The Others Tsunami’nin ölçüleri

Tsunami’nin ölçüleri

04.06.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tsunami’nin ölçüleri

Tsunami’nin ölçüleri


25 Mayıs tarihli Milliyet’in sürmanşetine de konu olan İşte Tsunami Senaryosu haberi, 4. sayfada büyük bir grafikle de desteklenmişti. Bilgiler ODTÜ öğretim üyesi Doç Ahmet Cevdet Yalçıner’in araştırmalarına dayanıyordu.
"Benzer bir haber" diye yazmış ismini vermeyen okurumuz, "birkaç ay evvel Florya kıyılarıyla ilgili olarak yer almıştı. O zaman da grafik çizimi ile eleştirimi size iletmiştim. Bunda da yine mantık hataları var. Grafikte görünen 6 metre ayrıntısı haberde yok. Alanın eninde birbiriyle uyumsuz iki tane 500 metre ibaresi var. Bunlar nedir? Atımla ilgiliyse, neden bunlar haberde yok? Çünkü bilim adamları hep birkaç metrelik atımlardan söz ediyor."
Yorum: Haberde tsunami yüksekliği 4 metre denirken, bu grafikte 6 metre olmuş. Genel alan eni ile yan atım payı birbirine eşit: 500 metre. Grafiği hazırlayan Yılmaz Aslantürk, atım payının 5 metre olması gerekirken yanlışlıkla 500 metre yazıldığını kabul ediyor. Grafikler, haberi sadece görsel olarak destekleme ötesinde, okur için bilgi içerme işlevine sahip. Bu yüzden haberle görsel yan unsurlar arasındaki bilgi uyumunda titizlik gerekiyor. Aksi halde okurlar asıl haberin içeriğinden de kuşkuya düşebiliyorlar.