VitrinDoğayı alternatif sporla keşfedin

Doğayı alternatif sporla keşfedin

08.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Doğayı alternatif sporla keşfedin

Doğayı alternatif sporla keşfedin


Coşkun nehirlere, gökyüzünün hafifliğine, denizin gizemine ya da ormanların kuytusuna yolculuk... Yaş sınırı yok, özel beceriye de gerek yok! Doğa sporları için kurslar ve rehber tur organizasyonları hizmetinizde


Doğaya koşun
Trekking, en az bir hafta süren konaklamalı doğa yürüyüşü olarak tanımlanan bir spor. Türkiye'de trekking yapmak için uygun pekçok yer var. Seyahat acentaları bu tip yerleri belirleyip organizasyonlar yapıyorlar. Trekking programları grup eşliğinde yapılıyor. Grubunuzu ya siz belirliyorsunuz ya da firma bir grup oluşturuyor. İstanbul'a yakın yerlerin yanında Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu'ya da kültür turizmi ve trekking organizasyonları yapılıyor. İstanbul çevresinde Adapazarı - Kazankaya, Yalova - Erikli, İzmit - Aytepe - Servetiye, Sapanca - Şahinkaya, İznik - Sansarak trekking yapılacak uygun yerler. Karadeniz'de Yedigöller, Çamlıhemşin, İkizdere, Uzungöl, Borçka ve Kaçkar'da bu sporu yapabilirsiniz. Güneydoğu Anadolu organizasyonlarında ise güzergah olarak Gaziantep, Nemrut, Urfa, Harran, Diyarbakır ve Mardin tercih ediliyor.

Yedek giysi almayı unutmayın
Yürüyüşü ve doğayı sevenlerin tercihi olan trekking için yanınıza mevsim koşullarına göre yedek giysi, ayakkabı, çorap ve iç çamaşırı almanız gerekiyor. İnceden kalına doğru bir giyim tercih etmelisiniz. Çünkü yürüdükçe terler, durdukça üşürsünüz. Ayakkabınız yürüyüşe uygun, mümkünse ayak bileklerinizi içine alacak şekilde olsun. Unutmayın bu tarz yürüyüşlerde burkulma gibi sorunlarda bilekli ayakkabılar ayaklarınızı korur. Ayrıca yürüyüş sırasında yanınıza su ve enerji veren yiyecekler almayı unutmayın.

Zamanı sınırlı olanlara iyi bir seçenek
Hiking, günübirlik doğa gezisi anlamına geliyor. Her yaştan insan hiking yapabiliyor. Ancak herhangi bir sağlık sorununuz bulunuyorsa yanınızda yeterli miktarda ilaç olmalı. Türkiye'de hiking'e uygun birçok yer var. Seyahat acentaları Akdeniz, Ege ve Marmara bölgesi başta olmak üzere birçok küçük yöre, dağ köyü, yaylalara turlar düzenliyor. İzmit - Aytepe, Kırklareli - Kıyıköy, Sapanca - Şahinkaya, Adapazarı - Sülüklügöl, Yalova-Erikli, İzmit - Serindere, Bolu - Göldere Yaylası, Tekirdağ - Uçmakdere, İznik Gölü, Amasra - Bozköyaltı, Bolkarlar, Kaçkar Yaylaları, Kırklareli - Kıyıköy, İzmit - Kandıra, Yalova - Sudüşen, Yalova - Erikli Yaylası, Adapazarı - Maden Deresi hiking yapmaya uygun bazı yerler.

Trekking ve hiking sırasında yanınızda bulunması bazı malzemeler
Yürürken rahat edebileceğiniz bir giysi
Yürüyüş ayakkabısı
Gidilecek yere ve mevsime göre kazak
Gidilecek yere ve mevsime göre mayo
Yağmurluk
Panço
Sırt çantası
Güneş gözlüğü
Koruyucu krem
Şapka
Havlu
Fotoğraf Makinesi
El feneri
Dürbün
Trekking yapacaksanız uyku tulumu
Yedek giysi, çorap ve iççamaşırı







Kuşlar gibi özgür
Yamaç paraşütü için önce öğrenci pilot eğitimi, sonra da amatör pilot eğitimi almalısınız. Öğrenci pilotken yalnız uçmanıza izin verilmiyor. Ancak amatör pilot olduktan sonra kendi başınıza gökyüzünün tadını çıkarabilirsiniz. Havada daha uzun süre kalabilmek için profesyonel pilot eğitimi de alabilirsiniz. Teorik eğitimde yamaç paraşütünün yapısı ve kısımları, uçuş tekniği, hava trafik kuralları ve acil durumlar hakkında bilgi sahibi olabiliyorsunuz. Amatör pilot eğitiminde stabil olmayan uçuş teknikleri, aeorodinamik, mikro ve makro meteolojiyi, profesyonel pilot eğitiminde ise ayrıca termik, yamaç ve cross-country uçuk tekniklerini öğreniyorsunuz.
Türkiye'de yamaç paraşütünün yapıldığı en popüler mekan Ölüdeniz Babadağ. Burada hem uçmanın tadını çıkarıp hem de Ölüdeniz'in muhteşem manzarasını gökyüzünden izleyebilirsiniz. Yamaç paraşütü için tercih edilen diğer noktalarsa şöyle: Kemer Tahtalı Dağı, Ödemiş Bozdağ, Nemrut Kahta, Arhavi, Eğirdir Davraz Dağı, Abant Bolu Dağı, Ankara Gölbaşı, İstanbul Ormanlı, Şile, Pamukkale.




