Vitrin Uçak biletinizi nasıl alırdınız?

Uçak biletinizi nasıl alırdınız?

26.06.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Uçak biletinizi nasıl alırdınız?

Uçak biletinizi nasıl alırdınız
Uçak biletinizi nasıl alırdınız?
Nazire KALKAN Yaz streslerimizden biri de gideceğimiz tatil yöresine uçak bileti bulmak. İnsanlar artık daha mobilize, her vesileyle yolculuk yapıyorlar. Ama seyahat etmenin zevkine iyice varmak için bazı inceliklerden haberdar olmak gerek. Artık uçak bileti almak için de, rezervasyon yaptırmak için de önümüzde birden fazla seçenek bulunuyor. Acaba bizler yaşamımızı kolaylaştıracak bu inceliklerin ne kadarını biliyor ve kullanıyoruz?
İstanbul Ticaret Odası (İTO) çok güzel bir iş yapmış; Atatürk Havaalanı Tarifeli Uçuşlar Rehberi hazırlamış. Tarifede yalnız THY'nin değil, Air China'dan Yemenia Airlines'a kadar İstanbul'a seferi olan tüm havayolu şirketlerinin yaz tarifesi eksiksiz yer alıyor. Bir reklamda ifade edildiği gibi son derece "faydalı bir eser."
Gelelim şu rezervasyon meselesine...
Mesela siz internet üzerinden hangi şartlarda uçak rezervasyonu yaptırabileceğinizi biliyor musunuz? Hiç elinizde bilet filan olmadan, yalnızca bir numarayla dünyanın bir ucundan diğer ucuna uçtunuz mu?
THY iç hatlarda internet üzerinden bilet rezervasyonu yapıyor. Acenteden bilet almakla web sitesinden rezervasyon yaptırmak arasında bir fark bulunmuyor. Bilgi doğrudan ana sistemden geldiği için internette THY'nin bütün hatlarını görebilirsiniz. Yolcuya bir rezervasyon numarası veriliyor. Ancak yolcu acente ya da büroya gidip biletini kestirmek zorunda. Çünkü THY henüz internet üzerinden kredi kartıyla ödeme kabul etmiyor.
British Airlines, Delta, Lufthansa gibi büyük havayolu şirketleri ise çoktan "elektronik bilet" uygulamasına geçmiş durumda. İnternet üzerinden sisteme girdiğinizde yine bir rezervasyon numaranız oluyor. Ve bu numara bilet yerine geçiyor. Havaalanına gidip check in yaptırıyor ve uçağınıza biniyorsunuz. Ödeme yine internet üzerinden kredi kartıyla yapılıyor.
Bu arada Türklerin yakınlarına bilet gönderirken hala en sık tercih ettikleri yolun zarfın içine koyup postalamak olduğunu biliyor muydunuz? Oysa konunun uzmanları bu riski göze almaya hiç gerek olmadığını belirtiyorlar. Rezervasyon yaptırdığınız acente ya da bürodan biletin parasını ödeyerek, yani bir çeşit elektronik havaleyle yurtdışına ya da Türkiye'nin herhangi bir yerine bilet yollayabilirsiniz. Karşı tarafa kalan ise uçuştan 2 - 3 saat önce havaalanına gelip biletini kestirmekten ibaret. Çalınma, kaybolma ve gecikme söz konusu değil.
Türk Hava Yolları (THY) PTA denilen bu sistem için dış hatlarda 35 dolar ek ücret alıyor. Aynı işlemi iç hatlarda yaptırmak için ise 1 milyon lira ödemek yeterli.

e-mail:nkalkan@milliyet.com.tr