The Others Uygulama dikkatle izlenecek

Uygulama dikkatle izlenecek

23.10.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Uygulama dikkatle izlenecek

Uygulama dikkatle izlenecek

Uygulama dikkatle izlenecek
       DIŞİŞLERİ Bakanı İsmail Cem, Suriye'nin PKK'ya desteğini kesip kesmediğinin Kuzey Irak'taki durumdan hemen anlaşılabileceğini söyledi.
       Milliyet'in sorularını yanıtlayan bakan, Suriye ile sağlanan anlaşma ile bu aşamada çok önemli bir sonuç alındığını ancak taahhütlerin verilmiş olmasının yeterli olmadığını vurgularken "uygulama safhasını dikkatle izleyeceğiz" dedi.
       Denetim mekanizmalarının kurulmasının önem taşımasına karşın, "asıl önemli olan iyi niyettir" diyen Cem, sözlerini şöyle sürdürdü:
       "Şu aşamada bunu sorgulamamızı gerektirecek bir sorun yok ortada. Türkiye ve Suriye'nin karşılıklı olarak iki özel temsilci ataması son derece olumludur. Ancak, önemli olan bu iki temsilciye, atamaları yapıldıktan sonra her türlü kolaylığın sağlanmasıdır."
       Doğrudan telefon teması kurulmasının da önemli bir gelişme olduğunu belirten Cem, denetim sistemiyle ilgili olarak yaptıkları öneriye de dikkat çekerek, "Bize tamam ama inceleyelim dediler. Biz de bunu makul bulduk" diye konuştu.
       Suriye'nin verdiği sözleri uygulamaya geçirip geçirmediğine dair denetimin sadece bu mekanizmalarla sınırlı kalmasının sözkonusu olmadığını da belirten Cem, şöyle konuştu:
       "Güvenlik birimlerimizden aldığımız izlenim, Suriye'nin olumlu bir adım atması halinde bunun hemen anlaşılabileceği şeklinde. Suriye PKK'ya desteğini kestiği anda bunu Kuzey Irak'ta göreceğiz. Geçmişteki deneyimlerimiz çok önem taşıyor. 1992 - 93'de Suriye tarafından atılan bazı olumlu adımların sonuçlarını görebilmişiz. Bunlar Kuzey Irak'a hemen yansıyor. Zaten artık günümüzdeki teknoloji de en uzak noktalardaki gelişmelerin, kontrol edilmesine imkan tanıyor."
       PKK'nın Suriye'den sağladığı siyasi, askeri, ekonomik ve lojistik desteği başka bir coğrafyada sağlayamayacağını belirten Cem, "Biz gene de PKK'nın başka yerlerde kümelenmesini engellemek için her türlü önlemi alırız" dedi. Cem, Rusya konusunda ise şunları söyledi:
       "Hukuk çerçevesinde hukuki taleplerimiz olacaktır. Rusya'nın da hukuk çerçevesinde cevaplar vereceğine inanıyorum. Bizim taleplerimiz Rusya tarafına ulaştırıldı. Rusya'nın bunları dikkate alacağına inanıyorum."