Ali Rıza Kardüz

Ali Rıza Kardüz

Tüm Yazıları

Alaçatı’daki Mitu lokantasında, pazardan alınan yöresel otlarla hazırlanmış sofranın başına kurulduk

Bu yıl Alaçatı’da açılan Alavya otelinin bahçesindeki Fogo lokantası kış uykusuna girmiş ama hem kapalı hem açık bölümü olan Mitu lokantası öğle ve akşam yemeklerinde müşterilere hizmet veriyor.
Alaçatı eskiden bir bataklıkmış. Sivrisineklerden bıkan çevre halkı saraya rica etmiş, sadrazam efendimiz, bataklığı kurutmak için adalardan Rum işçiler getirtmiş. Rum işçiler daha sonra buralarda yerleşerek bağcılık, şarapçılık yapmış. 1830’lardan sonra bir Rum yerleşim bölgesi olarak gelişen Alaçatı Limanı’nda şarap fabrikası kurulmuş. 1914 Balkan Savaşı’ndan kaçanların bir bölümü gemiyle Alaçatı’ya getirilince Rumlar
Sakız Adası’na kaçmış. 1924 mübadelesiyle gelen Selanik göçmenlerinden bir bölümü Alaçatı’ya yerleştirilmiş. Selanik’ten gelenler tütüncülük ve hayvancılıkla uğraşmış. Bağlar, üzümcülük ve şarapçılık yok olmuş. 1980 yılından sonra tütüncülük de tarihe karışınca Alaçatı çökmüş.

Kaderini değiştirdi
Bir süre kimsenin uğramaz olduğu Alaçatı, Leyla Figen (1949-2002) isminde bir genç kadının el atması ile ilgi odağı haline gelmiş. 1993’te Alaçatı’ya gidip gelen Leyla Figen ve eşi Şevki Figen (Nedim Atilla’nın anlatımıyla) “Alaçatı’nın güzel ve orijinal dokusundan, taş evlerinden, göçmen asıllı insanlarından etkilenmişler”. 1996’da burada bir taş evde yaşamaya başlamışlar.
Leyla Figen evlerinin karşısındaki eski, yüksek tavanlı tütün deposunu temizletmiş. Cafe Antik Agrilia’yı açmış. İzmir’deki dostları, arkadaşları da onları izleyince Alaçatı ilgi odağı haline gelmiş.
Rana ve Erol Tabanca çifti, Leyla Figen’in eski taş evi ile onun yanındaki, arkasındaki altı taş evi satın almış. Evleri her biri farklı büyüklükte ve dekorda 25 yataklı bir butik otele dönüştürmüşler.
Otel kompleksi içindeki yazlık lokanta Fogo’yu da, devamlı servisi olan Mitu’yu da ünlü şef Carlo Bernardini işletiyor. Bernardini Alaçatı’da lokantaların sorumluluğunu yanında yetişen, daha sonra Londra’da Gordon Ramsey ile çalışan İsmet Söz ile paylaşıyor. Alessio DiGino da İsmet Söz’e destek veriyor.

Ünlü şefin menüsü
Geçen pazar hava serin ama güneşli idi. Alaçatı sokaklarında dolaştık. Sonra da Mitu lokantasında pazardaki otlarla hazırlanmış sofranın başına kurulduk ve bembeyaz örtülü masada Carlo Bernardini’nin menüsünü tattık. Yerelması çorbası sıcacıktı ve pek lezzetli idi. Zeytinyağlı şevketibostan, portakallı sütlü otu, elma ve limonlu çiriş otu (yaban pırasası) salatası, narlı ve ayva ekşili arapsaçı salatası ile lor peynirli Girit kabağı dolması yedik. Koyu yeşil parmak büyüklüğünde kabakların çiçekleri üzerinde idi. Çiçeklere lor peyniri doldurulmuş, zeytinyağında diriliğini kaybetmeden pişirilmişti. Yemek, İsmet Söz ustanın özel yemekleri şamqlgamlı rizotto üzeri palamut ve cibez otlu rizotto tadımı ile tamamlandı. Yemekte Alaçatı şarapları Serena ile Vido tadıldı.
Mitu’da giriş yemekleri 14 ile 18 lira arasında. Et yemekleri 40 lira dolayında. Alaçatı’ya yolu düşeceklere Mitu’yu tavsiye ederim. n