Vitrin Şişman kadınlar artık örtünmeyecek

Şişman kadınlar artık örtünmeyecek

18.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Şişman kadınlar artık örtünmeyecek

Şişman kadınlar artık örtünmeyecek


Kilolusunuz, hatta 44 bedenin üstündesiniz. Kendinize uygun kıyafet bulamıyorsunuz. Hiç dert etmeyin! Tasarımcılar artık modanın son trendlerine uygun kıyafetleri sizin için özel olarak hazırlıyorlar hem de son derece canlı renkler ve cesur çizgilerle


       Moda herkes için. Genç, yaşlı, küçük beden, büyük beden artık farketmiyor. Her sezon trendlere uygun olarak hazırlanan koleksiyonların yanında büyük bedenler için de yine modaya uygun renk ve stillerde koleksiyon hazırlayan büyük beden firmaları, kilolu kadınların örtünme ihtiyaçlarının dışına çıkarak onları mutlu, kendine güvenen kişiler yapma çabasındalar. Koleksiyonlarında sezonun çizgilerine uygun tasarımlar yapmanın yanı sıra, şık, günün yoğun temposu içinde kendini rahat hissedebilecek kıyafetler hazırlayan firmaların amaçları kilolu kadınları modanın tüm nimetlerinden faydalandırmak, onları özgür, mutlu ve rahat hissettirebilmek.

       Giyinmenin ötesinde
       Atalar beş yıldır bayan grubunda büyük beden çalışıyor. Klasik tarzın yanı sıra günün modasını yansıtan renk, desen ve kumaşları kullanıyor. Çalışan, günün büyük bir bölümünü dışarıda geçiren, akşam davete giden, haftasonu spor giyinmekten zevk alan her beden kadın için tasarımlar yapıyor. Atalar’ın büyük beden ürün tasarımlarını stilist Yalçın Mecikoğlu yapıyor. Mecikoğlu, koleksiyonları hazırlarken kendine güvenen, şık ve feminen, rahat olmayı seven, günün modasını da takip eden kadın tipini hayal ettiğini söylüyor. Tamamiyle vücut hatlarını kapatan, örtünmek isteyen kadın vücudunun dışına çıkmaktan yana olduğunu belirtiyor. Kupları olan kesimleri tercih ediyor. Boyuna çizgiden asla vazgeçmiyor. Kumaşlar ise lycralı, dökümlü ve yumuşak.
       Jean pantolonlar, ekose ve lycralı pantolonlar, etekler Atalar’ın büyük beden koleksiyonlarının içinde yer alıyor. Mecikoğlu, büyük beden modellerini yaparken kadınları hantal ve olduğundan daha kilolu gösteren model ve kumaşlardan kaçmak gerektiğini ifade ediyor. Tam tersine ince gösteren hafif hatlı, kuplu kumaş ve modellerin seçilmesi gerektiğini söylüyor. Tasarımlarını yaparken araştırma, gözlem, büyük beden kadın tipini tanıma ve hayal gücünün gerektiğini vurguluyor.
       Atalar 2000 - 2001 Sonbahar - Kış koleksiyonunda mor, mürdüm, haki, kahve ve siyah renklerini kullanmış. Ceket, pantolon ve etekli takımlar lycralı kumaşlardan üretilmiş. Empirme, örme bluzlar, yılan derisi ve krokodil gibi hayvan derili baskılı kumaşlar, simli, doreli ve ekoseli kumaşlarla birleştirilmiş. Tek pantolon, tek balıksırtı ve tweed ceketler ile ekoseler bu kışın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Yağmurluk, trençkotlar ve kabanlar su geçirmez kumaşlar ve yünlülerden üretilmiş.

