The Others www.ahbirzenginolsam.com

www.ahbirzenginolsam.com

08.07.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sanal alemde, gerçek dünyada olduğu gibi, işe her atılan başarılı olamıyor. Birçok şirketin ömrü bir yanıp bir sönen yıldızlar gibi kısa olurken, gerçek yaşamda sunulamayan bir avantajı hedef kitlelere sunanlar yaşayabiliyor.

www.ahbirzenginolsam.com

İnternetteki yeni iş fikirleri, mezunları nasıl zengin edecek?
www.ahbirzenginolsam.com

Sanal alemde, gerçek dünyada olduğu gibi, işe her atılan başarılı olamıyor. Birçok şirketin ömrü bir yanıp bir sönen yıldızlar gibi kısa olurken, gerçek yaşamda sunulamayan bir avantajı hedef kitlelere sunanlar yaşayabiliyor.

MELİH ARAT

www.ahbirzenginolsam.com
İnternet ekonomisi patladı, gümledi, hopladı, zıpladı sözleri dolaşıyor. Birçok girişim hüsranla sonuçlanırken, bu girişimlerden bir kısmı da fikir sahiplerini milyoner yapıyor. Gerçek dünyada da işe her atılan değil, işe atılanların yüzdesel olarak çok az bir kısmı çok başarılı oluyor; internette de...
Bugün bir milyon gençten her biri bir balon yapıp gökyüzüne çıksa, sonları herhalde bilgi ve beceri eksikliğinden açılıp kısa süre sonra batan internet şirketlerinden farksız olurdu.

Turkish iş fikirleri
Marmara Üniversitesi İngilizce İşletme Fakültesi son sınıf öğrencisi Hakan Turgut, internette gerçekleştirilebilecek bir dizi ilginç iş fikri geliştirmiş:

Zamazingo.com
Amerikan filmlerinde görürsünüz, insanlar pazar günleri evlerindeki eski eşyaları bahçelerine koyup satmaya çalışırlar. Halbuki bir zamazingo.com isimli bir internet sitesi olsa, insanlar kurtulmak istedikleri, eskicilerin para vermediği, alakasız her türlü gereci (argoda zamazingo denilen) fotoğraflarını çekerek satabilirler. Bu siteyi organize edecek kişi ya da kuruluş, satışlar üstünden küçük bir komisyon olarak ciddi gelir sağlayabilir.

Ustam.com
Evdeki tamir işleriyle ilgili ehliyetli usta bulmak hep sorun olur. İnternette sertifikalı ustaların sağlandığı bir site olabilir. Evde problemi olan kişi, ustalık ücretlerini kıyaslayarak kendine en uygun ustayı seçebilir. Ödemeler, doğrudan ustaya yapılabilir. Hatta bazen bu ekonomik sıkışıklıkta kredi kartıyla ödemek isteyen müşteriler, siteye ödeme yapabilirler, ustalar da paralarını web sitesi işletmecisinden alabilirler.

Mücevherlerim.com
Kadınlar, bazen yılda bir defa takacakları bir ziynet eşyasına dünya kadar para öderler. Örneğin, bir elmas yüzüğe bir milyar lira verirler ve yılda sadece bir gün takarlar. Elmas yüzüğün günlüğü bir milyar liraya gelir. Halbuki internette mücevher kiralayan bir şirket olsa, sadece bir günlük kiralama bedeline yüzüğü verebilir. örneğin, diyelim ki yüzük kiralama bedeli yüzde 5, elmas yüzük için elli milyon lira olsun. Müşteri, kuyumcu sitesini garanti etmek için, bir milyar lira limitli bir kredi kartından siteye 1 milyar liralık bir slip çeker. Yüzüğü geri getirdiğinde ya da iade servisi yüzüğü evden aldığında elli milyonu öder ve 1 milyarlık slip’i iade eder. Böylelikle müşteriler, mücevherler için gereksiz yere milyarlarca lirayı bağlamak yerine, kiralarlar. Kuyumcu sitesi ise, normalde bir milyarlık yüzük alamayacak birçok insana bile yüzük kiralayarak cirosunu yükseltir.

