The Others TRT'ye tepki yağıyor

TRT'ye tepki yağıyor

26.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

TRT'ye tepki yağıyor

TRTye tepki yağıyor

       AT yarışlarına yer açmak için, Açıköğretim Fakültesi ders yayınlarının TRT tarafından makaslanmasının yankıları sürüyor.
       Özellikle çalışmak zorunda olan kişiler tarafından tercih edilen ve bugüne kadar milyonlarca mezununa iş hayatının kapısını aralayan Açıköğretim Fakültesi yayınlarının at yarışlarına tercih edilmesi öğrenciler arasında şaşkınlığa ve tepkiye neden oldu. TRT 4'te salı, çarşamba ve perşembe günleri at yarışları ile Açıköğretim Fakültesi derslerinin yayın saatleri çakışınca, TRT tercihini at yarışlarından yana kullandı.
       "Bir devlet televizyonu olan TRT'nin temel amacının toplumun eğitimine hizmet etmek olduğunu düşünüyorduk. Ancak son gelişmeler bu kuruma olan güvenimizi sarstı" diyen öğrenciler, derslerin yayının geç saatlere alınması fikrine ise sıcak bakmadı.
       TRT'nin bu uygulamasına yalnızca öğrenciler değil, eğitimcilerden politikacılara birçok kesimden büyük tepki geldi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Gürüz'ün, "olmaz böyle şey" diyerek şaşkınlığını dile getirmesinin ardından; tepkiler devam etti.
       Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, şu anda TRT ile Anadolu Üniversitesi arasında Açıköğretim Fakültesi yayınlarıyla ilgili hiçbir sorun bulunmadığını vurguladı. Ecevit, bir ara iki kurum arasında borç konusunun gündeme geldiğini, ancak o zaman da Maliye Bakanlığı'nın duruma müdahale ettiğini kaydetti. Maliye Bakanı Zekeriya Temizel ve TRT Genel Müdürü Yücel Yener ile de görüştüğünü kaydeden Ecevit, "Ders yayınları kesinlikle at yarışlarıyla çakışmayacak. Ayrıca, TRT bu yayınları Avrasya'ya da yayacak" dedi.
       CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise, Türkiye'de müthiş bir yozlaşma yaşandığını, bunun eğitimde daha fazla hissedildiğini belirterek, "600 bini aşkın kişiyi ilgilendiren böyle bir konuyu ortaya çıkardığı için Milliyet'i kutluyorum. TRT, o bakanın bu bakanın programlarını vereceğine gençlerin derslerini tam yayınlasın. CHP olarak olayı parlamento zeminine taşırız; her türlü baskıyı da yaparız" şeklinde konuştu.
       Anavatan Partisi MKYK Üyesi ve Açıköğretimliler Birliği Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı İbrahim Yaşar Dedelek şu görüşleri savundu: "Yaklaşık 3 ay önce Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Engin Ataç'ın isteğiyle TRT Genel Müdürü Yücel Yener ile bu konuyu görüştüm. Vakıf üyelerimiz, cumhurbaşkanına da gitti. Yener, bana "Borçları var. Getirsinler parayı, yayın yapalım" dedi. Devletin devlete borcu olmaz. Bugün batık paralar takip edilemiyor. Devlet, üniversitenin parasına mı muhtaç! Konuyu başbakana ileteceğim."
       Açıköğretimliler Birliği Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Soğuksu da TRT'nin büyük bir yanlış yaptığını belirterek, "TRT ders yayınlarında kısıtlama yapacağına, bir kanalın tamamının açıköğretime tahsis edileceği yönündeki sözünü tutmalıdır" dedi.
       Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, Anadolu Üniversitesi'nden konuyla ilgili bilginin kendilerine yeni ulaştığını belirterek, konunun uygun prosedürler çerçevesinde en kısa sürede çözümü için gerekli yasal girişimlerde bulunacaklarını açıkladı.
       Siz de tepkilerinizi şu telefonlara iletebilirsiniz:
       TRT: 0312 4904300
       Cumhurbaşkanlığı: 0312 4685010
       TBMM: 0312 4205000
       Başbakanlık: 0312 4137000
       MEB: 0312 4255330


Yazarlar