Vitrin Formda

Formda

05.08.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Formda

Formda


Kendinize bir iyilik yapın ve spora başlayın. İster koşun zıplayın, kürek çekin, ister dağa tırmanın. Yok bunlar zor geliyor diyorsanız modaya uyun, spor salonlarına gidin.


       Günlük yaşam içerisinde spor genelde ihmal edilir. İnsanın sağlıklı bir yaşam sürdürmesi için yeme - içme kadar gerekli olan spor yoğun iş temposu ya da diğer nedenlerle hep arka sıraya atılır. Nedense herkes gereksiz şeyler için zaman bulur da konu spor oldu mu 'çok isterim ama hiç zamanım yok' der. Oysa herkes zamanı kendi yaratır. Vücuda yararları saymakla bitmeyen sporların her biri biz farkında olmasak da günlük yaşantımızı olumlu ya da olumsuz olarak etkiler. Çevrenize bir bakın, iyi ya da kötü en az bir spor dalıyla ilgilenen insanlar ne kadar sağlıklı ve dinç, dinamik görünüyorlar öyle değil mi? Bir de hiç spor yapmayan insanlara bakın. Sizce nasıl görünüyorlar? Yorgun, hallerinden bezmiş ve mutsuz mu?

       Her yaştan insan geliyor
       Hayatımızdaki olumlu etkileri saymakla bitmeyen spor günümüzde tek başınıza kendi alet ve yöntemlerinizle yapmanızın yanı sıra spor salonları ve spor merkezlerinde yapılıyor. Özellikle İstanbul ve büyük şehirlerde sayıları hızla artan spor salonlarında step, aerobik, jimnastiğin yanında gimmyx, spinning, yoga gibi yeni birçok alternatif de sunuluyor. Aerobik ve jimnastik sporları daha çok bayanlar tarafından tercih ediliyor. Bu tür sporlar 7'den 70'e her yaştan insan tarafından büyük ilgi görüyor. Sağlığını önemseyen insanların yanında kilolu bayanların da son dönemde kapalı spor salonlarına ilgisi büyük. Vücudun direncini arttırmanın yanı sıra son zamanlarda kanser gibi önemli hastalıkların tedavisinde yararlı olduğu tespit edilen aerobik şimdi spor salonlarındaki spor öğretmenleriyle daha kolay. Genelde spor salonlarında bir grup eşliğinde yapılan aerobikte öğretmenin gösterdiği hareketleri yaparak zinde kalmak mümkün. Konusunda uzman ve deneyimli öğretmen eşliğinde spor salonlarında yapılan tüm sporlar sizin en sağlıklı biçimde spor yapabilmeniz için ayarlanmış. Çünkü bazen sağlıklı bir yaşam için bilinçsizce yapılan sporlar sağlığınızda olumsuz etkilere yol açabiliyor. Bu nedenle yürüyüş, bisiklet dışında bazı sporların uzmanlar eşliğinde yapılması sizin açınızdan daha yararlı. Çünkü uzmanlar vücudunuzun direnci ve hangi sporu ne kadar yapmanız konusunda sizi yönlendiriyorlar.

       Sağlık için gerekli
       Spor salonlarında yapılan jimnastik, aerobik, fitness gibi sporların insan vücuduna inanılmaz yararları var. Örneğin aerobik enerjinizi arttırıp kilo kontrolünü dengelemenize yardımcı olur. Hareketsizlikten kaynaklanan birçok hastalıktan korunmanızı sağlayarak metabolizmanın çalışmasını hızlandırır. Ayrıca özellikle ilerleyen yaşlarda görülen kolestrol oranını dengelemenize yardımcı olur. İnsanın kendini iyi hissetmesini, fiziksel ve ruhsal olarak zinde kalmasını sağlar. Bisiklet, yürüyüş, koşu, ve kürek çekme en çok yapılması gereken aerobik hareketlerinin başında geliyor. Fitness ve jimnastik sayesinde de adelelerinizi güçlendirebilir daha sağlılı bir yaşam sürdürebilirsinsiz. Bu tür sporlar vücuttaki yağ oranının azalmasını, tansiyonun kontrol altında tutulmasını ve kemiklerin kuvvetlendirilmesini sağlar. Formda kalmak için aslında düzenli olarak yapmamız gereken bu sporların insan vücuduna katkıları saymakla bitmez. Yeter ki siz spora zaman ayırın. Zinde bir vücut için günde 20 dakika aerobik yapmanız yeterli. Böylece metabolizmanızı hızlandırarak enerji kazanabilirsiniz. Eğer ilk defa spor yapıyorsanız uzmanlar ilk günlerde sakatlanmaları önlemek için ağır programlardan uzak durmanızı tavsiye ediyorlar.

