The Others Türkiye'de basın özgürlüğü kampanyası

Türkiye'de basın özgürlüğü kampanyası

12.07.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Türkiye'de basın özgürlüğü kampanyası

Türkiyede basın özgürlüğü kampanyası

ULUSLARARASI bir çok basın kuruluşu, halen cezaevinde bulunan gazeteciler için büyük bir kampanya başlattı.
İstanbul'da önümüzdeki hafta Basın Konseyi ile birlikte bir panel düzenleyen Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Dünya Basın Özgürlüğü Komitesi, Sınır Tanımayan Muhabirler Örgütü (RSF), Uluslararası Gazete Yayıncıları Federasyonu ve Uluslararası Gazeteciler Federasyonu ile Türkiye Gazete Sahipleri Birliği'nin de katılımıyla "Türkiye'de basın özgürlüğü"ne yönelik bir dizi etkinlik planladı.
Söz konusu uluslararası kuruluşların temsilcileri, halen Tekirdağ Saray Cezaevi'nde bulunan Işık Yurtçu'ya kazandığı Basın Özgürlüğü Ödülü'nü vermek ve cezaevlerindeki gazetecilerin serbest bırakılması amacıyla bu haftasonu Türkiye'ye geliyor.
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Mesut Yılmaz, Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, TBMM Başkanı Mustafa Kalemli, Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Adalet Bakanı Oltan Sungurlu ve bazı siyasi parti liderlerini ziyaret etmeyi planlayan uluslararası basın örgütlerinin temsilcileri, iletişim özgürlüğü konusundaki taleplerini iletecekler. Aralarında CNN'in ünlü savaş muhabiri Peter Arnett ile İslami Cihad Örgütü'nün elinde yedi yıl rehin kalan Gazeteci Terry Anderson'un da bulunacağı temsilciler, Ankara'daki görüşmelerinde Yurtçu'nun derhal serbest bırakılmasını isteyecekler.
Daha sonra Tekirdağ'a gidecek olan temsilciler, 1996 yılı Uluslararası Basın Özgürlüğü Ödülü'nü, cezaevinde olduğu için alamayan Işık Yurtçu'yu ziyaret edecekler ve kazandığı ödülü kendisine sunacaklar.

Merkezi New York'ta bulunan CPJ ile Basın Konseyi'nin ortaklaşa düzenlediği, "Türkiye'nin Basın Gerçekleri" konulu yuvarlak masa toplantısında basın özgürlüğü ve basına yönelik saldırılar masaya yatırılacak.
Türk gazetecilerin yanısıra CPJ Genel Direktörü William A Orme, CPJ Yönetim Kurulu Üyeleri Anderson, Arnett, Josh Friedman, CPJ Danışmanı Şebnem Şenyener IPI Direktörü Johann Fritz, IPI Uluslararası Organizasyonlar Koordinatörü Peter Goff ve RSF Genel Sekreteri Robert Menard'ın da katılacağı toplantı 15 Temmuz Salı günü Holiday Inn Crown Plaza'da yapılacak.