The Others Teknoloji sınır tanımaz

Teknoloji sınır tanımaz

09.09.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Milliyet İş Yaşamı Gazetesi’nin Bilişim Zirvesi kapsamında düzenlediği teknoloji ve insan kaynakları temalı iki forumda, teknoloji kullanımındaki sınırların kaldırılması gerektiği belirtildi.

Teknoloji sınır tanımaz

Teknoloji sınır tanımaz

Milliyet İş Yaşamı Gazetesi’nin Bilişim Zirvesi kapsamında düzenlediği teknoloji ve insan kaynakları temalı iki forumda, teknoloji kullanımındaki sınırların kaldırılması gerektiği belirtildi.

SİBEL KÖKLÜ

5 Eylül 2001’de düzenlenen ’Teknoloji ve İnsan Kaynaklarının Etkileşimi’ konulu forumda; ‘teknoloji insan kaynakları yönetimine nasıl bir rol yüklüyor’ ve ‘teknoloji insan kaynakları yöneticilerini daha stratejik bir konuma getirebilir mi’ sorularına yanıt arandı. Moderatörlüğünü Management Center Türkiye Genel Müdürü Alper Utku’nun yaptığı toplantıya konuşmacı olarak Siemens Business Services İnsan Kaynakları Direktörü Bekir Kural, 01 Teknoloji - Türkiye Genel Müdürü Diana Misim Fındıkoğlu, Oracle İş Geliştirme Müdürü Mustafa Orhan ve Temsa İnsan Kaynakları ve Bilgi Sistemleri Direktörü Timuçin Bayraktar katıldı.
Siemens Business Services İnsan Kaynakları Direktörü Bekir Kural, outsourcing ve işe alımda teknoloji kullanımı konularına değindi. Gelişen teknolojinin insan kaynaklarının stratejik fonksiyonunu ön plana çıkardığı yaklaşımına katılmadığını söyleyen Bekir Kural;
‘'Teknoloji tecrübe yerine bilgi yönetimini ön plana çıkardı. İnsan kaynakları iş süreçlerini kolaylaştırmak için ilgili sistemleri kurmayı hedefler. Bugüne kadar sermaye sahipleri yazılımlardan mucize yaratmalarını bekledi. Ama organizasyonda uygun altyapı yoksa, yazılımların mucize yaratması beklenemez' dedi.
Teknolojide yatırımın geri dönüşü ve e-learning konularına değinen 01 Teknoloji - Türkiye Genel Müdürü Diana Misim Fındıkoğlu ise online eğitimin şirketlere sağladığı faydalardan örnekler verdi; "Türkiye e-learning konusuyla yeni tanışıyor.Oysa ABD’de IDC Group’un yaptığı bir araştırmaya göre, 1998 yılında klasik sınıf eğitimi oranı yüzde 80, online eğitim oranı yüzde 20’ydi. 2003 yılında bu oranın yüzde 60’a yüzde 40 olması bekleniyor. E-learning, yatırım giderlerinde yüzde 50 tasarruf, hızlı öğrenmede yüzde 40 oranında avantaj sağlıyor'.
Oracle İş Geliştirme Müdürü Mustafa Orhan, teknolojinin şirketlere verimlilik ve ölçümleme açısından getirdiklerini tartışmaya açtı;
'Teknoloji tüm sorunları düzeltir gibi bir yaklaşım doğru değildir. Başarılı insan kaynakları - teknoloji etkileşim modelinde, çalışanların işlerini yaparken hızlı, güvenli ve ucuz bir sistematik kullanmaları gerekir. Teknoloji, insan kaynaklarının bir sistematiğe sahip olması konusunda bize gerekli araçları sunuyor'.
Temsa İnsan Kaynakları ve Bilgi Sistemleri Direktörü Timuçin Bayraktar; değer katan insan kaynakları yönetiminin önemine dikkat çekerek;
'’Teknolojiyi üç ayrı alanda kullanabiliriz; operasyonel, taktik ve stratejik. Türkiye’de teknoloji daha çok operasyonel olarak kullanılıyor. Oysa önemli olan stratejik olarak kullanılması. Türkiye’de insan kaynakçılar olarak teknolojiyi şirketin geleceğine yönelik bir senaryo analizi için kullanmıyoruz. Sadece bilgi sistemlerini kullanarak stratejik bakış açısını sahip olunamaz. Önce stratejik olacaksınız, sonra bilgi sistemleri size destek olacak’ dedi.

