Yazarlar 43'ncü 1 yıllık kalkınma planım

43'ncü 1 yıllık kalkınma planım

01.01.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

43'ncü 1 yıllık kalkınma planım

43ncü 1 yıllık kalkınma planım

Şeref OĞUZ

Hayat, "doldurulması gereken muazzam bir boşluk" değil. Dolu dolu yaşanması gereken bir süreç. Ölünce ardımızdan sümüklüböcekten daha kalın bir iz bırakmak istiyorsak, "gelecek kaygımız" olmalı.. Bu yaklaşım, "kişisel" olduğu kadar "toplumsal" yapıda da geçerlidir. DPT, 5'er yıllık kalkınma planlarıyla, ülkenin gideceği yeri planlamaya gayret eder, durur. Ben de KPT (Kişisel Planlama Teşkilatı) çalışmamı, geleceği planlamak için yapıyorum.
Benim planım, kişiye özel.. 43 yaşındayım ve uzun süredir birer yıllık planlar yapıyorum. Bu sayede, her yıl sonu, kişisel muhasebemi tutabiliyor, topluma katkı, hayat kalitesini yükseltme, özel yaşantı, kariyer planlaması gibi kriterlerle gideceğim yeri öngörebiliyorum. Bazen plan hedeflerimle gerçekleşmeler arasında fark doğuyor. Bu defa, "ben nerede yanlış yaptım?" sorgulamasına geçiyor, "aynı yerde aynı hatayı yapmamaya" çalışıyorum. Bence bu, işe yarar bir yöntem. Size de tavsiye ederim. Örneğin benim KPT 43'üncü Bir Yıllık Kalkınma Planım şöyle;
Topluma katkı: Her okula İnternet.. 1997'de başladım, bir yere kadar geldi. 1998'de birikimimi ve enerjimi bu hedefe odaklayaceğım. Bu projenin, bilgi toplumuna doğru yol alan dünyada, Türkiye'nin ağırlığını arttıracağına, eğitimin kalitesini katlayacağına inanıyorum. Hayata geçirme planının ilk sonuçlarını 1998'de alacağım.
İşime katkı: İşim, Milliyet'in ekonomi sayfalarını yönetmek. Okura daha nitelikli sayfalar sunmak için çalışma arkadaşlarımla yeni projeler üreteceğim. 1996'da, "Anadolu Kaplanları"nı kamuoyuna malettik. 1997'de Dönüşen Türkiye'nin aydınlık yüzünü sergiledik. Milliyet'i İngilizce dilinde her gün yayınlıyoruz. 1998'de Milliyet, Interaktif yayıncılıkta patlama yapacak.
Aileme katkı: Aileme daha fazla zaman ayıracağım. Sevdiklerimi hala ihmal ihmal ediyorum. Bu kötü huyumdan kesinlikle kurtulacağım. Zamanı planlama sorunlarım var. Bunu gidermek için "kurs" aldım, yetmedi, yeniden alacağım.
Sağlığıma katkı: Düzensiz yaptığım sporu, düzene sokacağım. 1997 yılı ile birlikte tütün ve türevleri iptilasını terkettim. Her yere arabayla gitme hastalığını yenecek, daha fazla yürüyeceğim.
Kendime katkı: Toplam Kalite Yönetimi, yalnızca kurumlar için değil, kişiler için de geçerli bir yöntem. Yaşam kalitesini arttırmak için günümü, haftamı, randevularımı, bu yöntemle planlayacağım. İnternet yüzünden 1.5 saate indirdiğim günlük kitap okuma süremi, yeniden 2 saate çıkaracağım. 16 yıldır ihmal ettiğim müziğe, mutlaka zaman ayıracağım.
Geçen yılki hedeflerimden tutturamadıklarım, spor, zaman yönetimi, müzik ve tasarruf kalemleri oldu. 1998 yılı sonunda 43'üncü 1 yıllık kalkınma planımı önüme koyup, ne kadarını başardığımı yeniden, dürüstçe değerlendireceğim.
Önerim, sizi de kendi hayatınıza dair bir planınızın olması. "Tesadüfen" yaşamak yerine, "taammüden" yaşamak, bence daha kaliteli bir ömür için gerekli.
Hepinize mutlu yıllar...


Yazara Email seref.oguz@milliyet.com.tr

Yazarlar