Vitrin Bir klik bir belge

Bir klik bir belge

20.03.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bir klik bir belge

Bir klik bir belge

Sinan BİÇİCİ Eğer yaşadığınız anı dondurmak istiyorsanız fotoğraf makinelerine başvurabilirsiniz. Piyasada herkese hitap eden modeller var. Yapmanız gereken tek şey, size uygun modeli alıp deklanşörüne basmak. Geçtiğimiz hafta, Beylikdüzü TÜYAP Fuar Merkezi'nde 7. İnterkamera '99 Fuarı yapıldı. Tayland'dan ABD'ye 20 ülkenin katılımıyla gerçekleşen fuar, alanında en büyük fuar olma özelliğini taşıyor. Hızla gelişen fotoğraf ürünlerinin kalite, fiyat ve diğer özellikleriyle yenilikleri duyurma amacını taşıyan fuar, fotoğraf amatörleri ve profesyonellerini buluşturdu. Slayt ve kısa film gösterileri, fotoğraf sergileri, çeşitli panel ve konferanslarla ve fotoğrafseverlerin yoğun ilgisiyle geçen fuar 4 gün sürdü.
Yaşadığımız anların sabırsızca birbirini kovaladığını gören, güzel anları hep yaşatmak isteyen bizler hemen fotoğraf makinelerine sarılıyoruz. Geçmişimizi gözönüne seren fotoğraflar yeniden yaşatarak yeniden varediyor bizleri. Belleğimize kazılı olanlara müdahale şansımız yok belki ama yaşadıklarımızı gerçeğe en yakın ya da görmek istediğimiz en güzel biçimde fotoğraflara kaydetmemiz mümkün. Nasıl mı? Öncelikle bu işe ayıracağımız bütçeye, fotoğraf bilgimize ya da öğrenme isteğimizin oranına karar vermemiz gerek. Zira gerek teknik özellikler gerekse fiyatlar bakımından çok çeşitli makineler ve aksesuvarlar bulmak mümkün. Amacınız sadece ailenizin, arkadaşlarınızın ve sevdiklerinizin mutlu anlarını görüntülemekse çok teferruatlı ve pahalı makinelere gerek yok. Minolta'nın amatörler için hazırladığı Vectis modellerini size önerebiliriz. Değişik renk seçenekleri ve modelleri sunan bu makineler 80 ila 800 mark arasında bulunabiliyor. Kullanımı oldukça rahat olan bu makineler otomatik netleme yaptıkları gibi bizi kırmızı gözbebekleriyle göstermekten kurtaran teknik beceriye sahipler. Gene amatörler için hazırlanan Yashica'lar kullanım pratikliği yanında biraz dalgın fotoğrafçıları da unutmayan bir özelliğe sahip. Yashica'nın Zoomate 105 modeli açık unutulmaya karşı kendi kendini kapatıyor. Hem pil sarfiyatını hem de çektiğiniz fotoğrafların herhangi bir kazaya uğramasını engelliyor. Net çıkmayacak fotoğrafları da çekmeyi reddeden bu modeli özellikle unutkanlar için tavsiye edebiliriz. Doğa fotoğrafları çekmek istiyorsanız doğal koşullara da hazırlıklı olmanız gerekiyor. Contax S 2 modeli bu amaçla mekanik kepenkli ve titanyum gövdeli dizayn edilmiş. Yağmur, kar ve su altı koşulları için de Canon'un Prima AS - 1 modeli önerilir.
Dünyayı toz pembe ya da çok daha başka renklerle fotoğraflamayı düşünenler için size Cokin'in "fantezi dünyası" adını verdiği özel filtreleri önerebiliriz.
Turuncu, mavi, pembe, gri, tercih size kalmış. Tüm bu makine ve diğer aksesuvarları Sirkeci'de de rahatlıkla bulabilirsiniz. Teknik özellikleri iyi, fiyatı da uygun olsun diyorsanız ikinci el ürünlere bakmak için Sirkeci'de tramvay yolu üzerinde Hayyam Pasajı'na uğramanız yaralı olabilir. Ünlüler ve makineleri
  • Bedri Baykam:
  • Ben her şeyi çekerim. Günlük hayatımı tüm ayrıntılarıyla arşivlemeye çalışırım. Gezdiğim yerleri, sergileri, spor fotoğrafları çekerim. Nü çalışırım, insanları, çocukları, sokakları bana esin kaynağı olabilecek her şeyi konu olarak seçebilirim. Özellikle resim çalışmalarım için daha sonra kullanabileceğim görüntüleri, anları fotoğraflarla arşivlerim. En son Küba gezimle ilgili fotoğraflar çekmiştim. Bu konuda kendimi sınırlamam, her şey benim için fotoğrafa konu olabilir. Pentax marka iki tane cep, bir tane de Reflex makinem var.
  • Demet Sağıroğlu:
  • Eskiden beri fotoğraf çekmeye ilgi duyuyorum. Tatile çıktığımda ya da diğer gezilerimde gittiğim kentleri, gördüğüm sokakları, insanları, özellikle de ilginç bulduğum ışık ve gölge yansımalarını görüntülemeyi çok severim. En son Paris'in sokaklarını, kafelerini, insanlarını çektim. Canon marka bir makinem var.

  • Bahar Korçan:
  • Gerek özel günlerde gerekse yaşamın olağan akışı içinde renk, ışık ve mekan kompozisyonlarını görüntülemeyi severim. Sözgelimi Göreme'de ve Kaçkarlar'da fotoğraf çekmekten oldukça keyif almıştım. Son günlerde kızımın at binme sevdası başladı. Onun at binerken fotoğraflarını çektim. Canon T 70 makinem var.