Bugünün kahramanı bilişim teknolojisi
Milliyet İş Yaşamı Gazetesi’nin 6 Eylül 2001’deki ikinci forumunun konusu 'İnsan Kaynaklarında Teknoloji Kullanımının Sınırları'ydı. Moderatörlüğünü Ekser Yönetim Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Yener Tugay’ın yaptığı foruma konuşmacı olarak Colgate Palmolive İnsan Kaynakları Direktörü Cihangir Kavuncu, Karya Yönetim Danışmanlık Başkanı Özlem Demir, Yönetim Danışmanı Mehmet Ünal ve Doğan Burda Rizoli İnsan Kaynakları Direktörü Hande Yaşargil katıldı.
Konuşmacılar, teknolojinin şirketlerde yaygınlaşmasıyla birlikte gelinen olumlu noktaları anlatırken, yaşanan olumsuzluklara da dikkat çektiler. Örneğin şirket içi mail trafiğinin yaygınlaşmasıyla, üst katta çalışan arkadaşınıza hatır sormak için e-mail göndermek, arkadaşlık ilişkinizi bir tür bilgi alışverişine dönüştürebilir. Ya da takdir edilmeniz gereken bir durumda, patronunuza size bir teşekkür mail’i atmak daha kolay gelebilir. Bazı şirketler, işten çıkaracakları elemanları bu durumdan teknolojinin nimetlerini kullanarak haberdar etmeyi tercih ediyor. İşte bu örnekler uzmanlara göre tehlikeli durumlar. Bu tür durumlarda iletişimin doğru gelişmesi için mutlaka yüzyüze görüşülmesi, ilişkinin insani yönünün ihmal edilmemesi gerekiyor.
Colgate Palmolive İnsan Kaynakları Direktörü Cihangir Kavuncu, teknolojinin insanın yerini almaması, birlikte yürümesi ve teknolojinin kurum kültürüne uygun olmasının önemine dikkat çekerek;
"Teknolojiyi kullanırken insan kaynaklarında sınırları iyi çizmemiz gerekiyor. Türkiye’de şirketler insana ve teknolojiye yatırım yapmaktan yana değil. İnsan kaynaklarında teknoloji yatırımı yaparken önemli olan, kurduğunuz sistemin şirket karını arttırması, müşteri odaklı ve esnek olması' dedi.
DBR İnsan Kaynakları Direktörü Hande Yaşargil, teknolojinin ve iletişimin gelişmesiyle beraber ilişkinin kaybedildiği görüşünde;
'İletişim gelişiyor ama ilişkiyi kaybediyoruz. Teknolojiyi kullanırken bilgi derinleşiyor ama iletişim sığlaşıyor. Son derece güçlü bir altyapısı olan, internetin çok yoğun olarak kullanıldığı bir şirkette yapılan araştırma sonucu en büyük eksikliğin iletişim olduğu ortaya çıkabiliyor. Özellikle işe alma süreci ile ilgili teknikler beni irkiltiyor'.
Teknolojiyi bir kurum olarak görmek gerektiğini belirten Yönetim Danışmanı Mehmet Ünal ise; "Tarihte nasıl gerçek kahramanlar varsa, günümüzün kahramanı da bilişim teknolojisi. Teknoloji artık kurumsallaştı. Teknolojiyi kullanma ile ilgili sınırların geliştirilmesi lazım. Teknolojinin kopyalanması olayı, insanları kontrol etme güdüsü, teknolojiyi kullanmadaki tehdit ve kısıtlamalar bilişim teknolojilerinin ortaya çıkardığı sorunlardan bazıları. Artık iyi konuşanlar değil, iyi yazanlar kahraman haline gelecek'.