Vitrin Harikasınız şehzadem!

Harikasınız şehzadem!

25.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Harikasınız şehzadem!

Harikasınız şehzadem
Sibel ARNA Türk mutfağını dünyaya açan zeytinyağlı çeşitleri, kebaplar, alternatifli gözlemeler, mantarlı yemekler, sütlü ve hamurlu tatlılar ve Türk kahvesinin en mükemmelini bir arada Şehzade Restaurant'da bulabilirsiniz.
Harikasınız şehzadem
Eski İstanbul sokağı dekorunda, Türk mutfağının eşsiz lezzetleriyle buluştuğum, klasik Türk müziği ve halk müziğinin ölümsüz eserleriyle keyiflendiğim bir mekana konuk oldum bu hafta: Maçka Şehzade Restaurant. Eski İstanbul sokağı dekoru da nasıl oluyor, anlatayım. Restoranın içinde eski İstanbul evlerine benzeyen evler var. Renk renk... Pembe, sarı, kahverengi... Bu evlerin içinde gözlemeciler ve kebap yapan insanlar oluyor. Evlerin önünde ise masalar bulunuyor. Şehzade Restaurant, Maçka Demokrasi Parkı'nın içinde olduğundan dört bir yanı yeşil. Yeşilin tüm tonlarıyla ve doğanın temiz esintileriyle bezenmiş bahçesi bu mevsimde bile çok güzeldi. Yazın büyüleyici olacağını tahmin ediyorum.
Gelelim yemeklere... Ramazan ayı boyunca belli bir iftar mönüsüne bağlı kalan Şehzade'de Ramazan dışı günlerde mönü oldukça zengin. Örneğin her gün 10 çeşit zeytinyağlı çıkıyor. Enginarından yaprak sarmasına, biber dolmasından çiğköftesine kadar. Şehzade'nin mönüsüne bakınca beni en çok ara sıcaklar bölümü heyecanlandırdı. Paçanga böreği, kaşar pane, kadınbudu köfte... Yazarken bile fena oluyorum. Yerken ne duruma düştüğümü siz tahmin edin. Hepsi birbirinden lezzetliydi.
Gelelim gözlemelere... Kıymalı, ıspanaklı, kaşarlı, karışık ve ballı cevizli olmak üzere 5 çeşit gözleme var. Ballı cevizlisini tatlı yerine yiyebilirsiniz. Acayip enerji veriyor.
Gözlemelerden sonra sıra şefin spesiyallerine gelmişti. Şehzade'nin şefinin toplam 5 tane özel yemeği var. Beşi de birbirinden enfes. Çünkü hepsinin içinde mantar var. Yakın çevrem bilir. Mantar deyince benim için akar sular durur. Mantarlı et sote, mantarlı çoban kavurma, mantar sote, mantar ızgara, mantar gratine (Bu yazıdan bal damlıyor).
Şehzade'de ızgara, kömürde yapılıyor. En popüler ızgaranın ismi "Şehzade Tabağı". İçinde beyti, şiş, tavuk, biftek ve pirzola var. Bu beş çeşit ızgara, yanında bol garnitürle servis ediliyor. Kömürün tadı da bir başka oluyor.
6 yıldır Maçka'da sessiz sedasız varlığını sürdüren Şehzade, göz önünde olan birçok restorandan daha çok iş yapıyor. Genelde öğrenciler ile orta yaş ve altı müşterilere hizmet veren bu mekanın adeta bağımlısı olanlar var. Bu bağımlılık biraz da fiyatların uygun olmasından kaynaklanıyor. Şehzade'de bir kişi ortalama 5 - 6 milyona tıka basa doyabilir. İftar mönüsünün fiyatı ise kişi başı 8 milyon lira.
Şehzade'de, Ramazan'da da Ramazan dışı günlerde de her akşam canlı müzik var. Türk sanat müziği ve halk müziği. Müzisyenlerin hepsi konservatuarda öğretmen ya da öğrenci.
Yapı olarak Osmanlı kültürünü yansıtan bu restoranın isminin Şehzade olmasının tek nedeni, bu kültürü yansıtıyor olması değil. Şehzade'nin ilk restoranı 10 yıl önce Vezneciler'de açılmış. Vezneciler'de, Şehzadebaşı Caddesi, Şehzade Mahallesi'nde. Hala varlığını sürdüren Vezneciler Şehzade'den başka bir de Kumkapı'da daha çok balık üzerine hizmet veren bir Şehzade daha var.

Şehzade iftar mönüsü
  • İftariyelikler (hurma, domates, salatalık, beyaz peynir, sucuk, pastırma, tereyağı, reçel)
  • Çorba
  • Günün zeytinyağlısı
  • Gözleme
  • Salata
  • Ana yemek (Tas kebabı, hünkar beğendi, kuzu tandır, mantarlı et sote, piliç roti, dana rosto, piliç kavurma, mantarlı çoban kavurması, ızgara köfte)
  • Tatlı
  • Sınırsız meşrubat
  • Çay ve kahve ikramı


    Maçka Şehzade
    Demokrasi Parkı içi, Harbiye Açıkhava Tiyatrosu arkası, Maçka
    Tel: 0212 231 71 57 - 231 73 09