The Others Vali'ye saldırı davasında protokol tartışması

Vali'ye saldırı davasında protokol tartışması

05.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Vali'ye saldırı davasında protokol tartışması

Valiye saldırı davasında protokol tartışması


ANKARA Milliyet
Faks: 0 312 417 38 78


       Uşak Valisi Ayhan Çevik'e, Çankırı Valisi olduğu dönemde düzenlenen bombalı saldırı davasının duruşmasında, avukatların üstlerinin aranması konusundaki cezaevi protokolü tartışıldı.
       Ankara 1 No'lu DGM'de görülen 29 sanıklı davanın dünkü duruşmasına, dördü tutuklu beş sanık ve avukatlarıyla müdahil İçişleri Bakanlığı'nın avukatı Sema Özgül katıldı.
       Sanık avukatı Ender Büyükçulha, Adalet, Sağlık ve İçişleri bakanlıklarınca hazırlanan "Avukatların müvekkilleriyle görüşmek için cezaevlerine girişlerinde aranmalarını" öngören protokol nedeniyle müvekkiliyle görüşemediğini, protokol kaldırılmadıkça sanık avukatlarından savunma istenmemesini talep etti.
       Mahkeme Başkanı Mehmet Orhan Karadeniz, Büyükçulha'nın talebini, "mahkemenin yetkisinde olmadığı" gerekçesiyle reddetti. Büyükçulha bunun üzerine, protokolün iptali için Danıştay'da dava açtıklarını, bu davanın sonucunun beklenmesinin yanı sıra savunma hazırlamak için süre istedi.
       Karadeniz, Danıştay'da açılan davanın sonucunun beklenmesi talebinin reddine ve sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.
       Cumhuriyet Savcısı Dilaver Kahveci tarafından hazırlanan iddianamede, yedi sanık hakkında idam, beş sanık hakkında 22.5 yıla kadar hapis, sekiz sanık hakkında 7.5 yıla kadar hapis, dokuz sanık hakkında da beraat istedi.