The Others Üçüncü ülke pazarlığı

Üçüncü ülke pazarlığı

22.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Üçüncü ülke pazarlığı

Üçüncü ülke pazarlığı

       BÖLÜCÜ örgütün başı Abdullah Öcalan'ın, İtalya'dan "anlaşmalı olarak uzaklaştırılması" yolundaki girişimler sürüyor.
       Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği'nde önceki akşam yapılan gizli bir toplantıda Öcalan'ın gönderileceği 3. ülke konusu ağırlıklı olarak ele alındı ve "Öcalan sorununun nasıl çözümlenebileceği" üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu.
       Toplantıya Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müşteşar Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Roma Büyükelçisi İnal Batu ve Büyükelçilik Müşteşarı Ahmet Gürkan, İtalya tarafından ise Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Umberto Vattani ile yardımcısı katıldı.
       İnal Batu, toplantıdan sonra Milliyet'e şunları söyledi:
       "Aramızda bir sorun var. Bu sorunun çözümü için çeşitli görüşmeler yapıyoruz. İtalyan Sanayi Bakanı Türkiye'de. Bizden de zaman zaman yetkililer gelip İtalya ile görüşüyorlar. Bu toplantı da bir istişare niteliğindeydi."
       Batu, Öcalan'nın gönderileceği 3. ülke konusunda ise herhangi bir açıklama yapmak istemedi. Ancak güvenilir kaynaklar İtalya'nın Öcalan'ı göndermek istediği 3. ülke konusunda Türkiye'nin de onayını almak istediğini belirtti.

       Öcalan'ı, Roma'ya ayak bastığı 12 Kasım'da, Cenevre Konvansiyonu'na göre Moskova'ya geri gönderme şansını kullanmayarak başına büyük bir "bela" aldığını anlayan İtalya, Öcalan'ı gönderecek 3. ülke arayışlarını hızlandırmaya başladı. Ancak 3. ülke konusunda aşılması pek de kolay olmayan birçok pürüz var.
       Birincisi; Öcalan'ı geldiği gün, geldiği ülkeye geri göndermediği için sınırdışı edemiyor. Öcalan'ın kendi rızasıyla ve kendisinin kabul edeceği bir ülkeye gönderilmesi gerekiyor. İkincisi; koalisyon hükümeti içindeki Öcalan destekçisi Komünist Partili üyelerin onayına ihtiyaç var. Üçüncüsü; Öcalan'ı kabul edecek 3. ülkenin Türkiye ile bir krizi göze alacak güçte olması gerekiyor.
       İtalyan hükümetinin tüm pürüzleri Noel tatiline iki gün kala ortadan kaldırıp soruna çözüm bulması ise beklenmiyor. Olayın başından beri basına yanlış bir bilgi sonucu yansıyan 22 Aralık'ta ise Öcalan'nın sınırdışı edilmesi gerekmiyor. Zira 22 Aralık, Türkiye ve Almanya'nın Öcalan hakkındaki iade taleplerini bildirmeleri için belirlenmiş 40 günlük sürenin son günü. Bu tarih "Öcalan sınırdışı edilecek" anlamına gelmiyor.

       Türkiye, Adalet Bakanı Oliviero Diliberto hakkında öneki gün idari mahkemenin aldığı "takipsizlik kararına" bugün itiraz edecek. Türkiye'nin avukatı Augusto Sinagra, Adalet Bakanı Oliviero Diliberto'nun yargı organlarınca karar verilmemiş bir olay hakkında açıklama yaparak "yargının yetkilerini gaspettiğini, bunun hem İtalyan hem de uluslararası hukuka aykırı olduğunu" yineledi ve itiraz dilekçesinin bugün bir üst mahkemeye verileceğini söyledi.
       Bu arada, avukat Augusto Sinagra'ya "Kıbrıs Türk halkına yaptığı yararlı hizmetlerden" dolayı Türkiye tarafından bir madalya verildi. Sinagra dün Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği'nde madalyasını Büyükelçi İnal Batu'dan aldı. Öcalan olayında Türkiye'nin avukatlığını yapan Sinagra KKTC'nin Roma temsilcisi olarak da görev yapıyor.