Vogue, İstanbul’da Beşiktaş’ta, Akaretler diye bilinen sıra evlerin bahçesinde, Beşiktaş Kulübü için Koç Grubu tarafından inşa olunan iki gökdelenden birinin çatı katındaki lokantanın adı. Biri Beşiktaş Kulübü’ne, diğeri yapımcı Koç Grubu’na ait iki gökdelenin bazı katları işyeri, bazı katları konut olarak kullanılıyor. Akaret binalarının çatısını aşan katlarda nefis Boğaz manzarası var. Panoramik olarak İstanbul “ayaklar altında”.
Vogue iki gökdelenden manzarası en güzel olanın çatı katında faaliyetini sürdürüyor. Ortada kapalı bölüm. Kapalı bölümün üç yanı açık balkon lokanta olarak düzenlenmiş. Aydınlık renkler, yalın mobilyalar seçilmiş. Mobilyalar, tabak çanak marka... Kapalı bölümün ortasında geniş bir bar tezgahı var. Güzel havalarda balkona da yüksek bar masaları diziyorlar.
Üç genç açtı
Yemek öncesi veya sonrası bir şeyler içip etrafı seyretmek için de gidilebilecek bir yer.
Bu lokantayı üç genç açtı, işletti, ünlendirdi. Gençlerden biri Beşiktaş Kulübü eski yöneticilerden rahmetli Uğur Ekşioğlu’nun oğlu Berk Ekşioğlu. Diğeri mutfak uzmanı Ceren Büke. Üçüncüsü lokantalar zinciri kurmayı sürdüren Levent Büyükuğur.
Doors Grubu oluşturan Levent-Rıza Bülent Büyükuğur ve Berk Ekşioğlu grubun şemsiyesi altındaki 20 markanın yüzde 74 hissesini 2012’de Doğuş Grubu’nun D’ream işletmelerine devretti. Şimdilerde Vogue, D’ream’in bir işletmesi.
Vogue mutfağı, servisi, manzarası ile İstanbul’un önde gelen lokantalarından biri. Önemli bir özelliği 1997’den bu yana yemek ve servis kalitesini düşürmemesi.
Vogue’un mutfağı esas itibarıyla Akdeniz ve dünya mutfağı. Bir de suşi mutfakları var. Taylandlı üç usta nigiri (sıkılaştırılmış pirinç üzerine çiğ deniz ürünleri), maki (sıkılaştırılmış pirinç dilimi içinde çiğ deniz ürünleri ve sebze), saşimi (sadece çiğ deniz ürünleri), temaki (bir çeşit suşi dürümü) hazırlıyor. Giriş yemeklerinde ılık lagos carpaccio, füme ahtapot carpaccio, deniz mahsulleri tempura, ızgara kuşkonmaz pek lezzetli (40-60 lira). Tayland usulü balık çorbası, alışılmışın dışında lezzeti olan bir çorba (40 lira). Makarnalar 45 lira ama ıstakozlu makarna 95 lira. Rizotto 45, kuzu incik 80, morina balığı 110, fırında ördek 82, ızgara bonfile 85 lira. Tatlı çeşitleri 25-35 lira arasında. Çilekli milföy ve kestaneli kek tavsiye olunur. Vogue’un mutfak şefi Musa Ay. Salon sorumlusu Serhat Kaya. Masamızla Tuğba Güney ilgilendi. Yemeklerden, servisten pek memnun olduk.
Atatürk de oturdu
Beşiktaş ile Maçka arasındaki semte de adını veren bu sıra evler, Spor Caddesi ile Şair Nedim Caddesi’nin iki yanına dizilmiş durumda. Padişahın iradesi ve saray parası ile 1887’de Dolmabahçe Sarayı mimarı Sarkis Balyan’a yaptırılan bu sıra evlerin her biri yaklaşık 200 metrekare arsa üzerine kondurulmuş üç katlı binalardır. Gelir (akar) amaçlı yaptırılan mahalle bir “vakfiyeye” bağlanmış, kiralar hayır işine tahsis olunmuştur.
Osmanlı döneminde sarayla ilişkili üst düzey ailelerin kira ödeyerek konakladığı bu evlerden birinde Mustafa Kemal de bir süre oturmuş. Babamın babası Yıldız Sarayı’nda görevli olduğu için, babamın ailesi de kira ödeyerek bu evlerden birinde uzun süre yaşamış. Cumhuriyet döneminde sıra evlerin mülkiyet ve yönetimi Vakıflar İdaresi’ne geçti. Spor ve Şair Nedim caddelerinin kesiştiği köşeden geriye doğru yelpaze gibi açılan sıra evlerin ortasında kalan bahçe bu 133 konutta ortak kullanım alanı olarak planlanmış, park şeklinde düzenlenmişti. Akaret evlerinin park girişinin başındaki binalardan biri kuruluşundan hemen sonra Beşiktaş Jimnastik Kulübü’ne tahsis olunmuştu. Uzun süre kulübün idare merkezi olarak kullanıldı.
Derken efendim, Rahmetli Turgut Özal’ın “Özal” ve de eşinin “Semra hanım” olduğu dönemde, Beşiktaş sempatizanı Semra hanımın “emri ile”, Vakıflar İdaresi, Vakıflar’a ait bulunan ve de sıra evler bütünlüğünün ayrılmaz parçası olan arka bahçeyi Beşiktaş Kulübü’ne “futbol antrenman sahası” olarak “hediye” etti. (Ara bilgi: Vakıf eserleri Tanrı adına belli amaçlara tahsis edilmiş eserlerdir. Amacı dışında kullanılmaları “dinen, ahlaken ve hukuken” caiz değildir. Akaret evleri, Aziziye Camii’nin vakfiyesidir.)
Antrenman sahası olarak bahçeye sahip olan Beşiktaş Kulübü, yüzde 50 / yüzde 50 “yapsat”çı arayışına girdi. Bu esas üzere, imar planında değişiklik yapıldı ve Akaret evlerinin ortasından iki gökdelen yükseldi.
Hukuk zorlanıyor
Bu iki gökdelenin bulunduğu sıra evler bahçesine girebilmek için Beşiktaş Jimnastik Kulübü binası yıkıldı, sıra evler arasında bir kapı açıldı.Vakıflar İdaresi sıra evleri 1984’te 49 yıl süre ile Net Holding’e kiraladı. Net Holding’in durumu bozulunca sıra evler Garanti Bankası’na geçti. 1992’de Serdar Bilgili sıra evleri restore etti. Otel ve işyerleri haline dönüştürdü.
Bu hikayeyi uzun uzun anlatmamın sebebi var... Semra hanım bir model oluşturdu. Vakıf arazileri, kamu arazileri “Sporcular top oynasın” diye kulüplere tahsis ediliyor. Kulüpler bu arazileri yapsatçılara devrediyor. Kulüplerin anına şanına halel gelmemesi için kimse ses çıkarmıyor. Hukuk, imar, mimar zorlanıyor. Olmayacak yerde, olmayacak beton tesisler göğe tırmanıyor.
Anlattığım bu hikayenin Vogue ile ilgisi yok. Vogue’a gidenler etrafı seyrederken nerede olduklarını, nereye baktıklarını bilsinler diye yazıyorum.