The Others Terör 300 bin insanı sakat bıraktı

Terör 300 bin insanı sakat bıraktı

20.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Terör 300 bin insanı sakat bıraktı

Terör 300 bin insanı sakat bıraktı

       ÇUKUROVA Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi Anabilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Tan, ülkemizde 1980'den sonra meydana gelen terör olaylarında 300 bin yurttaşın sakat kaldığını söyledi.
       Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ile Sakatlar ve Ortopedik Engelliler Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Cumhuriyet Türkiyesi'nde Ortopedik Engellilerin Sorunları" konulu konferansta, ülkemizde 7 milyona yakın özürlünün yaşadığını vurguladı. Tan, "İnsanlarımızın sakat kalmasının birçok nedeni var. Ama, bu nedenlerden en acı olanı, terör nedeniyle sakat kalınması" dedi.
       Sakatlık nedenlerini doğum öncesi ve doğum sonrası olmak üzere iki gruba ayıran İsmet Tan, şunları söyledi:
       "Doğum öncesi sakatlıkların çoğunluğu akraba evliliğinden kaynaklanmaktadır. Doğan çocuklarda genellikle kalça çıkıklığı, raşitizm, Akdeniz anemisi ve zihinsel özürler görülmektedir. Hamilelikte anne adaylarının geçirdiği hastalıklar, röntgen çekimleri ve kullandığı ilaçlar da sakat doğumlara etki etmektedir. Doğum sonrası sakatlıklar ise, çocukların geçirdiği mikrobik hastalıklar ve bu hastalıklara karşı aşılanmamalarının yanısıra savaş, terör olayları, doğal afetler, sportif yaralanmalar, trafik ve iş kazalarından kaynaklanmaktadır."

       Her 100 özürlüden ancak 2'sinin eğitim görebildiğini ve çalışma yaşamında yer alabildiğini belirten Prof. Dr. İsmet Tan, sözlerini şöyle sürdürdü:
       "Sakatlıkların önlenebilmesi için akraba evliliklerinden kaçınılması ve çocukların aşılarının zamanında yapılması gerekmektedir. Kamuya, açık yerlerin engelli vatandaşlarımızın da yararlanabileceği şekilde düzenlenmesi ve özürlü insanlarımızın çalışma hayatının içine çekilmesi, eğitim ve sağlık sorunlarının çözümü yolunda tüm toplum örgütlerinin ortak çalışmalarda birlikte olmaları yararlı olacaktır."