Vitrin Chat’in püf noktası

Chat’in püf noktası

01.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Chat’in püf noktası

Chat’in püf noktası


İnsanlar konuşa konuşa anlaşır ya... İnternet ortamının biz insanlığa bahşettiği en önemli getirilerden biri de karşılıklı sohbet imkânı. Ancak bu garip, yarı soğuk, yarı sıcak ortamda özellikle kadınlar birkaç önemli noktaya dikkat etmeli


       1995 yılından bu yana Türkiye’de yoğun olarak chat yapılıyor. O zamandan bu zamana internette tanışıp evlenenler (ben, bizzat ve kendim de onlardan biriyim), bu ortamda kavga edip birbirini bıçaklayanlar, saldırıya uğrayanlar oldu. Bunun için dikkat etmeniz gereken noktaları sosyal ve teknik olarak ikiye ayırdık.

       Saç, göz değil, akıl
       İnternet ortamı aslen arkadaşlık için ideal bir mekândır. Sanal muhabbetlerde kimsenin yaşı, göz rengi, boyu, makyajı ve elbiselerinin modeli gözükmez. Sadece beyin kıvrımlarındaki fikirler klavye vasıtasıyla karşıdakinin ekranına aktarılır.
       Bu tür bir arkadaşlık (internet insanı gerçek dünyadan koparıyor görüşünün aksine) çok sağlıklıdır ve gerçek dostukların doğmasına neden olur. Tabii ki bunun için önemli şartlar da mevcuttur: Öncelikle konuştuğunuz kişinin "gerçekten o" olduğuna emin olmanız gerekir. Kendi gerçeklerinden kaçan, kendini olmadığı bir şey gibi sunan insanlarla yapılan muhabbetler başta iyi gidiyormuş gibi gözükse de zaman kaybından başka bir şey değildir.
       Sanal muhabbetlerin bir diğer zor tarafı da insanların paldır küldür konuşmaya başlamasından, birbirleriyle gereğinden fazla şey paylaşmasından kaynaklanmaktadır. İnsanlar bu ilginç ilişkiyi hızla tüketir ve birbirlerine yeni yollar açmazsa kısa zamanda konuşacak hiçbir şey kalmaz.
       Bir de sakın unutmayın: İnternetteki erkek sayısı kadın sayısının iki katından fazla. Bu yüzden "karşı cins" delisi insanlar tarafından rahatsız edilme olasılığı çok fazla. Dikkat etmenizde fayda var.

       Teknik hususlar
       İnternet üstünden sohbeti birkaç değişik platformda ele almak gerekir. Öncelikli olarak muhabbetin babası MIRC programı gelir ki bunu www.mirc.co.uk adresinden edinmeniz mümkündür. Bu program sayesinde herkesin bulunduğu ortak bir mekâna giderek insanlarla tanışmanız, vakit kaybetmeden konuşmaya başlamanız mümkündür.
       Ne yazık ki MIRC programının kullanması çok kolay değil ve artan ihtiyaçlarınız dahilinde (kendine yeni site açmak, yeni bir isimle girmek, kendi izini kaybettirmek gibi) bu programı daha fazla kullanmanız gerekir.
       MIRC ile internette kalabalık kanallarda aynı anda birçok kişiyle konuşulabildiği gibi kendi özel kanalınızı açabilir veya sadece belirli bir kişiyle konuşabilirsiniz.
       İnternet ortamında muhabbet etmenin bir diğer yolu da ICQ isimli programı kullanmak. Bu program (genellikle) iki kişinin karşılıklı konuşabileceği şekilde tasarlanmış. Ancak MIRC isimli yazılımın yapamadıklarını yapar; arkadaşınızın o anda internete bağlı olup olmadığını öğrenirsiniz, ona sesli mesajlar atma imkanınız olur. www.mirabilis.com adresinden edinebileceğiniz bu programla kendinize birçok arkadaş bulabilirsiniz, ancak dikkat etmelisiniz: Bu programın içine iyi niyetle dahi olsa kendinizle ilgili çok fazla detay yazmayın. Bunlar sizi rahatsız etmek amacıyla kullanılabilir.
       Arzu ederseniz programın içinde yer alan istemediğiniz insanların mesajlarını almama, onları görmezden gelme gibi seçeneklerden de yararlanabilirsiniz. Bu seçenekler sayesinde muhabbeti istediğiniz yerde bırakabilir, istemediğiniz insanların sizi hiçbir zaman bulamamasını sağlayabilirsiniz.
       Bunların dışında internette hiçbir ekstra program kullanmanıza gerek bırakmadan kullanılabilecek chat programları da mevcut. Ancak bu sitelerde kendinize arkadaş edinmeniz ve bu arkadaşlıkların kalıcı olabilmesi çok güç.

       serhat@ayan.org