The Others Ya iltica, ya sınırdışı

Ya iltica, ya sınırdışı

10.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ya iltica, ya sınırdışı

Ya iltica, ya sınırdışı

       AVUSTURYA - Almanya sınırında Bad Reichenhall'de kimlik kontrolü sırasında yakalanan kapatılan RP'nin Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Çelik'in henüz sığınma talebinde bulunmadığı bildirildi.
       Çelik'le ilgili soruşturmayı sürdüren Salzburg Yabancılar Polisi Müdürü Dr. Brune Wurhofer, Milliyet'e yaptığı açıklamada şunları söyledi:
       "Çelik, Avusturya'ya sığınma talebinde bulunmak istemedi. Gönüllü olarak Türkiye'ye gitmek istemesi halinde yardımcı olunacak, aksi halde geçersiz pasaport kullanmaktan sınırdışı edilecek. Çelik, bir basın toplantısı yapmak istiyor."
       Çelik'in yakalanmasının geç açıklanma nedeninin tamamen kendisinden kaynaklandığını ifade eden Polis Müdürü, "Çelik yakalandığında kendisinin gözaltında olduğunun açıklanmamasını istedi" dedi.
       Wurhofer, "Türkiye'nin Çelik için iade başvurusunda var mı? sorusuna "Türk Konsolosluğu Çelik'in yakalanıp yakalanmadığını sordu. Biz de gözaltında bulunduğunu teyit ettik" yanıtını verdi.
       Çelik'in, Almanya - Avusturya sınırında Alman polisine ilk önce Avrupa Birliği pasaportu gösterip göstermediğine ilişkin olarak yorum yapmaktan kaçınan Wurhofer "Her şey mümkün" demekle yetindi.
       Almanya'nın Bavyera eyaleti içişleri bakanlığı yetkililerinin ise Çelik yakalandığında üzerinden sahte Belçika pasaportu çıktığını söyledikleri belirtiliyor.
       Eski RP milletvekilinin, Almanya'ya yasadışı yollardan girmek isterken Alman polisince yakalandığını ve kendilerine teslim edildiğini belirten Polis Müdürü, sözlerine şöyle devam etti:
       "Kendisinin geçersiz bir diplomatik pasaportu vardı. Şu anda Avusturya'da geçerli oturma müsaadesi yok ve yasalarımıza göre kaçak durumunda. Bu nedenle de cezaevinde bulunuyor. Bundan birkaç ay önce Avusturya'ya kırmızı diplomat pasaportuyla yasal yollardan geldi. Ancak pasaportun süresi geçtiği için yasalarımıza göre burada kalamaz. Oturma müsaadesi olmadığı gerekçesiyle gözlem altında ve soruşturma sürdürülüyor."
       Wurhofer, sözlerini şöyle bitirdi:
       "İstediği takdirde Türkiye'ye gönderilecek. Şayet Türkiye'ye gitmek istemezse en fazla 6 hafta sürecek soruşturma sonucunda sınır dışı edilecek. Şayet arzu ederse sığınma başvurusunda bulunabilir, ancak şu anda sığınma başvurusunda bulunmak istemiyor. Çelik şu anda Avusturya'da yasadışı yollardan kalan bir insan durumunda. Bu durumda diplomatik bir konumu yok. Eğer biz sınır dışı kararı almış olsak bile, iltica başvurusunda bulunması halinde, buna sığınmacılarla ilgili bölüm karar verecek. Şu anda serbest bırakılması ise zaten mümkün değil."
       Polis müdürü, Çelik hakkında sınırdışı kararı alınması halinde bile, yasalara göre kendisine sadece az miktarda para cezası verilebileceğini, ancak olayın henüz mahkemeye bile intikal etmediğini sözlerine ekledi.
       Wurhofer'dan izin alan ve kimliği açıklanmayan bir kişinin eski milletvekili ile görüşmelerde bulunduğu belirtildi.

       AVUSTURYA'dan Almanya'ya sahte pasaportla girmek isterken yakalanan ve Salzburg Cezaevi'nde tutulan, kapatılan RP'nin milletvekili İbrahim Halil Çelik'in iadesi için Adalet Bakanlığı, Çelik'in dosyasını güncelleştiriyor.
       Söylediği "Kan dökülsün istiyorum. Demokrasi böyle gelecek. Fıstık gibi olacak" sözleri, RP'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasında delil olarak kullanılan Çelik'in, bakanlıkta bulunan dosyasında Türkiye Cumhuriyeti'ne, Atatürk'e, Silahlı Kuvvetler'e yönelik söylediği sözler ve bu sözlerden dolayı aldığı cezalar bulunuyor.
       Çelik'in yakalanmasının ardından, eline iade çalışmalarına başlayabilmesi için henüz resmi yazı ulaşmayan Adalet Bakanlığı, son aylarda Kürşat Yılmaz, Alaaddin Çakıcı ve Abdullah Öcalan için hazırladığı iade dosyalarından edindiği tecrübeden dolayı, iade talebi hazırlıklarına hemen başladı.
       Bakanlık yetkilileri, savcılıklara Çelik hakkında verilen kesinleşmiş kararların ve Çelik'in devam eden davalarının bilgilerinin bildirilmesi için yazı gönderdi.

       Çelik'in dosyasında önceliği, RP'nin kapatılmasına da dayanak oluşturan, "Şeriatçıyım, şeriatın gelmesini istiyorum", "Sevmediğim adamın törenine niye katılayım", "Meclis'e sarıkla gelebilme özgürlüğü istiyorum", "Kan dökülsün istiyorum, şeriat gelecek, fıstık gibi olacak" sözleri alıyor.
       Çelik'in dosyasında ayrıca, daha önce hakkında hangi konulardan dava açıldığı vurgulanıyor. Dosyada Çelik'in, "Cumhurbaşkanı'na gıyabında hakaret", "Görevi ihmal", "Atatürk'ün hatırasına hakaret", "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet", "Devlet Kuvvetlerini Alenen Tahkir ve Tezyif etmek", "Siyasi Partiler Yasası'na muhalefet", "Halkı din, dil, ırk ve mezhep farkı gözeterek kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek" suçlarından yargılandığı ve hakkında bu suçlardan verilmiş cezalar olduğu ifade ediliyor.