Vitrin Yahudi mutfağı restorana taşındı

Yahudi mutfağı restorana taşındı

08.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yahudi mutfağı restorana taşındı

Yahudi mutfağı restorana taşındı


İspanya, Endülüs ve Osmanlı yemeklerinin karışımı olan Sefarad mutfağı Türkiye'de ilk kez bir restoranın mönüsünü oluşturdu. Brasserie Kekik isimli bu restoran şimdi her gece yahudi yemeklerini özleyenleri ağırlıyor.


       Profesyonelliğine oldum olası hayran olduğum Inter Hotel's grubu ortaklarından Deniz Anapa aradı. "Sibel Etiler'deki restoranımız The Brasserie'nin konseptini değiştirdik. Artık o mekanda Sefarad Mutfağına yer veriyoruz" dedi. Bu ilk defa gerçekleştiriliyordu. Sefarad Mutfağı bu güne kadar hiç bir restoranın mönüsünde yer almamıştı. Önemliydi. Hemen gittim.
       Gittiğimde gördüm restoranın adı da degişmiş. Brasserie Kekik olmuş. Restoranın dut, vişne, çam ağaçlarının sarmaladığı yemyeşil bir bahçesi var. Bahçe rengarenk çiçekleri ve Akdeniz yöresel dekorasyonu ile sımsıcak... Brasserie Kekik'in yer aldığı üç katlı villa da ünlü romancı Reşat Nuri Güntekin yaşamış. Ve hatta bir döneme damgasını vuran Çalıkuşu romanını bu evde ve şu anda restoranın bulunduğu bahçe de yazmış. Halen villanın ikinci katında ünlü romancını eşi üçüncü katında da kızı yaşıyor. Bu anlamda Brasserie Kekik tüyleri diken diken eden bir atmosfere sahip.
       Gelelim yemeklerine. Bu güne kadar Sefarad Mutfagı yemeklerini tatmamak büyük şanssızlıkmış. Pırasa köftesi, enginar kalpli salata, erik suyunda pişmiş köfte, sebze köklerinden hazırlanmış turşu, kıymalı, karidesli evbörekleri, deniz börülcesi salatası, köfteli patlıcan sarma gibi birbirinden özel ve sağlıklı yemekleri var.
       Bu yemekleri bir de üstadı var. Deniz Anapa'nın yakın dostu gourmet Suna Levi restoranın ortaklarından. Levi yemeklerden sorumlu. Sefarad mutfağının uygulanması konusunda ondan iyisi yok. Çünkü Suna Levi yıllardır evinde bu yemekleri yapıyormuş.
       Restorana ilgi çok büyük. Yahudi olan olmayan herkes bu yemeklerden tatmak için Brasserie Kekik'e geliyor. Bir gelen ise bir daha vazgeçemiyor. Brasserie Kekik'in bahçesinde aynı zamanda Murphy's Dans Bar'da var. Restoranın müşterileri yemekle birlikte gece saat 02:00'ye kadar dilediklerince dans edebiliyorlar.

       Sefarad Mutfağı Nedir?
       Sefarad İbranice İspanya demektir. Sefarad Mutfağı Endülüs, İspanya ve Osmanlı mutfaklarının karışımıdır. Her türlü yemek zeytinyağı ile yapılır. Ağırlıklı olarak sebze ve otlara dayanır.

       Fiyatlar:
       Kekikli Ahtapot Salatası: 3 milyon 750 bin
       Erik soslu kabak (Cashcaricas): 2 milyoh 850 bin
       Suna'nın karidesli, tavuklu veya kıymalı börek çeşitleri: 3 milyon 500 bin
       Rokalı enginar kalbi salatası: 3 milyon 850 bin
       Kekik soslu ızgara tavuk salata: 2 milyon 850 bin
       Deniz börülcesi salatası: 2 milyon 850 bin
       Yengeç salatası: 3 milyon 850 bin
       Güveçte tavuklu patlıcan: 3 milyon 850 bin
       Erik sosunda pişirilmiş köfte: 3 milyon 900 bin
       Pırasa köftesi: 2 milyon 650 bin
       Nil levreği, tava, ızgara, mantar soslu: 5 milyon 250 bin
       Ilık elma turtası: 2 milyon 900 bin
       Vanilyalı dondurmalı profiterol: 3 milyon 250 bin
       Frambuaz ve çikolata soslu parfe: 2 milyon 900 bin

       Brasserie Kekik
       Nispetiye Caddesi. No:11 1. Levent - İstanbul
       Tel: 0212 325 73 57 / 0212 284 44 28