       Kişiye göre değişen spor alternatifleri
       Spor salonlarındaki uzmanlar size hangi sporu ne ölçüde yapmanız gerektiği
       konusunda size yardımcı oluyorlar. Böylece siz kendinizi zorlamadan ve herhangi bir sakatlanmaya fırsat vermeden sağlıklı bir şekilde spor yapabiliyorsunuz. Örnegin bazı spor salonlarında fitness için gelen üyeler, önce fitness testinden geçiriliyor. Ardından test sonucuna ve kişinin kendi isteğine göre hazırlanan antreman programlarına katılıyor.
       Orta yaşın üstündeki birçok insan için ise yürüyüş en iyi spor seçeneği. Yürüyüş yaparak kendinizi fazla zorlamadan spor yapabilirsiniz. "Cardio" salonlarındaki bantlar yürüyüş için çok uygun. Üstelik koşu bantlarında bantın hızını kendinize göre ayarlamanız da mümkün. Yaşlıların ise aşırı spor yapıp kendilerini çok fazla yormaları tehlikeli.

       Yeni sporlar
       Son dönemde spor salonlarında çok farklı sporlar sporseverlerin hizmetine sunuluyor. Spinninig, gymmix, step-gymmix, streching ve basic step bunlardan bazıları. İşte bu sporların anlamı ve nasıl yapıldığı:
       Spinning: Bisiklet üzerinde grup halinde yapılan bir egzersiz olan spinninig diğer ders programlarına göre daha çok kalori harcamanızı ve vücudun bütün bölgelerinin çalışmasını sağlıyor.
       Gymmix: Temel jimnastik hareketlerinin orta tempoda aerobik ile uyumlu bir ısınmadan sonra dumblelarla vücudun üst kısmının kassal çalışmasını içeren bir spor olan gymmix kalça, karın ve bacaklara yönelik bir spor.
       Step-Gymmix: Temel step varyasyonlarının aerobik ile uyumlu bir hale getirilerek orta tempolu kol ve gögüs çalışmalarını içeren bir spor.
       Streching: Vücut kaslarının esnekliğini artırarak rahatlamasını sağlayan ve eklem hareket mesafelerini geliştiren bir spor
       Basic Step: Step dersine yeni başlayacaklar için temel hareket ve tekniklerin öğretildiği bir ders

       Üyelikler çok ekonomik
       Spor yapmak istiyorsunuz ama günlük girişler çok pahalı geliyor. O zaman bir spor salonuna üye olarak salonun hizmetlerinden sınırsız olarak faydalanabilirsiniz. İster step, aerobik gibi tek bölümlere üye olun isterseniz genel üyelik koşullarından yararlanın. Genel üyelikler günlük girişlere göre daha ekonomik. Çünkü günlük girişlerde belli bir spor hizmetinden sınırlı süreler içerisinde yararlanmak için para ödüyorsunuz. Üyeliklerde ise step, aerobik derslerine katılıp, aletli jimnastik, koşu bantı gibi tüm hizmetlerden istediğiniz ölçüde yararlanmanız mümkün. Üstelik birçok spor salonunda spor hizmetlerinin yanı sıra havuz, Türk hamamı, sauna, masaj, solaryum, buhar odası, diyet danışmanlığı hizmetlerinden de yararlanmak mümkün. Hatta bazı spor salonlarında sanat galerileri bile var. Birçok spor salonunda üyelerin yorgunluk atıp dinlenebileceği bir şeyler içebileceği kafeler de bulunuyor.