saatlikotomobil.com
Otomobil kiralama şirketleri arabaları, günlük ya da haftalık kiralarlar. Araba kiralayanların bir kısmı ise arabaya özel saatler için ihtiyaç duyarlar. Örneğin, bir delikanlı kız arkadaşını gece yemeğe götürmek isterse, arabaya sadece saat 19:00 ile 24:00 arasında ihtiyaç duyacaktır. İşten eve akşam beşte dönen birininse akşamları arabaya ihtiyacı yoktur. Halbuki bu saatler arasında örneğin saat 10:00 ile 16:00 arasında işle ilgili arabaya ihtiyacı olabilecek birçok insan vardır. Eğer internette arabalarını saatliğine kiralamak isteyenler, arabaların müsait olduğu saatleri belirterek, arabanın alınacağı adresi bildirirlerse, bu insanlar hiç kullanılmayan arabalarından para kazanmaya başlarlar. Bu sitenin çalışma şekli de öncelikle, araba sahiplerinin siteye üye olmaları, arabalarını kasko yaptırmaları gibi ön şartlardır.

inenfiyatlihotel.com
İnternette e - bay.com gibi açık artırma siteleri ya da alıcı sayısı arttıkça fiyatı ucuzlayan ürün siteleri var. Sezon ya da sezon dışında birçok otel doluluk sıkıntısı çeker. Otel fiyatları da, zaman zaman pazarlığa tabi olsalar da fiyatları bellidir. Bir otel düşünün, internette erken rezervasyonların sayısı artıkça geceleme fiyatı düşüyor. Normalde bir otel, klasik iletişim yöntemleriyle müşteri sayısı artıkça fiyatını düşüremez; ancak internet ortamında herhangi bir otel, siteyi ziyaret eden herhangi birine hangi tarihte daha çok müşteri olduğunu, hangi tarihe rezervasyon yaptırılırsa fiyatın daha çok ucuzlayacağını göstererek müşteri çekebilir.

Acayiphizmet.com
Bodyguard, bebek bakıcısı, temizlikçi gibi çok değişik hizmet alternatiflerinin birlikte bulunduğu bir web sitesi olsaydı, birçok insan rahatlıkla hizmet talepleri yapabilirdi.

İnternette iş geliştirme için kurallar
• Bir internet işinin tutması, kurulan elektronik işte, gerçek yaşamda sunulamayan bir avantajın hedef kitlelere sunulmasına bağlıdır.
• İnternette site açmak, dağıtılmayan broşür basmaya benzer. Eğer sitenizin adı bilinmiyorsa, dünyanın en iyi avantajını da sunsanız sitenize kimse gelmeyecektir.
• Site adının uzun olması önemli değildir; önemli olan hatırlanabilmesidir. Örneğin, ahbirzenginolsam.com uzun ama hatırlanabilir ve herkes tarafından doğru yazılabilen bir isimdir.
• Site ismi yaratırken yapılan işin ismini doğrudan değil, dolaylı çağrıştıran isimler daha uygundur. Örneğin, monster.com sitesi (canavar.com) dünyanın en çok kullanılan iş başvuru sitesidir. İçinde iş, insan kaynakları gibi kavramlar yok; ama canavar gibi işler ve canavar gibi elemanları çağrıştırıyor. Unutulmuyor ve çokça bilinen bir kelime.
• Site kurarken kişisel olmasına özen gösterin. İnsanlar kişisel olan (kendilerine özgü) hizmetlerle ilgileniyorlar. Örneğin haber sitesi kuruyorsanız, kitlesel haber vermek yerine, sitenize giren kişinin sadece ilgilendiği haberleri verecek bir sistem kurarsanız o sizin sitenize yeniden girer. Örneğin, spor haberlerini önce okumak isteyen birinin bilgisayarında önce spor haberleri gelmeli, siyasi haberler değil.