Vitrin Türk mutfağı en iyisi!

Türk mutfağı en iyisi!

25.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Türk mutfağı en iyisi!

Türk mutfağı en iyisi
Arçelik'in katkılarıyla Mehveş Cerrahoğlu tarafından hazırlanan "Özel Türk Yemekleri" adlı kitap zengin mutfağımızın en leziz örneklerini sunuyor.

Beyaz eşya pazarının önde gelen isimlerinden Arçelik bir yemek tarifleri kitabı hazırladı. Herhangi bir küçük ev aleti aldığınız zaman hediye edilen Arçelik yemek kitabının yaratıcısı Mehveş Cerrahoğlu. Cerrahoğlu catering ve özel davet organizasyonları konusunda uzman bir yemek danışmanı. "Özel Türk Yemekleri" adlı bu kitabın, geleneksel yemeklerimiz arasından en vazgeçilmezlerinin seçilip günümüzün damak tadına uyacak şekilde yeniden yorumlanmasıyla oluştuğunu söyleyen Cerrahoğlu, Arçelik sayesinde hazırladığı bu kitapla hepimizi ziyafete davet ediyor.

Etli Çorba
Malzemeler: (4 - 6 kişilik)
• 2 çorba kaşığı zeytinyağı • 350 gr. küçük doğranmış kuşbaşı • 2 adet orta boy kuru soğan (yarım halkalar şeklinde doğranmış) • 1/2 çay kaşığı acı toz kırmızı biber • 1/2 çay kaşığı toz zencefil • 1/2 çay kaşığı kimyon • 2 adet taze veya konserve doğranmış küp domates • 1 baş dövülmüş sarmısak • 8 su bardağı su • 2,5 su bardağı haşlanmış nohut • 1 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz • 1/2 çay kaşığı tarçın • 1/2 limon suyu • Tuz, karabiber
Yapılışı
  • Yağı derin bir tencerede kızdırın. Kuzu etini yüksek ateşte iyice kavurun. Ateşi kısın ve soğanları ilave edin. Et ve soğanları karıştırarak 5 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Baharatları ilave edip 2 dakika daha pişirdikten sonra, domates ve suyu ilave edin.
  • 1 su bardağı nohhutu ve sarmısağı ezin. Ezdiğiniz nohutları ve geri kalan tane nohutları pişmekte olan çorbanıza ilave edin. Çorbayı kaynama noktasına geldikten sonra etler yumuşayıncaya kadar (40 dakika) pişirmeye devam edin.
  • Servis yapmadan 2 dakika önce çorbanıza limon suyu ve maydanozu ilave edin. Tuz ve biberle lezzetlendirip üzerine tarçın serperek servis yapın.

    Zeytinyağlı Mantar
    Malzemeler: (4 - 6 kişilik)
    • 1 kg. mantar • 20 - 25 adet arpacık soğanı • 2 adet domates veya 1/2 kg. küçük kokteyl domatesleri • 4 adet çarliston biber • 1/2 demet maydanoz • 1/2 demet dereotu • 2 çay kaşığı şeker • 3 diş sarmısak • 1/2 su bardağı zeytinyağı • 2 çorba kaşığı sirke • Tuz
    Yapılışı
  • Arpacık soğanlarını 4 çorsa kaşığı zeytinyağında renkleri pembeleşinceye kadar kavurun.
  • Mantarları bütün olarak yıkayıp hemen kurulayın ve soğanlara ilave edin. Kendi sularını salıp tekrar çekinceye kadar (10 - 15 dakika) pişirin.
  • Küçük domatesleri ikiye kesin, biberleri iri halkalar halinde doğrayın ve mantarlarınıza ilave edin.
  • 2 çay kaşığı şeker, 3 diş kıyılmış sarmısak ve sirkeyi de ilave edip 7 - 8 dakika kısık ateşte ve tencerenin üstü kapalı olarak pişirin. Tuz ile lezzetlendirin.
  • Maydanoz ve dereotlarını serpip geri kalan zeytinyağını da yemeğin üzerinde gezdirin ve soğuk olarak servis yapın.

