Vitrin Bestelerimizi yorumladı

Bestelerimizi yorumladı

31.10.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bestelerimizi yorumladı

Bestelerimizi yorumladı
31 Ekim 1998
EFKAN KULA Ünlü piyanist Richard Clayderman Cumhuriyet'in 75. yılı nedeniyle Türkiye'deydi. Dört konser veren Clayderman'ın bazı Türk bestelerinin yorumlarından oluşan bir de albümü yayınlandı.

Richard Clayderman geçtiğimiz haftasonu ve bu hafta içi Cumhuriyet'in 75. yılı kutlamaları çerçevesinde İstanbul ve Ankara'da toplam dört konser verdi. Clayderman'ın konserinde çaldığı Türk bestecilere ait eserler "Turquie Mon Amour / Aşkım Türkiye" adında bir albüm olarak da geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Richard Clayderman'ın Türkiye'de de birçok hayranı bulunuyor. Ama onun hakkında arkadaşlarımızla Türkiye'ye gelmesi münasebetiyle yaptığımız birçok sohbetin sonucundan "yok canım o adam asansör müziği yapıyor" sonucunun çıktığını da belirtmek gerekiyor. Açıkçası çoğu asansörde eserlerine rastlamak mümkün.
Eleştirler böyle ama Clayderman da öyle hemen geçilecek bir isim değil. Şimdiye kadar 60'ya yakın albüm yapmış ve sayısız konserler vermiş. Şu anda İngiltere'de albümleri piyasa fiyatının üstünde satılıyormuş. Ayrıca internette hayranları tarafından açılan bine yakın web sitesi var. Clayderman'ı Türkiye'ye gelmesi ve böyle bir albüm yapması için teşvik eden kişi Erkan Özerman. Clayderman, albümün kapağında yazdığına göre, kalbine ve piyanosuna en uygun eserleri seçmek için onlarca CD ve kaset dinlemiş. Bunların içinden 12 tanesi seçmek hiç de kolay olmamış. Peki neler seçmiş? Konsere de gitmemişseniz albümü biraz anlatalım.
Albüm Cemal Reşit Rey'in "Onuncu Yıl Marşı" ile açılıyor. Sonuçta 75. yıl olabilir derken, Ege'nin "Yaz Aşkım" adlı şarkısını duyunca ve buna albümün devamında Yaşar'dan "Divane", İbrahim Tatlıses'ten "Allah Allah", Ayna'yı meşhur eden "Şeyh Şamil" eklenince, niye bu şarkılar seçilmiş diye düşünmeden edemiyorsunuz. Ayrıca piyano çok da önde değil. Sanki kimin çaldığını anlayabilmek için birisinin Clayderman çalıyor demesi gerekiyor. Bir denge kurabilmek bunların dışında Hamamizade Dede Efendi'den "Yine Bir Gülnihal", Dr. Cemil Demirsipahi'nin derlediği, Kudsi Ergüner'in de ney çaldığı "Yunus Emre", "Üsküdar", Atilla Şereftuğ'un "Bir Ömrün Şarkısı" adlı eseri, Bora Ayanoğlu'nun "Güller ve Dudaklar"ı, Hikmet Münir ve Kemal Ebcioğlu'nun ilk kez katıldığımız Eurovision Şarkı Yarışması'nın şarkısı "Seninle Bir Dakika"sı gibi eserler seçilmiş. Özerman bu albümün bir müzik kartvizitimiz olduğunu söylemiş. Bazı şarkıları da prosüdür gereği koyamamışlar. Gerçekten bir kartvizit olup olmadığı size kalmış ama olmadığını düşünenlere üzücü bir haber daha var, Clayderman buna benzer altı parça daha yapacakmış.