       Mutlaka yapmanız gerekenler
       Antreman sırasında kullanılmak üzere küçük bir ter havlusu yanınızda bulundurmalısınız.
       Spor salonlarına dışarıda giydiğiniz ayakkabılarla giremediğinizden spor ayakkabılarınızı çantanızda taşımalısınız.
       Tok karnına aktivitelere katılmamalısınız.
       Spor cihazlarını çalıştırmadan önce uzmanlardan yardım almalısınız.

       The Marmara GYM
       Fitness, aerostep gibi sporların yanında sauna, Türk hamamı, jakuzi, buhar odası, havuz gibi hizmetlerin de bulunduğu The Marmara GYM her gün 07.00-22.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Öğrencilere haftaiçi yüzde 25 indirim olanağınını sağlandığı spor salonunda her spora ayrı ayrı üye olabileceğiniz gibi kombinasyonlu üyelikler de var. The Marmara GYM'e yıllık ve sezonluk üyeliklerin yanında günlük girişler de mümkün.
       Genel Üyelik 3 aylık: 715 $ 6 aylık: 1175 $ 1 yıllık: 1940 $ 2 yıllık: 3060 $
       Fitnes üyeliği 20 kupon: 280 $ 30 kupon: 385 $ 1 aylık: 205 $ 3 aylık: 500 $ 6 aylık: 820 $ 1 yıllık: 1380 $
       Aerostep üyeliği 20 kupon: 255 $ 30 kupon: 360 $ 1 aylık: 165 $ 3 aylık: 410 $ 6 aylık: 675 $ 1 yıllık: 1125 $
       Günlük girişler Fitness: 22 $ Aerostep: 17 $ Genel: 33 $
       Sauna - Türk Hamamı - Jakuzi: H.içi: 22 $ H.sonu: 33 $
       Tel: (0212) 251 46 96
       Adres: Taksim Meydanı 80090 İstanbul
      
       Korukent GYM
       Fitness, step, aerobik, yoga, Kung fu, Taichi, Kick boks, kapalı ve ısıtmalı yüzme havuzu, Türk hamamı, jimnastik salonu bulunan Korukent GYM'de uzman öğretmenler eşliğinde derslere katılmak mümkün. Fitness için gelen üyeler önce fitness testinden geçiriliyor. Test sonucunda kişinin kendi isteği de dikkate alınarak antreman hazırlanıyor. Sonuçta öğretmenler denetiminde derslere geçiliyor. Günlük girişlerde üye misafirlerine ve Korukent Asil Üyelerine yüzde 20 indirim uygulanıyor. Ayrıca kampanya boyunca 1 aylık genel üyelik 95 dolar, 3 aylık üyelik 230 dolar olarak belirlenmiş.










       Hafta içi üyelikleri 6 aylık 3 aylık 1 aylık 300 $ 190 $ 80 $
       Tel:(0212) 274 06 68- 274 10 79
       Adres: Korukent A Blok Levent / İstanbul

       Planet Health Club
       Planet Healt Club'ta fitness, aerobik, masaj, solaryum yanında spinning, body composition test, ricochet, buhar odası, fizik tedavi, diyet danışmanlığı, çocuk judo ve training zone gibi birçok aktivite bulunuyor. Haftaiçi sabah 07.00 - 23.00, haftasonu 09.00 - 21.00 saatleri arasında açık olan Planet Club'de eğitmenler eşliğinde spor yababilirsiniz. Aerobik programında ise step, stretch, power, soulpt yapabilirsiniz. Yeni bir aerobik çalışması olan spinning ile egzersiz bisikleti üzerinde ve fitness seviyesinde spor yapabilirsiniz.
       Genel üyelik Yıllık üyelik: 2150 $ 6 aylık: 1450 $ 3 aylık: 1100 $ Özel ders: 1 seans 40 $
       Üye olmayanlar için: 8 giriş 155 $ 12 giriş 180 $
       Aerobics (Aylık limitsiz ): 205 $
       Aerobics + Spinning: 255 $
       Tel: (0212) 257 26 36
       Adres: Muallim Naci Caddesi No:170 Kuruçeşme / İstanbul

