Geri Dön
VitrinBodø Belediye Binası

Bodø Belediye Binası

Kutup dairesinin kuzeyinde bir yarımada üzerinde yer alan, Norveç’e bağlı Bodø şehrinde Danimarkalı stüdyo Atelier Lorentzen Langkilde tarafından tasarlanan 12.000 m2'lik belediye binası, yeni bir yapı ile mevcut iki yapının dönüştürülmesinin ardından birbirlerine bağlanmaları ile elde edilmiş.

Bodø Belediye Binası

Yeni binanın mevcut yapılara bakan cephesi, görsel iletişim kurmak adına eğimli biçimde tasarlanmış. Benzersiz geometrilere sahip yapının cepheleri, kutup dairesinin kuzeyindeki değişen ve dramatik bir etki yaratan auroraların ışık oyunlarını yansıtıyor. Üç bina, yeni yapının merkezi atriumu etrafında, dairesel bir akış ve esnek plan çözümleriyle birbirine bağlanmış. “Vatandaş forumu” olarak işlev gören bu atrium, çeşitli kamu hizmetleri ve toplantı odalarıyla halka açık bir mekan niteliğinde. Çalışma alanları, atriumla bağlantılı olarak beş kata yayılıyor. Altıncı ve en üst katta ise okyanus ve dağ manzarasını sunan bir kantin konumlandırılmış. Alandaki mevcut binalar, kahverengi alçı cepheli eski belediye binası ve zengin desenli doğal taşlarla kaplı eski merkez bankasından oluşuyor. Yeni binanın cephe rengiyle eski belediye binasına, taş desenleriyle ise merkez bankasına referans verilmiş. İç mekanların hem duvarları hem de tavanları açık renkli dişbudak ağacından üretilen bir ahşapla kaplanmış. İskandinav evlerindeki gibi sıcak mekan hissi yaratan tek tip ahşap kaplama, yeni çalışma yöntemlerine dayalı bir ofis düzenine entegre edilmiş. Böylelikle evdeki konforlu çalışma ortamını ofise taşımak hedeflenmiş. Piranesi çizimlerinden ilham alınarak tasarlanan atriyum, sanatçı Per Kristian Nygård’ın “Dikt til Byråkratiet” (Bürokrasi İçin Şiir) isimli enstalasyon ile zenginleştirilmiş.

Bodø Belediye Binası

Casa en Tres Ríos

César Béjar Studio tasarımı Mexico'daki Casa en Tres Ríos’un renkli cephelerinden yansıyan gün ışığı, yukarıdan süzülen ışık ve nötr renkli iç mekan öğeleriyle birlikte yumuşak ve sıcak bir atmosfer yaratıyor. Bulunduğu bölgenin en sade yapılarından biri olan Casa en Tres Ríos, farklı malzemelerle sağlanan süslemelerden uzak durularak, monokrom bir konut olarak tasarlanmış. Tasarım ekibi, bağlama mimari ile yanıt vermeyi amaçlamış. Yapının üst bölümü ağır bir kütle etkisi yaratırken aynı zamanda havada asılı kalarak ve geri çekilerek bu etkiyi kırmaya çalışıyor. Yanı sıra, komşu yapılardan renk, şekil ve doku kontrastıyla ayrılıyor. Binanın dar ve uzun arsası, avlulu ve bol teraslı bir yapılaşmayı gerekli kılmış. Böylelikle iç mekanlar açık-yarı açık mekanlarla desteklenmiş. Caddeye bakan cephe tek bir açıklığa sahip. Bu açıklığın ardında konumlanan pencereler ise güney güneşinden korunmak üzere geri çekilmiş. İç mekanlar ise cephenin aksine nötr renklere sahip ve boş bir tuvali andırıyor. Renkli cephelerden yansıyan gün ışığı, yukarıdan süzülen ışık ile birlikte yumuşak ve sıcak mekanlar sunuyor.

Meteoroloji haritayı paylaştı! Devamı kuvvetli şekilde geliyor
TOGG'dan heyelandıran paylaşım! 'Bizi izlemeye devam edin'
Bakan duyurdu! Ödemeler şubat ayından itibaren başlıyor
FLAŞ! Hayati uyarı: İmkanı olanlar ertelemesin!
Erdoğan'dan döviz kuru, faiz ve enflasyon açıklaması
Tüm tahminleri doğru çıktı... İşte Simpsonlar'ın 2022 kehanetleri!
Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı sona erdi! İlk açıklama
Kerem çılgınlığı! İspanyol basını duyurdu, bonservis pazarlığı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan İBB’ye yanıt!
Hepsi itlaf edilecek! Alarm verildi
Bu oyun türleri beyni ele geçiriyor! '10 yıldır odasından çıkmayan var'
Çok konuşulan olay! Gaziantepli futbolcu penaltı öncesi...
Şeyma Subaşı: İlişkilerimde yeterince saygı ve sevgi bekliyorum
Kan donduran kayıt! Evcil maymunu arkadaşını parçaladı
Haftanın Fırsat Ürünleri Bu Çarşamba Şok’ta