The Others Unutursak hatırlatırlar

Unutursak hatırlatırlar

03.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Unutursak hatırlatırlar

Unutursak hatırlatırlar


Sıvas Madımak Otel'de yedi yıl önce yanarak ölen 37 kişi dün, karanfillerle anıldı


       Yıl 1993. Günlerden 2 Temmuz. Tam 7 yıl önce "Allahu ekber" sesleriyle Sivas yollarını kaplayan "kara" kalabalık, Madımak Oteli'ni gözünü kırpmadan ateşe verdi. 7 yıl önce geleneksel Pir Sultan Abdal şenliklerine evsahipliği yapan Sivas, birilerinin kanlı şeriat provasına sahne oldu. 7 yıl önce 37 kişi tekbir sesleri arasında yanarak can verdi. Aziz Nesin, kitleleri kışkırtmakla suçlanırken, "dönemin" yetkilileri "çaresizlik" ve "geç kalmışlık" içinde alevleri seyretti.
       Yıl 2000. Yakılanların acısı unutulmadı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından düzenlenen "Demokrasi ve laiklik için mücadele haftası" etkinlikleri kapsamında aralarında CHP, ÖDP, EMEP, HADEP DİSK, KESK, TMMOB, 68'liler Birliği Vakfı'nın bulunduğu 34 sivil toplum örgütünün temsilcileri Sivas'ta bir araya geldi.
       Sabah saat 10'da yürüyüşe geçen eylemciler, Sivas Valiliği karşısındaki Atatürk Anıtı önüne çelenk bıraktılar. Saygı duruşunun ardından katliamın meydana geldiği Madımak Oteli'ne doğru yürüyüşe geçen kalabalık, "Sivas şehitleri ölümsüzdür", "Katiller bulunsun hesap sorulsun", "Anaların öfkesi katilleri boğacak" sloganları attı.
       Pir Sultan Abdal Kültür Derneği adına Müslüm Doğan, Sivas Demokrasi Platformu adına da Ali Dönmez birer basın açıklaması yaptı. Otel'in önünde ölenler adına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Yaşamını yitirenlerin isimleri tek tek okundu.
       Yanan canlara ağıtlar yakarak Madımak Otel'in önüne gelen protestocular, kırmızı karanfillerini bırakıp, gözyaşı döktüler.
       Yedi yıl önceki olayda Koray Kaya, Menekşe Kaya, Asuman Sivri, Yasemin Sivri, Özlem Şahin, Nurcan Şahin, Belkıs Çakır, Serpil Canik, Serkan Doğan, Yeşim Özkan, Huriye Özkan, Handan Metin, Sait Metin, Ahmet Özyurt, İnci Türk, Muammer Çiçek, Gülsün Karababa, Murat Gündüz, Mehmet Atay, Gülender Akça, Hasret Gültekin, Sehergül Ateş, Erdal Ayrancı, Asaf Koçak, Uğur Kaynar, Behçet Aysan, Sulari Aybaba, Muhibe Akarsu, Muhlis Akarsu, Metin Altıok, Nesimi Çimen, Asım Bezirci, Carina Cuanna'nın yanısıra otel görevlileri, Kenan Yılmaz, Ahmet Öztürk ve saldırganlar arasında bulundukları öne sürülen Hakan Türkgül ile Ahmet Alan hayatını kaybetmişti.

Sivaslı öfkeli

       EZELHAN ÜSTÜNKAYA Sivas
       * Her yıl 2 Temmuzda protesto gösterilerine sahne olan Sivas'ta halk kentin imajını olumsuz gösterildiği gerekçesiyle öfkeli. Protestoculara destek olmayan ve izlemekle yetinen Sivaslılar medya mensuplarına da "olayları büyütüyorsunuz, kendi çıkarlarınız için kullanıyorsunuz" diye tepki gösteriyor.

