Vitrin Aşıklar limanına demir atın

Aşıklar limanına demir atın

13.02.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Aşıklar limanına demir atın

Aşıklar limanına demir atın
Artık her yıl Sevgililer Günü'nde, "Sevgilime ne alayım, onu nereye götüreyim?" sorularıyla ortalık kasıp kavruluyor. Ne alacağınızı bilemem ama, onu nereye götürebileceğinizi biliyorum. Fevziye AKSOY

Son zamanlarda yemekleri olduğu kadar mekanı da inanılmaz hoşuma giden Beylerbeyi'ndeki Seaport, bence bu yıl Sevgililer Günü için gidilecek en uygun restoranlardan biri. Eski bir yalıyı kendine mesken edinmiş olan, koyu safir gökyüzündeki yıldızların denize akseden ışıklarıyla daha da güzelleşen manzarası, bu özel gün için hazırlanmış mönüsü ve romantik müzikleriyle sevgilinize hiç tereddüt etmeden verebileceğiniz güzel bir hediye gibi burası. Ünlü İngiliz porselen üreticisi Churchill tarafından Seaport için özel olarak tasarlanmış eşsiz yemek takımlarında sunulan leziz yemekler midelerinizi, müzik ve mum ışığı ise kalbinizi fethederek sevgilinizle paylaşacağınız duyguları pekiştirecektir.
Sevdiğinizle baş başa geçireceğiniz özel gece için hazırlanan mönüde ilk önce şampanyalı bir kokteyl ve havyarlı kanepeler sunuluyor. Mönünün ilk durağı ise vişne ve konyak sosu ile tatlandırılmış, usulüne göre pişirilmiş, eti ağızda dağılan bir bıldırcın göğüsü. Ardından sudak balığının eti ve değişik baharatlarla hazırlanan, ızgarada pişirilip servisi yapılan balık köftesi "Kuzguncuk"un eşsiz lezzetini hissedeceksiniz. Şefin Seaport salatası cabası. Taze karides ve özel "thousand island" (binbir ada) sosu ile servisi yapılan bu mevsim salatası kesinlikle çok hoş. Acele etmeden, ortamın ve birbirinizin keyfini çıkararak geçireceğiniz gecenin ana yemeği, Seaport'ta her gün olduğu gibi o gün de denizden direkt mutfağa girecek olan jumbo karides ve levrek fileto. Benim müdavimi olduğum bademli kroket ile Fransız usulü pişen sebzelerden oluşan bir buket ise ana yemeğin garnitürleri. Müessesenin damak zevkinizi şımarttığı bu aşk yolculuğunun son durağı "St. Valentines Parfe". Parfenin içeriğini sizlere sürpriz olması için burada açıklamamaya karar verdim. Ancak duyularınızda bomba etkisi yaratacağını söyleyebilirim. Bu özel mönünün kişi başına bedeli ise yerli içki ve KDV dahil 11 milyon lira.

Seaport Restaurant
Yalıboyu Cad. 36, Beylerbeyi - İstanbul
Tel: 0216 422 28 51

SEVGİ YUMAĞI
Hazırlanış süresi: 40 dakika
Pişirme süresi: 20 dakika
Porsiyon adedi: 2 kişilik
Malzemesi: 4 adet 1 günlük yuvarlak sandviç ekmeği * 3 yumurta * 3 çorba kaşığı toz şeker * 1 çay bardağı galeta unu * Yarım tatlı kaşığı tarçın * Yarım tatlı kaşığı nişasta * 2 çorba kaşığı limon suyu * 1.5 fincan beyaz şarap * 1.5 fincan süt
Hazırlanışı:
1. Sandviç ekmeklerinin kabuklarını hafifçe rendeleyin ve uzunlamasına ikiye bölün. Yumurtayı kırıp akı ile sarısını ayrı kaplara koyun. Yumurta sarısı, süt ile 2 çorba kaşığı toz şekeri iyice karıştırın. Ekmeklerin üzerine dökün ve süt çekilene kadar bekletin. Yumurtanın akı ile yarım çorba kaşığı soğuk suyu çırpın. Ekmekleri önce yumurta akına sonra da galeta ununa bulayın. Bekletin.
2. Kalan yumurtaların akı ile sarısını ayrı kaplara alın. Yumurta sarısı, beyaz şarap, nişasta, toz şeker ve limon suyunu bir tencerede tel çırpıcı ile iyice karıştırın. Kısık ateşte sürekli çırparak kaynatın ve hemen ocaktan alın. Sosu, kenarları yüksek genişçe bir kaseye aktarın. Daha büyük plastik bir kasenin içini soğuk su ile doldurun ve sosun içinde bulunduğu kaseyi elinizle tutarak yarısına kadar suya tutun. Sosu sürekli telle çırparak soğutun.
3. Büyük bir tavada yeterli miktarda sıvı yağ kızdırın ve ekmekleri altlı üstlü kızarana kadar pişirin. Ayrı bir kasenin içinde 2 - 3 çorba kaşığı toz şeker ile tarçını karıştırın. Pişen ekmekleri bu karışıma banın. Servis tabaklarına biraz sos dökün ve ekmekleri üzerine yerleştirin. Kalan sos ve vişne kompostosu ile servisini yapın.

