Vitrin Fitness yuvası

Fitness yuvası

17.04.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Fitness yuvası

Fitness yuvası
Sinan Biçici
Fitness yuvası
Artık sağlıklı yaşamak için spor merkezlerine gitmek tek seçenek değil. Yürüme bantı, kondisyon bisikleti gibi aletlerle evde de düzenli biçimde spor yapabilirsiniz. Spor yapmak için spor salonlarına gidemeyenler artık evlerinde de bu olanağa sahip olabiliyor. Gün geçtikçe çeşitlenen kondisyon aletlerinin genel olarak kilo vermek amacıyla kullanıldığı bir gerçek ancak bundan başka fonksiyonları da var. Sözgelimi kalp sağlığını korumak ve nabız atışını düzenlemek için de bu aletlerden faydalanabilirsiniz. Bunu yapmadan önce bir doktora danışmak yararlı olacaktır. Kaslarınızı geliştirmek istiyorsanız bunun için tasarlanmış kondisyon aletleri bire bir.
Evde kullanılan kondisyon aletlerine olan ilgi zamana ve geliştirilen modellere göre değişse de kondisyon bisikletleri ve motorlu yürüme bantlarına olan talep hiç azalmıyor. Öte yandan yeni modellere olan ilgi de kullanım kolaylığı, amacı ve özellikle reklam faktörüyle doğrudan ilintili. Orbit, Eliptik, Air Walker, AB Shaper bunlardan bazıları. Evde kullanılan bu aletlerin fiyatları da talebi etkileyen diğer önemli etken. Küçük pratik aletlerin fiyatı 10 ila 30 milyon lira arasında değişiyor. Bisiklet tarzında kondisyon aletleri ise 35 ila 80 milyon arasında. Evde yürüyüş ya da koşu yapabilmenin bedeli biraz daha pahalı. Örneğin motorlu koşu bandının fiyatı 250 milyon liraya kadar çıkıyor. Çoğunlukla ithal olan bu ürünler alınırken ihtiyaç, bedensel özellikler, kullanım kolaylığı ve fiyat öncelikle düşünülmesi gerekenler. Bununla birlikte ürünlerin garantili olup olmadığı ve bakım onarım servislerine ulaşılabilirlik de unutulmamalı.
Bu aletlere ulaşmak çok zor değil. Önemli olan edindiğimiz bu aletleri sağlıklı bir biçimde kullanmak. Bir kondisyon bisikleti alıp hal ve hatırını düzenli olarak sormazsak bundan zarar görebiliriz. Vücutta istenmeyen kilolarla, sportmen olmayan bir bedenle yaşamak hiçbirimizin işine gelmez. Bunu istemiyorsak evdeki spor yaşantımızı düzenlememiz gerekir. Haftanın belirli günleri ve belirli sürelerle çalışmak en ideal olanı. Bunu belirlerken bir bilene de danışmalı. Aşırı yorucu faaliyetlerin yarardan çok zarar getirdiğini da unutmamalı.
Ünlü manken Janset de sporun düzenli yapılması gerektiğini savunuyor. "Aldıktan sonra bir kenara koyup haftada bir çıkarılacaksa bir anlamı yok. Aldıktan sonra sürekli çalışmak gerekiyor. Düzenli olarak kullanıldığında yararlı olacağını düşünüyorum," diyen Janset ara sıra spor yaparım diye düşünenlere bu aletleri pek önermiyor.
Şengül Karadaş (32), yaklaşık 3 yıldır kondisyon bisikletiyle düzenli olarak günde yarım saat spor yapıyor. "Kilo problemim yok ama zinde kalabilmek için düzenli spor yapmak gerek," diyen Karadaş, sözlerine şöyle devam ediyor: "İki çocuk annesiyim. Özellikle doğumdan sonra insanın yeniden ideal kiloya ulaşması oldukça zor oluyor. Kilo problemimin olmayışını düzenli spora borçluyum. Çocuklar ve hava şartları dışarda yapmamı engellediğinden ben de evde elimden geldiğince kondisyon çalışıyorum." Yürüyüşün önemine de değinen Karadaş, gelecek kış, yürüyüş bandı alarak evdeki spor faaliyetlerini çeşitlendirmeyi düşünüyor.