The Others TV'lerde deprem notları

TV'lerde deprem notları

14.11.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

TV'lerde deprem notları

TVlerde deprem notları


Feray Öztürk

       Marmara depremine çoğu hazırlıksız yakalanan TV kanalları, önceki gün yaşanan Düzce depreminde çok daha rahattılar. 18.59'da, yani "haber bülteni" saatinde gerçekleşen deprem, kameralara anında yansıdı. CNN Türk ile atv haber merkezleri ve spikerleri depremi canlı yayında hem yaşadı, hem de Türkiye'ye duyurdu. atv'de Ali Kırca ilk dakikalarda Ankara'da bulunan Ahmet Mete Işıkara ile telefon bağlantısı kurdu ve ilk bilgileri yetkili bir ağızdan aldı.
       Deprem bölgesinden ilk görüntüler, pek çok olayda olduğu gibi yine İhlas Haber Ajansı imzasını taşıyordu. Kendi muhabirleri olay yerine yetişene dek hemen tüm TV'ler İHA'nın görüntülerini yayınladılar.
       17 Ağustos depreminde çığlıklara, sarsıcı görüntülere bol bol yer veren TV'ler bu kez hem daha soğukkanlı, hem de görüntüde daha seçiciydi. 19.00'dan itibaren TV'lerden ekrana yansıyan bazı notlar söyle:
       * Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara ilk olarak atv'de depremle ilgili açıklamalar yaptı.
       * Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i Başbakanlık kapısında canlı yayına NTV muhabiri aldı ve Demirel ilk açıklamasını burada yaptı.
       * Depremin şiddetinin 7.2 olduğunu ilk olarak Kandilli Rasathanesi'ne yaptığı canlı yayın bağlantısıyla atv verdi.
       * Gecenin ilerleyen saatlerinde, TV kanallarının muhabir ve kameramanları deprem bölgesine ulaştılar ve sık sık bu bölgelerden son durumu ekrana yansıttılar.
       * Depremin hemen ardından bölgeye ulaşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, peşpeşe Kanal D, atv, NTV, TGRT, Show, Star, Kanal 7 ve Kanal 6'da açıklamalar yaptı. Hatta, Okuyan'ın NTV muhabiri Fuat Kozluklu'nun sorularını yanıtladığı sırada bir artçı deprem daha gerçekleşti. Bu deprem de NTV'den canlı olarak ekrana geldi.
       * TV'lerin haber merkezleri depremi tam kadro izledi. Defne Samyeli, Ali Kırca, Reha Muhtar, Ahmet Hakan Coşkun, Serap Ezgü, Mesut Yar gibi haber bültenlerinin ağır topları, gece geç saatlere kadar uzun bir canlı yayın maratonu yaşadılar.
       * RTÜK'ün verdiği bir günlük yayın durdurma cezası nedeniyle önceki gün 24.00'e kadar kapalı olan Star, haber yayınını "kardeş kanal"ı Kral TV'den yaptı. 24.00'ten itibaren haberler Star'a geri taşındı.
       * Saatler sabaha yaklaşırken bazı kanallar kapandı (CTV, Olay, TRT 3, TRT 2), bazıları ekranına "geçmiş olsun" mesajı bıraktı (Süper Kanal, btv), bazıları da normal yayına geçti, saat başı haber verdi (Kanal D, Show TV).
       * Kanal D, Türk TV tarihinde bir ilki gerçekleştirdi. Şimdiye dek kanallar pek çok olayda, helikopterle çekim yaptı ve bunu izleyicisine banttan aktardı. Kanal D muhabiri Didem Aslan, sabah saatlerinde ilk kez helikopterden canlı yayın yaptı.