       * Sivas'ın işsizlik sorunu olduğunu, artık turist gelmediğini anlatan Sivaslılar idama mahkum olan 33 sanık arasında suçsuzların da bulunduğunu iddia ederek "Onlar sadece seyrediyorlardı, aralarında çocuklar bile var. Olayları yapanlar Sivaslı değil, dışarıdan gelenlerdi" iddiasında bulunuyorlar.

       * Anma törenleri süresince çevre illerden gelen takviye güçlerle birlikte 3 binin üzerinde polis görev yaptı. Özel tim görevlileri, protesto yürüyüşünün yapıldığı Afyon Sokağı ve İstasyon Caddesi üzerindeki binaların çatı ve balkonlarında konuşlanırken, fotoğraflarını çeken gazetecilere, "çekin çekin" diye karşılık verirken, bazı polislerin, gazetecileri, "basın kartlarnınızı çıkarmayın sıkıntı doğmasın" diye uyarması dikkat çekti.

       * Şehrin tek alevi yerleşim birimi Ali Baba Mahallesi'nde giriş çıkışlar sabahın erken saatlerinden itibaren kontrol altına alındı. Paşa Camii'nin çevresinde de panzerli ekipler görev yaptı. Polis, protestoların yapıldığı saatlerde sokakları boş tutmaya özen gösterirken, yürüyüş kortejinin içerisine basın mensupları dışında kimse alınmadı.

CHP'den ayrı etkinlik

       Nurettin Sözen başkanlığındaki CHP'li grup, Atatürk Anıtı'na Pir Sultan Abdal Kültür Derneği temsilcilerinden ayrı olarak geldiler ve saygı duruşunda bulundular. Pir Sultan Abdal kültür Derneği ve diğer sivil toplum örgütü temsilcilerinin Atatürk anıtına yaklaşmasıyla CHP'liler Madımak Oteli'ne doğru harekete geçtiler. CHP'lilerin bu tavrı diğer grup tarafından "şimdi birlik gerek" diye tepkiyle karşılandı.

AKİT: Sivas'a saldırı

       Akit gazetesi dünkü sayısında, 37 kişinin yakıldığı sivas olaylarının "tahriklere malzeme" olarak kullanıldığını öne sürdü.
       "Sivas katilleri yine sahnede" manşetini kullanan gazete, 2 Temmuz olayının "ateistler, marksist sol ve Ali'siz Aleviler'in peşindeki fraksiyonlar tarafından Sivas'a saldırmak için bahane edildiğini" iddia etti. Sivas katliamının ardından Ali Yıldırım'ın yazdığı "Ateşte Semaha Durmak" adlı kitapla ilgili yorumlara da yer verilen haberde şu üst başlık kullanıldı:
       "Dedem Pir Sultan'ın asıldığı kanlı Sivas' diyen tahrikçiler, yedi yıldan bu tarafa koskoca şehri ve halkı dünyadan tecrit ettiler, Sivası'ın ekonomisini öldürdüler!"

Çimen, mezarında anıldı

       Haber Merkezi
       Sivas'ta katledilenler, Aşık Nesimi Çimen'in mezarının başında türküler ve semahlarla anıldı.Karacaahmet Mezarlığı'nda toplanan yaklaşık 150 kişi teker teker arandıktan sonra mezarlığa alındı. Çeşitli sendika ve derneklere bağlı kişilerin de katıldığı anmada olay günü Aziz Nesin ile aynı odada kalan ve yanmaktan son anda kurtulan yazar Abdurrahman Kaleli bir konuşma yaptı. Tören öncesi gözaltına alınan 10 kişi ise CHP İl Meclisi'nin araya girmesiyle serbest bırakıldı.
       Bu arada, Sosyalist İktidar Partisi, Ankara'da FP Genel Merkezi önünde basın açıklaması yaparak pankart açtı. Eylemci grup parti binasında tedirginlik yaratırken, eylemi camlar arkasından izleyen partililer polis çağırdı. Ancak, güvenlik güçleri olay yerine ulaşmadan SİP'liler basın açıklamasını tamamlayarak dağıldılar.