       Mutlu kadınları amaçlıyor
       Faik Sönmez, büyük bedenlerini küçük beden giysinin büyütülmüş hali olarak üretmiyor ve tüm modellerinde bu detayı göz önünde bulunduruyor. Giysilerinde şıklığa, sadeliğe ve detaya özen gösteren Faik Sönmez, 40 beden ve üzeri kadınların modayı kendine uyarlayıp, içinde mutlu ve ‘trendy’ hissedebilecekleri günün çizgilerini taşıyan modelleri üretiyor. Büyük bedende birçok seçenek olması gerektiği fikrinden yola çıkan Faik Sönmez, büyük bedenli kadınların vücutlarını gizleyen sıradan giysilerle değil; düşünülmüş, uğraşılmış ve severek hazırlanmış giysilerle kendilerine daha çok güvenebilmeleri ve sevebilmelerini amaçlıyor. Bundan yola çıkan Faik Sönmez, son üç yılda koleksiyonuna genç büyük beden çizgisini de ekledi. Bu kış Faik Sönmez’in koleksiyonu mor, nefti, lila, nar çiçeği, mürdüm ve camel gibi yılın moda tonlarıyla renklenmiş. Kombinasyonlar ise bordo, bej, yeşil ve lacivertlerden oluşuyor ve ekoseler ön planda.
       Deri görünümlü kaplama kumaşlardan uzun, kısa trençkotlar, pardesüler, süet etkili püsküllü punch kumaşlar, yılan desenli özel baskılı kumaşlar dikkat çekiyor. Bu kış hemen hemen her koleksiyonda rastlayabileceğimiz deriler Faik Sönmez’de de var. Gerçek ya da imitasyon, nefes alabilen özel ithal derilerde çeşitli renk seçenekleri bulunuyor. Yünlü kumaşlara jean görünümü verilmiş. İpek tweedlerden, yüzde 100 flanellerden yeni metotlarla pliselendirilmiş krepe, özel baskı tekniği uygulanmış viskos kumaşlardan ikili, üçlü takımlar tasarlanmış. Gece kıyafetleri ise simli, boncuklu, nakışlı ve payet işlemeli. Bu koleksiyonda organze ikili takımlar, abiye şallar ve kürk aksesuvarlar var.

       Kadınsı ve güçlü
       44 - 56 beden arası kadınlar için 1986 yılından beri üretim yapan Foli, moda yaratmayı ilke haline getirmiş. Koleksiyonunu ithal kumaşlardan hazırlayan Foli, kadınsı ve güçlü çizgilerde büyük beden kıyafetler üretiyor. Detaylara çok fazla önem vererek bu çizgiyi korumayı hedeflemiş. Amaçlarının örtünme ihtiyacını karşılamak olmadığını söyleyen Foli Giyim’in ortaklarından Berrin Atılgan, büyük bedende şıklığı ve modayı yakalamak için üretim yaptıklarını söylüyor. Koleksiyonlarının klasik kadın tipinden uzak, “city", “kokteyl" ve “aktive" tarzlara ağırlık verdiklerini ifade ediyor.
       Foli, 2000 - 2001 Sonbahar - Kış koleksiyonunda renk trendlerinde yaşanan değişimi ön plana çıkararak çok renkli bir koleksiyon hazırlamış. Bu koleksiyonda da deriler yoğun olarak kullanılmış. “Koyu renk zayıf gösterir" zihniyetini ortadan kaldırmak için çok renkli özgür, cesur büyük bedenler yer alıyor. Siyahın yok denilebilecek kadar az olduğu koleksiyonda fuşya, mor, yeşil, oranj, camel ve kahve renkleri ağırlıklı olarak kullanılmış. Her kıyafetle kombinlenen rengârenk paşminalar ise dikkat çekiyor.

