusunda 1994'te anlaşmaya vararak Türkiye'yi dışarıda bırakmıştı.