09.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:
SAĞANAK yağış İstanbul'da da hayatı felç etti. Ağustostaki yağışlardan sonra ikinci kez su baskınına uğrayan Ayazağa'daki fabrikalarda mahsur kalan işçiler itfaiye ekiplerince kurtarıldı. Su baskını sırasında yaralanan bir işçi hastaneye kaldırıldı.
Beyoğlu'nda da bir binanın iç kısmı çöktü. Enkaz altında kalan bir çocuk itfaiyenin 3.5 saat süren çalışmaları sonucu kurtarıldı. Üsküdar'da da İETT otobüsü denize düştü. Yolcu bulunmaması nedeniyle ölen ya da yaralanan olmadı. Şiddetli rüzgar ve fırtınanın etkisini sürdürmesi bekleniyor.
Şiddetli yağmur haftanın ilk gününde trafiği kilitledi. Rüzgar nedeniyle Şehir Hatları İşletmesi ve Deniz Otobüsleri'nin seferlerinde aksamalar oldu. Ayazağa Cendere Yolu üzerindeki fabrikalar, Kağıthane Sadabat Viyadüğü altındaki kanalın tıkanması nedeniyle yeniden su baskınına uğradı.
Bölgedeki su seviyesinin bir metreye kadar çıkması yüzünden, Aras Kargo, Evyap, Yapaş ve Organik Kimya başta olmak üzere fabrikalarda mahsur kalan 50 kişi şişme botla kurtarıldı. Aras Kargo işçilerinden Abdullah Tanrıverdi de ambulansla hastaneye kaldırıldı.
Beyoğlu Kara Kurum Sokak'taki üç katlı binanın içine, dün sabaha karşı aşırı yağışın etkisiyle duvarlardaki çatlaklardan su doldu. İki aileninin kaldığı binada tahliye işlemi sürerken, Zeynep ve Abdullah Batun'un 12 yaşındaki oğulları Burhan Batun içerideyken ahşap iç kısım çöktü. İtfaiyenin 3.5 saat süren yoğun çalışması sonucu enkaz altından çıkartılan Burhan Batun, Taksim İlk Yardım Hastanesi'nde tedavi altına alındı.
Salacak sahilinde 10.00 sıralarında meydana gelen kazada ise Türk - İş Blokları - Üsküdar seferini yapan İETT otobüsü, boş olarak garaja giderken, sürücü Salih Saraç'ın kilitlenme yüzünden direksiyon hakimiyetini kaybetmesi üzerine yoldan çıkıp, kaldırımı aşarak denize yöneldi. Kazada, otobüsün ön kısmı sulara gömüldü. Kazayı hafif yaralı atlatan Saraç, ayakta tedavi edildi.
İSKİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu, derelerin Devlet Su İşleri'nin (DSİ) sorumluluğunda olduğunu belirterek "İstanbul'da ne kadar mükemmel sistem kurulursa kurulsun su baskınlarını önlemek mümkün değil" dedi. Eroğlu şöyle konuştu:
"Dere yatağına bina, fabrika yapılıyor. Bu sabah (dün) Ayazağa Cendere yolundaki fabrikaların sel basma noktasına geldiği haberini aldım. Bu bizim görevimiz değil, ama çalışmalar için ekipleri o bölgeye gönderdik. Derelerimizi bir an önce kurtarmamız gerekiyor."
İstanbul'u etkisi altına alan fırtına ve şiddetli yağış yarına dek devam edecek. Rüzgarın hızının saatte 80 kilometreye ulaştığı İstanbul'da son ölçümlere göre değişik bölgelerde metrekare başına düşen yağış miktarları ise şöyle: Bahçeköy 99, Kumköy 42, Şile 44, Florya ve Göztepe 26, Yeşilköy ve Sarıyer 25 kilo.
Üç günlük sağnak yağış İstanbul'a 43 milyon metreküp su getirdi. Yağışların başladığı 5 Aralık'ta yüzde 72.20 olan barajlardaki doluluk oranı 8 Aralık tarihinde yüzde 77.78'ye yükseldi.
İstanbul'a su sağlayan Terkos, Alibey, Büyükçekmece, Ömerli, Darlık ve Elmalı barajlarında yağışlardan önce hafta sonunda 504 milyon 479 bin metreküp olan toplam su seviyesi son yağışlarla hafta başında 543 milyon 451 bin metreküpe yükseldi. Darlık barajının yüzde 100 doluluk oranına ulaşırken, diğer barajlardaki su miktarları ve doluluk oranları şöyle:
Terkos: 110.943 bin metreküp, yüzde 68.39 doluluk.
Alibey: 20 milyon 142 bin metreküp, yüzde 58.99 doluluk.
Büyükçekmece: 67 milyon 346 bin metreküp, yüzde 45.22 doluluk.
Ömerli: 229 milyon 597 bin metreküp, yüzde 97.55 doluluk.
Darlık: 107 milyon 500 bin metreküp, yüzde 100 doluluk.
Elmalı: 7 milyon 922 bin metreküp, yüzde 82.52 doluluk oranı.