       Tüm hızıyla moda
       Ünlü İngiliz markası ve büyük bedende dünyada pazar lideri olan Evans, 25 yaş ve üstü bayanlara hitap ediyor. İngiltere’de 300 mağazası bulunan Evans, günlük, spor, formal ve gece kıyafetleri haricinde aksesuvar ve iç giyimde de geniş bir koleksiyona sahip. “Büyük bedende tüm hızıyla moda" görüşünü kıyafetlerine yansıtan Evans, bu sezon koleksiyonunda ağırlıklı olarak ceket - pantolon ya da ceket - etekten oluşan takımlara yer vermiş. El örgüsü kazaklar ve uçları işli etekler rahatlıkla şıklığı birarada tutmayı hedefliyor. İkili set hırkalar, saten gömlekler, pantolonlar ve kareli etekler Evans kadını için özel alternatifler sunuyor. Altın, camel, bej, kırmızı, yeşil, pembe gibi canlı renklerin yanında siyah ve kahve de koleksiyonda kullanılmış.

       Makyaj ve saç önerileri
       Kilolu kadınların daha ince ve çekici görünmeleri için Nivea Beaute makyaj uzmanı Sevil Pınar ile HİY Kuaför Salonu sahibi Hıdır Gürbüz önerilerde bulundular
       Nivea Beauté makyaj uzmanı Sevil Pınar, cilt tipine uygun fondöten seçtikten sonra açık ve koyu iki farklı ton uygulanarak yüz daha zayıf gösterilebildiğini söylüyor. Koyu tonun yüzün daha geriye çekilmesini sağladığını belirtiyor. Gözler için ise işe öncelikle kaşlardan başlamayı öneriyor. Pınar, kaşların biçimli bir şekilde taranması, şekilli ve düzgün kalmalarını sağlamak için kaşların üzerine biraz saç jölesi veya spreyi uygulanabileceğini söylüyor.

       Gözleri ön plana çıkartın
       Göz kapaklarına far sürerken ise farın açık rengi ile kapaklara baz yaratmak için kapağın üzerine yayılmasını ve göz kapaklarını öne çıkarılmasını öneren Pınar, kaşları daha yukarıda göstermek için kaşların altına da az miktarda far uygulanabileceğini ifade ediyor. Pınar, gözlere anlamlı bir etki kazandırmak için gözlerin dış çevresine ise koyu tonu uygulamayı tavsiye ediyor. Kirpikler için ise siyah maskara uygulamayı, kirpikleri daha kolay ayrıştırmak ve kıvırmak için diplerden başlayarak uçlara doğru yavaşça kıvırarak fırçalamanın daha uzun görünüm kazandıracağını belirtiyor.
       Sevil Pınar, biçimli ve çekici dudaklar için öncelikle dudak kalemi ile dudaklarınızı çerçevelenmesi gerektiğini söylüyor ve yumuşak dokulu , mat renkli kalıcı dudak kalemlerini öneriyor. Çerçeveyi düzgün bir şekilde tamamladıktan sonra sezon modasına uygun mor, mürdüm eriği veya kırmızı tonlarındaki rujların kullanılabileceğini belirtiyor.

       Saçın bedene uyumu önemli
       HİY Kuaför Salonu sahibi Hıdır Gürbüz saç şeklinin bedene uyumunun önemli olduğunu belirterek saçın bedene göre çok kısa ya da uzun olmaması gerektiğini söylüyor. Gürbüz, yuvarlak yüzlü kilolu kadınlarda tepelere yükseklik verilmesi, yanların ise daha basık tutulmasıyla yüzün yuvarlaklığının gizleneceğini ifade ediyor. “Orta uzunluktaki saçlarda dışa dönük tarama, yüze daha ince bir görünüm kazandırır, alın kısmı geniş ise yumuşak perçemlerle alın gizlenebilir. Yüzün genişliği yanlardaki ince tutamlar yüze doğru taranarak kamufle edilebilir" diyor. Gürbüz, doğru bir kesim ile birlikte renklendirme oyunlarının da kilolu bayanlara çok hoş bir görünüm kattığını vurguluyor. Gürbüz, yüz çevresinde bir ton koyu, tepelerde bir ton açık renk uygulanmasının görünüme yükseklik ve derinlik hissi kazandırarak, kilolu yüzlerin daha ince görünmesini sağladığını hatırlatıyor.

Firmalardan fiyatlar