Vitrin NASA ve 272 kalori

NASA ve 272 kalori

05.06.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

NASA ve 272 kalori

NASA ve 272 kalori
NASA ve 272 kalori
Nazire KALKAN İnternetin yararlarından biri de sağlıkla doğrudan ilgili pek çok soruya doktora gitmeden yanıt bulmanızı sağlaması. Amerika'da çok popüler olan bazı sağlık sitelerini zaman zaman ben de ziyaret ediyorum. Bazı siteler son derece interaktif. Öyle düzenlenmiş ki, kilonuzu, boyunuzu, yaşınızı, işinizi vs. girdiğinizde günlük almanız gereken kalori miktarını, karbonhidrat, protein, yağ ve kolestrol miktarlarını gramı gramına öğrenmek mümkün. Kimileri kalp hastalığı ve rahim, göğüs kanseri gibi rahatsızlıklara yakalanma riskinizi bile ölçüyor.
Bu vesileyle ben hiçbir şey yapmadan, sırt üstü yatarak geçirdiğim bir günde bile tam 1359 kalori almam gerektiğini öğrendim. Şimdi hemen diyeceksiniz ki,
"Demek ki çalıştığın zaman bunun çok daha fazlasına ihtiyacın oluyor." Ben de öyle sandım. En azından 2500 kaloriye kadar yolu var diye düşündüm. Ama tam bu düşünceler aklımdan geçerken ekranda iş günü kalorim belirdi: Yalnızca 1631 kaloriymiş. Tabii bu durum arkadaşlar arasında "272 kalori için bu kadar çalışmaya değmez. Sen en iyisi evde ense yap," esprilerine yol açtı.
İşte modern insanın dramlarından biri. Çalışıyorsun, yoruluyorsun, beyninden, yaşam enerjinden sürekli veriyorsun ama karşılığında kilo alıyorsun. Çünkü yaptığın iş spordan sayılmıyor, 1 gram yağ yaktırmıyor.
Konunun uzmanları hemen çözümü yapıştırıyor:
Spor yap!
Bu öneri tabii ki işten eve hoşaf gibi dönen büyük çoğunluğa son derece sevimsiz gelmekte. Ama kabul edelim ki, bu işin gerçekten başka çaresi yok. 35 yaşından sonra aynı şekilde yemeye devam etseniz bile kilonuza her yıl 750 gram ekleneceği bilimsel bir gerçek. Hareket edecekseniz, lamı - cimi yok. Peki ne cins bir hareket size uygun?
Spor salonlarında saatler geçirmek hoşunuza gidiyorsa zaten mesele yok. Şahsen bu ruhsuz yerler bana hitap etmiyor. Eve koşu bandı, kürek vs. almak kişiye uygun bir çözüm olabilir. En azından trafikte zaman kaybetmekten kurtulursunuz. Ama naçizane önerim, kesinlikle yürümek.
Geçenlerde NASA'nın yeni bir araştırması yayınlandı. NASA uzmanları kafa kafaya vermiş ve "Nasıl olur da rejim yapmadan astronotların kilo almalarını önleriz," diye bir araştırmaya girişmişler. Astronot örneği önemli, çünkü bu meslekte hem formda kalmak gerekiyor hem de kalori almak. Yani hepimizin arayıp da bulamadığı bir durum. En iyi ve en kolay çözüm astronotlara her gün yürüyüş yaptırmak olmuş. Deneye katılan astronotlar hiç rejim yapmadıkları halde fazlalıkları vermişler, bir süre sonra da bu kiloyu sabitledikleri görülmüş.
NASA'nın yöntemini 3.5 aydır bizzat deneyen biri olarak hararetle tavsiye ediyorum. Bir kere yürümek diğer spor dallarıyla karşılaştırılmayacak kadar kolay ve zevkli bir aktivite.
Yürüyüşe başladığım ilk hafta yediğime - içtiğime biraz dikkat ediyordum. Hızla kilo verdiğimi görmek beni gerçekten çok şaşırttı. Ondan sonraki haftalarda daha fazla kilo vermekten korktuğum için normal şekilde yememe devam ettim. Buna rağmen yine kilo verdim. İlk ayın sonunda tam istediğim forma kavuştum. Yalnızca günde 35 dakika yürüyerek. Zahmetsiz ve bedava bir çözüm. Bu arada kondisyonumun arttığı da bir gerçek. Çünkü aynı güzergahı yürüyüşe ilk başladığım günlerde ancak 55 dakikada tamamlayabiliyordum. Tek yapacağınız, eve gelip ayağınıza lastik ayakkabılarınızı geçirmek. Sadece bir yarım saatçik, o kadar. Günde boşu boşuna geçirdiğiniz kimbilir kaç tane yarım saat vardır. Birini bedeniniz için ayırın, kendinizden ve hayatınızdan çok daha memnun kalacaksınız.

e-mail:nkalkan@milliyet.com.tr

Yazarlar