Vitrin Mimarlık Eğitimi ve Pratiğinde Yeni Diyaloglar

Mimarlık Eğitimi ve Pratiğinde Yeni Diyaloglar

29.11.2021 - 10:21 | Son Güncellenme:

İstanbul Kültür Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nün ev sahipliğinde ilki 15-16 Kasım 2018’te düzenlenen Architectural Episodes sempozyumlarının ikincisi “Mimarlık Serisi 02: Mimarlık Eğitimi ve Pratiğinde Yeni Diyaloglar” temasıyla 24-25 Mart 2022 tarihlerinde hibrit olarak gerçekleştirilecek. EAAE (European Association for Architectural Education) birliğinin de içinde olduğu çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından desteklenen uluslararası sempozyum, mimarlık eğitimi ve pratiğinde yeni iş birliklerini tanımlayan “Mimarlıkta Diyalog” kavramına odaklanıyor.

Mimarlık Eğitimi ve Pratiğinde Yeni Diyaloglar

Covid-19 pandemisinin ardından oluşan uzaktan olma durumu, farklı platformlar arasında iş birliklerini gündeme getirdi. Bu durum mimarlık eğitimi ve uygulamalarında yeni yaklaşımları, disiplinler arası aktörler arasındaki farklı diyalogları birbiriyle ilişkilendirirken, yeni kavramları da içeriyor. Mimarlar, mühendisler, psikologlar, eğitimciler, araştırmacılar arasındaki diyaloglar yalnızca eğitim ve profesyonel uygulamalardaki tehdit, fırsat ve sorumlulukların paylaşımını sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda bütünsel bir tasarım düşüncesinin etkili bağlantılarını da tanımlıyor. Sempozyumda; eğitimde yeni yöntemler ve iş birliğini içeren uygulamalar, diyaloğa dayalı tasarım çalışmaları, pandemi sonrası konutta yeni paradigmalar, kentsel çevrede birlikte yaşama pratikleri, afetler üzerine ortak arayışlar, mimarlık ve endüstri arasındaki ortak bağlantılar tartışmaya açılıyor.

Haberin Devamı

Turgut Cansever Uluslararası Mimarlık Ödülleri 2022

Antalya Kepez Belediyesi’nin Türkiye Mimarlar Odası Antalya Şubesi iş birliği ve koordinasyonuyla düzenlediği “Uluslararası Mimarlık Ödülleri”, seçkin mimari çalışmalarında kendini gösteren bilgelik, felsefi bütünlük, çevresel ve bölgesel duyarlılıklarla tanınan Turgut Cansever’in anısını yüceltmeyi ve Cansever’in mimari ve şehircilik konularındaki karakteristik yaklaşımını uluslararası düzeyde tanıtmayı amaçlıyor. Organizasyonda katılımcılardan, Turgut Cansever’in mimari kariyerinin düşünsel temelini oluşturan tasarım önceliklerinin özgün yorumlarını sergilemelerini bekleniyor. Bu öncelikler arasında, bağlama özgü tasarım yaklaşımı, uygulama hassasiyetine dayanan mimari kalite ve kuramsal bütünlük, bölgesel değerler, kültürel devamlılık, hümanist kaygılar ve sanatsal duyarlılık gibi konular yer alıyor. Ödül programının son başvuru tarihi 20 Ocak 2022 olarak duyuruldu.

Haberin Devamı

“Mimarca Mekan Anlatımı” Metin Yarışması

KTMMOB Mimarlar Odası tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Mekan Anlatımı Metin Yarışması, akademik tezler ve makaleler dışında; mimarlık ve edebiyat disiplinlerinin ilişkilendirildiği farklı yazılı kaynaklara ve onların barındırdığı derin değerlere dikkat çekmeyi amaçlıyor. 4 Ekim 2021 Dünya Mimarlık Günü'nde duyurusu gerçekleştirilen yarışmaya ilgili bölümlerden mezun Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı meslek örgütlerinden herhangi birine üye olan herkes katılabiliyor. Yarışma, edebiyatın “yapısal” kurgusu ve mimarlığın “anlatı” gücünü birleştirip yaratıcı yazma egzersizi üzerinden, yazmaya hevesli olan herkesi, mimarlık / edebiyat ara kesitine katkıda bulunmaya davet ediyor. Yarışmada katılımcılardan, farklı ölçeklerde, dünyanın herhangi bir yerinde var olabileceği gibi, bir hayal ürünü de olabilecek bir mekanı ele almaları ve mekanın tüm değerlerinin ve taşıdığı potansiyelin anlatıldığı bir metin yazmaları bekleniyor.

Metinlerde ise bir mekanın tasviri, kullanıcı-mekan ilişkisi, mekansal dönüşümler, toplumsal değişim ve dönüşümlerin mekana ve/veya mekansal değişimlerin topluma nasıl etki ettiği gibi konulardan birine veya birkaçına değinilmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Yarışmada mimari bir mekanın, metin içerisinde temsil ediliş şekli ve yorumlanması, mimarlık disiplininin edebiyat içerisinde kendine nasıl yer edindiği ve yazılan eserin ana temsiliyet aracı olarak mimarlığın yazıya neler kattığı değerlendirme sırasında göz önünde bulundurulacak.

Jüri üyelerinin Kozan Uzunoğlu, Büşra Kara, Devrim Yücel Besim, Abdullah Can, Müge Cengizkan Suha Özkan, Neşe Yaşın’dan oluştuğu yarışmada birincilik ödülü 5000 TL, ikincilik ödülü 3000 TL, üçüncülük ödülü 2000 TL olarak belirlenmiş. Yarışmanın son başvuru tarihi ise 15 Ocak 2022 olarak duyuruldu.