19.03.2010 - 10:17 | Son Güncellenme:
Ali Eyüboğlu
Dizilerin tutkunları, televizyon eleştirileri yazdığım için bana da e-posta yağdırmaya başladı. Hepsinin umudu, severek izlediği dizilerin yeniden ekranda olması...
Ancak geçmişteki örneklerden biliyoruz ki, pek mümkün olmuyor bu. Çünkü, bu kararları alanlar için ‘seyirci tepkisi’nin çok fazla önemi yok. Onlar için önemli olan AGB’den gelen ‘reyting karnesi’. Bir yapımın reytingi, onun maliyetini karşılayacak reklamı getirmiyorsa, kanalı yöneten, seyircisinin gözünün yaşına bakmaz, onu kaldırır ekranından. Milyon dolarlık bütçeleri yöneten televizyon müdürleri, ciddi bir kamuoyu baskısı oluşmadığı sürece verdikleri karardan geri adım atmaz.’Bu Kalp Seni Unutur mu?’ ve ‘Kasaba’yı severek izleyenlerin sayısı, ‘güçlü bir kamuoyu baskısı’ yaratacak noktada olsaydı, zaten bu diziler kaldırılmazdı. Buradaki asıl sorun şu: İki dizi de bu gücü elde edecek seyirciyi yakalayamadı. Zaten iki dizinin de bitirilme sebebi aynı, reyting düşüklüğü. Ancak iki dizinin bir başka ortak noktası daha var. O da yapımcıları. İki dizinin de yapımcısı Tomris Giritlioğlu.
Amaçlar farklı olunca
Giritlioğlu, imza attığı dönem dizileriyle ünlü bir yapımcı. Senaryo, uygun cast, dekor ve kostümler konusunda başarılı. Bu işin bir ayağı.
Peki Giritlioğlu, çektiği dizileri tanıtma ve geniş kitlelere sevdirme konusunda aynı şekilde başarılı mı? Değil. Çünkü Giritlioğlu, ‘popüler kültür’e karşı, “Ben niteliğe bakarım, nicelik beni ilgilendirmez” diyenlerden. Giritlioğlu’nun dizilerinin genelde, ‘az, ama öz’ bir seyirci kitlesine ulaşmasının sebebi de bu. Giritlioğlu, ‘dönem dizisi’ yapmayı, misyon edindi.
Ancak iş yaptığı ulusal özel televizyonların hiçbiri, ‘misyon yayıncılığı’ yapmıyor. Hepsinin amacı para kazanmak. Bunu da açıkça söylüyorlar. Bakınız ATV Genel Müdürü Adem Gürses’in, Sabah’tan Sevilay Yükselir’e ‘Kasaba’yı yayından kaldırma sebeplerini açıklarken söylediklerine: “Biz de istemezdik böyle olmasını, ama burası ticari bir kurum. Maalesef reklam veren tercihini yaparken reyting sıralamasını göz önüne alıyor. Çok uğraştık, olmadı. Kasaba istenilen başarıyı yakalamayadı.”
Tomris Giritlioğlu ile kanalın amaçları ortak olmayınca, böyle ‘hazin sonlar da kaçınılmaz oluyor.
Peki bu saatten sonra TRT, iki diziyi alıp yayınlar mı? TRT’yi yönetenlerle, Tomris Giritlioğlu’nun mis- yonları farklı. Yani o ‘dükkan’ da kapalı! Taraflardan biri hayata ‘sol’dan bakıyor, diğeri ‘sağ’dan. Ne yapalım? Türkiye’nin geldiği nokta bu!
Bu iki dizinin yayından kaldırılması hakkında ne düşünüyorsunuz?