    Çerkez Böreği
    Malzemeler
    Hamur için:
    • 3 + 1/3 su bardağı un • 2 yemek kaşığı zeytinyağı • 1 adet yumurta sarısı • 2 çay kaşığı tuz • 20 gr. yaş maya • 1 çay kaşığı şeker • 1/2 su bardağı süt
    İçi için:
    • 250 gr. kıyma • 4 adet yeşil biber • 2 adet kuru soğan • 3 diş sarmısak • 1 demet maydanoz • 150 gr. uzun ince dilimlenmiş çerkez peyniri
    Yapılışı
  • Mayayı 1/2 su bardağı ılık suda eritin.
  • Tüm hamur malzemelerini (yumurta sarısı hariç), sütü ve erittiğiniz mayayı da katıp el kullanarak karıştırıp yumuşak bir hamur yapın ve 15 dakika daha bekletin.
  • Soğan, maydanoz ve sarmısakları çok ince kıyın.
  • Kıymaya hazırladığınız soğan karışımını ve ince kıydığınız biberleri ekleyin. Tuz ve karabiberle lezzetlendirin.
  • Mayalanmış hamuru, biri daha büyük olmak üzere, iki parçaya ayırın. Büyük parçayı merdaneyle açın ve yağlanmış tepsiye yayın. Hazırladığınız kıymalı harcı, hamurun üzerine serin ve ince uzun kesilmiş çerkez peynirlerini, kıymanın üzerine yerleştirin. Ayırmış olduğunuz daha küçük hamuru da merdaneyle açın ve böreğinizin üstünü kapatın. Yumurta sarısını hamurun üzerine fırçayla sürün.
  • Böreğinizi önceden 200 derece ısıttığınız fırında 45 dakika pişirin. Dilimleyerek servis yapın.

    Sucuklu Köfte
    Malzemeler
    • 200 gr. sucuk • 350 gr. dana kıyma • 1 adet soğan • 1 adet sivri biber • 1 adet yumurta • 4 diş sarmısak • 4 adet domates (konserve küp domates de olabilir) • 1 yemek kaşığı salça • 1 çay kaşığı toz şeker • 6 - 7 yaprak taze nane • Toz kırmızı biber • 1/2 su bardağı sıvı yağ • Kızartmak için sıvı yağ • Tuz, karabiber
    Yapılışı
  • Sucuğu robotta kıyma haline getirin.
  • Soğanı 1 diş sarmısakla beraber incecik kıyın. Sivri biberi ince ince kıyın.
  • Kıyma, yumurta, sucuk kıyması, sivri biber ve soğanları yoğurun ve iri, yuvarlak köfteler halinde şekillendirin. Köfteleri fritözde kızartın.
  • Domatesleri küp şeklinde doğrayın ve 1/2 bardak sıvı yağda sote edin. Domates salçasını ve 1/2 su bardağı suyu ilave edin. Tuz, karabiber, şeker ve kırmızı biberle lezzetlendirin.
  • Hazırlamış olduğunuz köfteleri domates sosuna sote edin. Geri kalan 3 diş sarmısağı ve nane yapraklarını, ince ince kıyın ve soslu köftelerinizin üzerine serperek servis yapın.

    Muhallebili Güllaç
    Malzemeler
    • 6 adet güllaç yaprağı • 4 su bardağı süt • 2 su bardağından biraz az toz şeker
    Muhallebi için:
    • 2 su bardağı süt • 3/4 su bardağı toz şeker • 2 çorba kaşığı pirinç unu • 25 gr. tuzsuz iç antepfıstığı (kabuğu soyulup çekilmiş) • 1/2 su bardağı su • 10 adet kuru kayısı (suda pişmiş) • 1 tutam tuz (1/2 çay kaşığı)
    Süs için:
    • Nar, badem, toz antepfıstığı
    Yapılışı
    Muhallebi için:
  • Süte şeker ve tuzu ilave edip arada bir karıştırarak kaynatın.
  • Pirinç ununu 1/2 su bardağı suda eritin.
  • Kayısıları küçük küçük doğrayın.
  • Pirinç ununu kaynattığınız süte yavaş yavaş ve devamlı karıştırarak ilave edin. Muhallebiniz boza kıvamına gelince, çekilmiş fıstıkları ve kuru kayısı parçalarını ilave edin.
  • Pişirmiş olduğunuz muhallebiyi bir tepsiye yayın, soğumasını bekleyin ve daha sonra muhallebinizi 6 eşit parçaya ayırın.
  • Güllaç için ayırmış olduğunuz sütü kaynatın ve içine 2 su bardağından biraz az şekeri karıştırarak soğumaya bırakın.
  • Soğutmuş olduğunuz sütü yuvarlak bir tepsiye dökün. 6 adet güllaç yaprağını; teker teker bu sütün içine bastırarak, hafif yumuşatın.
  • Yumuşattığınız her bir güllaç yaprağını dört kenarını da üste kıvırarak güllacı iki kat haline getirin ve ortasına parçalara ayırmış olduğunuz muhallebiden yerleştirin. Güllacın dört ucunu da muhallebinin üzerine doğru kapatın (Güllaç yapraklarının muhallebi görünmeyecek şekilde sarılması gerekmektedir). Bu işlemi 6 güllaç yaprağı için tekararlayın.
  • Hazırladığınız muhallebili güllaçları servis tabağına alın ve üzerlerine tepside kalan sütü boşaltın. Güllaçları sütü iyice çekmeleri için 30 dakika kadar bekletin. Üzerlerini nar taneleri, kırıklanmış badem ve antepfıstığı tozuyla süsleyerek servis yapın.