KÖŞE yazılarında, tartışma programlarında Türkiye’nin siyasal gündeminin kilitlendiği üç-beş konuyu yıllardır ama yıllardır dönüp dönüp yeniden tartışıyoruz ya...
Ve bu politik-demagojik yumaktan kendimizi bir türlü kurtarıp sağlam bir adım atamıyoruz ya...
Sanırım en çok bu hissiyattan dolayı, Perşembe Akşamı Bisikletçileri’nin kurucularından Muhsin Dilmaç’tan aldığım mail bana iyi geldi. Sizlerle de paylaşmak istiyorum.
Dilmaç mailde, ilk kez İzmir’de bir araya gelip Türkiye’nin pek çok şehrine yayılan Perşembe Akşamı Bisikletçileri’nin, bu pazar 183 ülkede ortaklaşa gerçekleştirilecek iklim değişikliğine karşı bir harekete destek vereceklerini bildiriyor.
Destek verecekleri hareketin adı “350”.
“Nedir şimdi bu 350?”, dediyseniz siz de benim gibi, hemen açıklıyorum. Şu anda atmosferdeki karbondioksit oranının seviyesi 390 milyon birimmiş. Bilim adamları ise bu oranın güvenli en üst limitinin 350 milyon birim olduğunu söylüyorlar. Atmosferdeki karbondioksit oranını, en azından tehlike yaratmayacağı öngörülen bir sınırda tutmayı, yani 350 milyon birime çekmeyi hedefleyen “350 Hareketi” de, adını bu somut hedefinden alıyor.
Vatandaşlar iş başındaHedefin önemi de bu hedefe ulaşmak için yapılması gereken asgari şeyler de son derece net ve somut. Ama gelin görün ki bu konuda da masa başı tartışmaları bitmek bilmiyor.
Benim anladığım kadarıyla “350 Hareketi” de, tam bu noktada küresel çapta bir vatandaş hareketi olarak bir araya gelip inisiyatif almayı amaçlıyor. Hareketin kurucusu, çevreci yazar Bill Mc Kibben, “Politikacılar iklim değişikliği için tartışadursunlar, vatandaşlar bunu çözmek için çalışmaktalar” diyor örneğin.
350 Hareketi öncülüğünde, bu pazar, iklim değişikliğine karşı mücadele etmek için 183 ülkede yaklaşık 7000 etkinlik düzenlendi.
Bu etkinlikler sonucunda gönüllülerin katılımı ile 100 bin ağaç dikildi. 100 güneş enerjisi paneli, yüzlerce ev ve binaya havalandırma sistemi kuruldu. 500 mil sahil şeridi temizlendi. 1000 milin üzerinde bisiklet sürüldü.
Bu 1000 milin içerisine Perşembe Akşamı Bisikletçileri’nin Bostanlı İskelesi’nden Üçkuyular İskelesi’ne kadar yaptıkları yolun da dahil olduğunu bilmek güzel.
Ama yazıyı bitirmek için, 350 Hareketi’nin bir sloganının daha altını çizmek gerekiyor:
“Vatandaşlar iklim çözümleri için iş başındalar ve idari makamların desteğini bekliyorlar.”
10.10.2010’da gerçekleştirilen etkinliklerden bazıları- Çin ve Hindistan’da, 300’ün üzerinde üniversite ”Büyük Enerji Yarışı” kapsamında temiz enerji yarışmasına katıldı.
- Irak’taki öğrenciler Babylon Üniversitesi’nde bir güneş paneli kurarken, Afganistan’da öğrenciler Kabil’in dışında bir vadide ağaç dikimi yaptılar.
- Ürdün, İsrail ve Filistin’de 100’den fazla bisikletçi, üç günlük bir bisiklet turu ile Yarmouk Nehri’nden ve Galilee Denizi’nden, Ölü Deniz’e iklim değişikliğini durdurmak için gerekli olan işbirliğini sembolize etmek ve kıymetli su kaynaklarını korumak için su taşıdılar.
- Rusya ve Hırvatistan’daki gönüllüler 10 bin okul ile ağaç dikimi yapmak için çalıştılar.