The Others Yangın kulesi yolda

Yangın kulesi yolda

17.01.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

İtfaiyeciler artık yangında hayatlarını riske atmayacak. Uzaktan kumandalı köpük kuleleri iki ay sonra geliyor

Yangın kulesi yolda

Yangın kulesi yolda

İtfaiyeciler artık yangında hayatlarını riske atmayacak. Uzaktan kumandalı köpük kuleleri iki ay sonra geliyor

AYŞE ALTIOK

İstanbul İtfaiyesi büyük yangınlarda kullanmak üzere Almanya’dan iki adet "köpük kulesi" ithal ediyor. İki ay sonra hizmete girecek olan uzaktan kumandalı kulelerle, büyük yangınlar 150 metre uzaklıktan söndürülebilecek. İstanbul İtfaiye Müdürü Sabri Yalın, toplam 640 milyara alınacak olan kulelerin normal yangınlarda değil, kontrol etmekte zorlandıkları olaylarda devreye gireceğini söyledi.

Büyük yangınlar için
İtfaiyecilerin yaklaşmakta zorluk çektikleri yangınlara "Uzaktan Kumandalı Su-Köpük Kulesi" ile müdahale edeceklerini ifade eden Yalın, şu bilgileri verdi:
"Bu araçları bir yıldan beri istiyorduk. İhalesi yeni sonuçlandı. Artık büyük yangınlarda itfaiye erlerimizin hayatları riske edilmeyecek. Araç 150 metre uzaklıktan yangına müdahale edebiliyor. Ayrıca 70 metreden sert su atabiliyor. Ankara’da itfaiye müdürlüğü yaptığım dönemlerde bu araçlardan kullanıyorduk. Uluslararası fuarlarda da incelemiştik. İstanbul’un acil bir ihtiyacı karşılandı."

Döner başlıklı fıskiye
180 derece dönebilen fıskiyeleri mevcut olan kulelerden iki adet alınıyor. 20 ve 35 metre yükseklikteki kuleler, 3 bin 500 litre su ve 7 bin litre köpük kapasitesine sahip. Kulelerde, soğuk havalarda suyun donmaması için 3 bin watt’lık elektrik tank ısıtma sistemi var. Araçta suyun depolandığı yerler paslanmaz çelikten üretilmiş. En önemli özelliği ise kimyasal ve petrol yangınlarına müdahaleyi sağlayan işlevlere sahip olması.



İSTANBUL