Yamaç paraşütü yapmaya giderken yanınızda bulunması gerekenler
Boğazlı yürüyüş veya spor ayakkabısı
Eldiven
Siperli şapka
Eğitim sırasında kullanmak için eşofman veya pantolon
Sweetshirt
Gidilecek bölgeye göre mayo
Güneş kremi

Bambaşka bir dünya
Büyüleyici ve gizemli sualtı dünyasını keşfetmek istiyorsanız dalış kurslarına katılıp bu rüyanızı gerçekleştirebilirsiniz. Bir dalış kursuna kayıt olmadan önce ilk yapmanız gereken sağlık kontrolünden geçmek. Çünkü bu gizemli dünya insan yapısına çok uzak ve uyulması gereken belli kuralları var. Bu nedenle dalışa engel olacak bir sağlık sorununuzun olmaması gerekiyor. Ayrıca orta düzeyde yüzme bilmek de şart. Usta bir balıkadam olup denizin derinliklerini keşfetmek istiyorsanız en az bir hafta süren kurslara katılmanız gerekiyor. Kurs boyunca balıkadam adaylarına suyun altındaki hava değişimleri, tüpteki havanın hesabı, basınç hakkında bilgi, dalış işaretleri gibi konularda teorik eğitim veriliyor. Teorik eğitimin yanında pratik eğitim de alan adaylar bir hafta ile bir ay arasında değişen kurs sonrası balıkadam sertifikasına sahip olabiliyorlar. Balıkadam sertifikasını aldıktan sonra tek başınıza dalış yapabilecek duruma geliyorsunuz.

Ekipmana gerek yok
Kurs boyunca herhangi bir dalış ekipmanına sahip olmanız gerekmiyor. Gerekli ekipmanları kurslar sağlıyor. Ancak sertifika aldıktan sonra yapacağınız bireysel dalışlar için kendi ekipmanlarınız olmalı. Eğitimler sığsu ve açık deniz eğitimi olmak üzere iki şekilde yapılıyor. Sığsu eğitimleri havuzlarda, açık deniz eğitimleri Saros, Ayvalık, Çeşme, Bodrum, Fethiye, Marmaris, Antalya, Kaş gibi bölgelerde yapılıyor. Saros bu bölgeler içinde dalışa en elverişli ve en çok tercih edilen yer. Deniz altındaki yaşamı küçük yaşta keşfetmek isteyenlerin ailelerinden imzalı onay getirmeleri gerekiyor.



Fiyat aralıkları Dinamik Doğa Sporları Merkezi'nden alınmıştır.




Nehirle dans
Maceracı ruha sahip olanların en çok tercih ettiği spor dallarından rafting, su hacminin ve nehir eğiminin yüksek olduğu yerlerde şişme botlarla yapılan bir spor. Rafting'e uygun pekçok nehre sahip olan ülkemizde bu spora olan ilgi son yıllarda artmaya başladı. Rafting için en çok tercih edilen yer Köprülü Kanyon. Bunun dışında Manavgat Çayı, Göksu Deresi, Dim Çayı, Alara Çayı ve Seyhan'ın Göksu ile Zamantı kollarında da rafting yapılıyor. Seyahat acentaları bu heyecanlı spor için uygun yerleri tespit edip organizasyonlar yapıyorlar. Önce ekiple birlikte rafting yapılacak yere gidip, o bölgeyi tanıyorsunuz. Tüm ihtiyaçlar tamamlandıktan sonra sıra macerayı yaşamaya geliyor. 4 yaşından büyük sağlık sorunu olmayan herkes rafting yapabiliyor. Bu spor için herhangi bir eğitimden geçmenize de gerek yok. Rehberler eşliğinde tur öncesi verilen brifingte size söylenenleri yapmanız rafting için yeterli.




Gözü yukarda olanlar için!
Dağcılık pek çoğumuzun bildiği, kaya tırmanışı ise ülkemizde yeni yeni gelişen spor dallarından. Kalp, yüksek tansiyon, solunum yetmezliği gibi sorunlarınız yoksa ve yüksekten korkmuyorsanız bu sporlar tam size göre. Tırmanmaya merakınız varsa farklı acentaların düzenlediği turlara katılıp eğitim alarak kendinizi dağlara atabilirsiniz.
Kaya tırmanışı eğitiminde size temel malzemeler, dağcılık ipleri ve düğümler, ip inişi, emniyet aletleri ve temel istasyonlar, top - rope tırmanışı, lider tırmanış gibi konular öğretiliyor. Dağcılıkta ise yürüyüş, kampçılık ve malzemeler, temel antreman, beslenme, enerji, harita ve pusula kullanımı, temel ilkyardım, dağda güvenlik gibi eğitimler veriliyor. Heyecanı yüksek bu sporlarda liderleri dinlemek ve grupla hareket etmek büyük önem taşıyor. Eğer kurallara uygun olarak yapılırsa tehlikesi en aza inen bu sporların zevkini çıkarabilirsiniz.







Toys For Big Boys'un Adres ve Telefonu
Hakkı Yeten Cad. Doğu İş Merkezi No: 12/2 Şişli
Tel: (0212) 291 04 02


EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler