Günlük beslenmemize giren doğal ve organik ürünler hangileri?

24 Temmuz 2017

Türkiye’nin ilk ekolojik pazarı 2006 yılında Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin öncülüğünde İstanbul Şişli’de kuruldu. 11 yıllık süreçte İstanbul ve diğer illerde birçok yeni ekolojik semt pazarı açıldı.

İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere doğal ve organik ürün dükkanlarına ilgi çoğalıyor. Büyük market zincirleri, belirli semtlerde organik ürün raflarına yer veriyor.

Tüm Türkiye’ye ulaşabilmeyi sağlayan online sipariş seçenekleri de her geçen gün artıyor.

İki arkadaşım ile birlilkte, 2005 yılında online organik ürün satış sitesi kurmaya karar verdiğimizde ilk önce “Organik ürün nedir?" sorusunun yasal cevabını merak ettik. “Organik Tarım Kanunu” ve İlgili Yönetmeliği okuduk.

Neden bazı ürünlere “doğal, organik, ekolojik, biyolojik, yerel ürün ya da köy ürünü” diyorduk?

Tüm bu sözcüklerin hepsi aynı anlama mı geliyordu?

O dönemde hem satıcı hem de alıcı açısından, en çok zorluk çekilen konulardan biri buydu.

Bugün de aynı sorun devam ediyor ne yazık ki. Özellikle ”organik” sözcüğü populer olduktan sonra durum daha da vahimleşti. Artık hepsine “organik” deniyor.

Yazının Devamı

Organik et, tavuk, yumurta ve süt hakkında merak ettiklerimiz

11 Temmuz 2017

Besinler bizim ilaçlarımız. İyi beslenerek, hareket ederek, zihin bahçemizi temiz tutarak sağlığımızı korumak hepimizin birincil görevi. Bunlara dikkat etmeyip, hasta olduğumuzda tüm sorumluluğu doktorlara verip, bizi iyileştirmelerini beklemek doğru olmasa gerek.

İyi besin, bol hareket ve duru zihin ile pek çok hastalıktan korunmak ve kurtulmak mümkün. İlk once biz kendi hekimimiz olalım. Araştıralım, öğrenelim ve uygulamaya çalışalım.

Sağlıklı besinleri araştırdığımızda, “organik tarım” ürünleri ile karşılaşıyoruz. Besinlerin, tohumdan soframıza gelinceye kadar, bize zarar vermeyecek süreçlerden geçmesi önemli. Organik tarım yöntemi ile gıdalar, yerli ve/veya GDO’suz tohumdan, kimyasal gübre ve ilaç kullanmadan, çevre-doğa-insan dostu koşullarda üretiliyor.

Organik olduğunu nereden bileceğiz?

Organik tarım yeni bir kavram gibi görünse de, aslında ninelerimizin dedelerimizin kullandığı geleneksel yöntemler ile üretim yapılıyor. Elbette kimyasal ilaç ve gübrelerin tarıma girmediği yıllardan söz ediyoruz.

Türkiye’de organik sertifikalı ürün pazarında çalışmaya başladığım 2006 yılında, bana en çok sorulan soru şu oluyordu: “E peki nereden bileceğiz gerçekten organik olduğunu?”

Güvensizlikl

Yazının Devamı

Çocuklar için ekolojik tatil ve kamp seçenekleri

3 Temmuz 2017

Yaz tatilinde çocukların doğayla buluşacağı bir kampa ne dersiniz? Akdeniz, Ege veya Karadeniz’de… Dağda, yaylada, adada veya denizde… Çocuklar için özel hazırlanmış doğa etkinlikleri ile dolu alternatif bir tatil.

İster ailecek gidin, ister anne-çocuk, baba-çocuk kamplarına katılın. İsterseniz sadece çocukları gönderin. Doğa, tohum, masal, organik beslenme, yoga, permakültür, geridönüşüm, sanat atölyeleri, bol bol tertemiz hava ve deniz. Doğanın her renginin hissedildiği yaz tatilinde, çocuklar hem eğlensin hem doğal yaşamı keşfetsin.

İşte; çocuklar için ekolojik yaz tatili ve doğa kampı seçenklerinden bir demet…

Pastoral Vadi Ekolojik Yaşam Çiftliği Anne Baba Çocuk Kampları

Çiftlik 1999 yılından bugüne ekolojik yaşam, tatil ve beslenme hizmeti sunuyor. Çocuklar, anneler ve babalar için hazırlanan özel kamp programları ile unutulmayacak bir doğa tatili yaşayabilirsiniz.

Masal, Doğa, Tohum Kampı: Bu kampta masalların sunduğu tohumlarla, doğanın sunduğu tohumlar buluşup çocukların kalbine ekiliyor. Çocuklar her gün profesyonel masal anlatıcısından masallar dinliyor. Çiftlikteki hayvanları, sebze meyveleri, çiftliğin yanından akan suyu, yaşam yerlerindeki taşları, tuğlaları ve çiftliği

Yazının Devamı

Doğanın iyileştirici ve özgürleştirici gücü ile Kızlar Atakta!

12 Haziran 2017

Kızlar Atakta, 12-18 yaş grubu kızların spor, doğa ve takım çalışması ile zihinsel ve fiziksel kapasitelerini artırmak amacıyla yola çıkan, bir sürdürülebilir sosyal dönüşüm projesi. Motivasyonu yüksek, kendine güvenen, cesaretli ve girişimci kızları topluma kazandırmayı hedefliyor.

Farklı etnik gruplardan, kültürlerden ve sosyo-ekonomik alt yapılardan gelen kızlar, içeriğini uzmanların hazırladığı bir kampta buluşuyor.

Kamp programında; deneyimsel öğrenme, duygusal zekâ, oryantiring (doğada yön bulma), liderlik ve takım çalışması, problem çözme ve müzakere becerilerini geliştiren “kampçılık, yoga, koşu, yüksek parkur geçişi, keşif dalışı, açık denizde yüzme, bisiklet, doğa yürüyüşü, yelken kullanımı” gibi sportif aktiviteler bulunuyor. Dans, resim, yaratıcı drama ile sanatsal ve kişisel gelişim faaliyetler de yer alıyor. Ayrıca üç farklı atölye var: "İletişim sanattır", "Kimim ben?" ve "Gelecek Ağacı"

2017 yaz dönemi; 3 Temmuz-17 Eylül tarihleri arasında altışar günlük kamplar halinde, her hafta 14 katılımcı, 7 gönüllünün katılımıyla gerçekleşecek. Konaklama, eski Çukurbağ ilkokulunun restore edilerek köy akademisine dönüştürüldüğü Düşler Akademisi Kaş tesislerinde çadırlarda olacak.

Yazının Devamı

Doğasever eğlenceli çocuk kitapları

2 Haziran 2017

Eğlenceli öykülerle, doğadaki tüm canlıları ve çevreyi korumanın önemini anlatıyor Banu Bozdemir. Çevre duyarlılığını geliştirmek için yazdığı kitapları “doğasever” olarak nitelendiriyor.

Çocuklar her kitapta fantastik bir yolculuğa çıkıp “Doğada neler oluyor? İklimler neden değişiyor? Çevremizi nasıl koruyalım?” sorularına cevaplar arıyorlar. Her öyküde farklı bir kahramanla, farklı bir çevre sorununa çözüm üretiyorlar.

Ebeveynler ve öğretmenler okuyan çocukların hayvanlara daha iyi davrandıklarını, su kullanımında daha dikkatli olduklarını söylüyor. Ağaçların onların dostu olduklarını anlıyorlar.

Banu Bozdemir ile 26-28 Mayıs tarihleri arasında ilki gerçekleşen Kadıköy Çevre Festivali’ndeki standında karşılaştım. Çocuklar ilgi ve merakla standa yaklaşarak çevreci kitaplarını seçiyor, yazarına imzalatmak için heyecanla bekliyorlardı.

Kelime Yayınları “Çevremi Seviyorum” serisinde on dört kitabı bulunuyor yazarın. En çok ilgimi çeken üç tanesini seçtim sizlerle paylaşmak için.

Kalemcik ağaçları geri getirebilecek mi?

Dünyada hiç kalem kalmamış olduğunu düşünün. Son Kurşun Kalem öyküsünde, Mert’in çantasından parkta düşüp bankının tahtaları arasına sıkışmış bir Kalemcik var. 50 yıl

Yazının Devamı

Çocuklar doğayı paylaşarak keşfediyor

23 Mayıs 2017

Keşfetmek, odaklanmak ve tüm canlılar ile paylaştığımız yeryüzünü daha iyi tanımak… Hepsi "Doğa Arkadaşımın Kutusu" oyununda buluşuyor.

Çocukların ve yetişkinlerin birlikte katıldığı bir “doğa arkadaşlığı” oyunu bu... Her yönden hızla bilginin aktığı günümüzde, dikkat eksikliği yaşayan çocukları doğanın ahenkli ritmine davet ediyor.

Dört mevsim oynanan oyunda çocuklar keşfe çıkıyor. Acele etmeden, dokunup hissederek doğadan hazineler topluyorlar. Gözlemlerini, öğrendiklerini, hislerini ve hazinelerini anlatan bir mektup yazıyorlar. Kime mi? Topladıklarını bir kutu içinde gönderecekleri oyun eşlerine.

Kutu içinde yaratıcı tasarımlar

Kutuyu hazırlamak da ayrı bir eğlence. Hazineler taş, tohum, tüy, yaprak, yengeç kabuğu olabiliyor ve ulaşımda zarar görmesinler diye kutuya özenle yerleştiriliyorlar. Bu aşamada yaratıcılık devreye giriyor, farklı çözüm ve tasarım denemeleri ortaya çıkıyor. Facebook sayfasında ”Hazineleri Paketleme Fikirleri” fotoğraf albümüne göz atmanızı özellikle tavsiye ederim.

Oyunu ilk kim, ne zaman başlattı?

Çevre doğa eğitimi alanında çalışan Burcu ve Banu başlatıyor oyunu. Üniversiteden beri birlikte olan bu iki dostun doğayla güçlü bağları var. Çocuklarda da bu

Yazının Devamı