AŞK BOMBASI
Hazırlanış süresi: Bekleme ile birlikte 4.5 saat
Pişirme süresi: 55 dakika
Porsiyon adedi: 16 dilim
Malzemesi: 6 yumurta * 2 yumurta sarısı * 5 çay bardağı un * 1 çay bardağı nişasta * 19 çorba kaşığı toz şeker * 1 paket vanilya şekeri * 1 tatlı kaşığı kabartma tozu * 1 paket Dr. Oetker vanilyalı puding * 2.5 su bardağı süt * 4 çorba kaşığı vişne marmelatı * 1 kutu (850 ml'lik) ananas * 10 çorba kaşığı rom * 3 çorba kaşığı sıvı yağ * 250 gram bitter çikolata * 250 gram yumuşak tereyağı * Süs için bir kiraz şekerleme * Rendelenmiş hindistancevizi ve birkaç yaprak taze nane
Hazırlanışı:
1. Fırını 200 derecede ısıtın. Çapı 26 santim, kelepçeli bir kek kalıbının içini pişirme kağıdı ile kaplayın. Yumurtaları 4 çorba kaşığı ılık su ile mikserle köpürene kadar 6 - 8 dakika çırpın. Bu arada 15 çorba kaşığı şeker ile vanilya şekerini azar azar ekleyin. Un, nişasta ve kabartma tozunu karıştırın. Yumurtanın üzerine eleyin ve karıştırın.
2. Hamuru kalıba döküp yayın. Fırında 35 - 40 dakika pişirin. Keki fırından alın ve iyice soğuyana kadar bekleyin. Keki uzunlamasına uzun bir bıçakla üçte biri taban kalacak şekilde bölün. Kestiğiniz üçte iki kısmı elinizle parçalayın.
3. Puding tozu, 2 yumurta sarısı, 6 çorba kaşığı süt ile 4 çorba kaşığı toz şekeri iyice karıştırın. Kalan sütü kaynatın. Malzemeleri sürekli karıştırarak süte ilave edin. Bir kere kaynatın ve ateşten alın. Soğumaya bırakın. Kek tabanına vişne marmelatı sürün. Ananasın suyunu süzün. Bir dilim haricinde kalanı küçük parçalara doğrayın. Tereyağını köpükleşene kadar mikserle çırpın. Pudingi tereyağına kaşık kaşık ilave edin. Mikserle düşük devirde karıştırın.
4. Parçalanmış keki, romu ve ananasları kremaya ekleyip karıştırın. Kekin tabanına döküp hafifçe bastırarak yayın. Hafif ıslak bir bıçakla kubbe şekli vererek düzeltin. 1 - 2 saat buzdolabında bekletin.
5. Çikolatayı sıvı yağ ile benmari usulü eritin. Soğutup tekrar ısıtın. Tekrar biraz soğutup pastanın üzerini tamamen kapatacak şekilde yayın. Kalan ananas dilimi, kiraz şekerlemesi, hindistancevizi ve nane ile süsleyin. Servisten önce 1 saat buzdolabında bekletin.