       Academic Spor Center
       Fitness, step, body building, gymmix, aikido gibi sporların yapıldığı Academic Spor Center'da nakit ödemelerde yüzde 10 indirim yapılıyor. Haftaiçi 09.00 -22.00, haftasonları ise 09.00 - 15.00 saatleri arasında açık olan spor salonunda stebin temel hareketlerini öğretmeye yönelik basic step ve temel step varyasyonlarının aerobik ile uyumlu hale getirilerek orta tempolu kol ve gögüs çalışmalarını içeren step - gimmix aktiviteleri de mevcut.

       Aletli ve grup çalışması
       Aylık 8 Seans (Haftasonu 2 gün): 50 milyon lira Aylık 12 seans( Haftasonu 3 gün): 55 milyon lira Aylık sınırsız: 60 milyon lira Günlük ödeme: 9 milyon lira



       Tel: (0216) 385 53 56
       Adres: Cemil Topuzlu Caddesİş Bankası Blokları F Blok No:5 Feneryolu / İstanbul

       Vakkorama GYM
       Aletli ve aletsiz sporlar, aerobic, step, spinning ve aikido derslerinin yanısıra masaj, solaryum hizmetleri de bulunan Vakkorama GYM haftaiçi 07.30 - 22.00, haftasonu 10.00 - 18.00 saatleri arası açık. Vakorama GYM aylık üyeliklerde öğrenci ve sanatçılara yüzde 40 indirim uygulanıyor.

       Aletli veya aletsiz salon
       Aylık 8 seans: 55 milyon lira Aylık 12 seans: 70 milyon lira

       Aletli ve aletsiz salon
       Aylık 8 seans: 70 milyon lira Aylık 12 seans: 91 milyon lira

       Genel üyelikler
       3 aylık üyelik: 282 milyon lira 6 aylık üyelik. 493 milyon lira Senelik üyelik: 775 milyon lira
       Tel: (0212) 251 15 71 (5 hat)
       Adres: Osmanlı Sokak No: 13 Taksim / İstanbul

       Hillside City Club
       Step & Aerobic, yogafit, cardio, tenis, squash, racquetball, sauna, buhar odası, masaj, yoga, kick-box ve aikido gibi aktivitelerin olduğu Hillside City Club haftaiçi 07.00 - 23.00, haftasonu 08.00 - 21.30 saatleri arasında hizmet veriyor. Kulüp üyelikleri kişinin tercih ve zevklerine göre değiştiği için çok farklı üyelik alternatifleri var. Hillside'a üye olmak için önce bir aidat ödenmesi gerekiyor. 6 aylık, 1 yıllık, 2 yıllık, 5 yıllık ve 10 yıllık üyelik zaman seçenekleri ile bireysel üyelik, bireysel gündüz üyeliği, ve aile üyelik seçenekleri de mevcut. Üyelik fiyatları 850 $'dan başlıyor.
       Tel: (0212) 287 85 85
       Adres: Alkent Tepecik Yolu Etiler / İstanbul


       Diğer spor salonları
       Clup Elegant Spor Merkezi
       Yer: Bahçelievler
       Tel: (0212) 643 07 59

       Divan Sağlık Klübü
       Yer: Elmadağ
       Tel: (0212) 231 41 00

       Fitness Center Club Olympus
       Yer: Taksim
       Tel: (0212) 225 70 00

       Platform Sport House
       Yer: Yeşilyurt Spor Kulübü
       Tel: (0212) 573 61 31

       She Fitness Center
       Yer: Selamiçeşme
       Tel: (0216) 363 62 95


Yazarlar