Banu Şen

Banu Şen

banu.sen@dogangazetecilik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

KONUŞMASINI yaparken, kesik kesik öksürüğü sık sık bölüyordu sözlerini. O ise hiçbir şey olmamış gibi devam ediyordu... O öksürdükçe insanın içi acıyordu, “Dayanmak zor” diye düşünüyordum. Ama yorgun bedenine rağmen, heyecanlı, umut dolu gözleriyle göz göze gelince de hangi güçle ayakta kalabildiğini tahmin edebiliyordum.
Konuşmasına, “Biz Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği olarak Atatürk ilkelerini korumayı, geliştirmeyi ve çağdaş bir topluma ulaşmayı hedef aldık. Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği gibi kızlarımızın da erkekler gibi okumasıyla ancak çağdaş, demokratik, laik bir ülkeyi oluşturabiliriz. Onun için kızlarımızın eğitimine ağırlık verdik. Bu ülkede kızlar eğitim görürse sağlık da kalkınacak, ekonomi de... Ülkemizde yaşadığımız terör ve töre sorununun da bu yolla kalkacağını umut ediyorum. Bugüne kadar 20 bin kızımıza imkan sağladık. Bunun 100 bin olmasını istiyoruz. Biz kızlarını okutmayan ailelerin ekonomilerine burslarla girdiğimizde bu kızlar belli bir yaşa gelince evlendirilmeyecek. Kız çocuklarının okuması Türkiye’de bir devrim yaratacak. Her ilçeye bir yurt yaptırdığımızda bu kızlarımızın liseye gitmesini de sağlayacağız “ sözleriyle başlamıştı.

Kızlar söz verdi

Ardından, çeşitli sebeplerden ötürü okula gidemeyen ancak kampanya destekçisi şirketin katkısıyla yeniden okul yollarına dönen 100 İzmirli kıza seslenip onlardan söz almıştı:
“Son dönemde yaşadıklarımızı eğitimle aşacağız. Birbirimizi daha iyi anlayabilmek için belli bir eğitim seviyesine ulaşmamız gerekiyor. İnanıyorum ki siz kuma olmayacaksınız, berdel olmayacaksınız, töre cinayetine kurban gitmeyeceksiniz, çarşafa girmeyeceksiniz. Siz Mustafa Kemal Atatürk’ün çağdaş kızları olacak mısınız? Söz mü?”
Onun sorularına salondaki kızlardan “Söz” yanıtı geldi. Bunun üzerine kızların anne ve babalarını da kutlayarak, “Anneler ve babalarla bir araya gelip bu ülkenin kalkınmasını sağlayacağız. Kafa karıştıranlar ve kafası karışık olanlar var. Kafamızın karışık olması hakkına sahip değiliz. Bunun için her şeyi sorgulamalıyız. ‘Niye’ deyip soru sorduğumuzda çözüm de beraberinde geliyor. Soru sormaya devam edelim. Bu ülkeyi hep birlikte daha ileriye götürelim” diyerek konuşmasını tamamlamıştı. 

‘Eğitimle aşacağız’

Tarih; Şubat 2007’ydi... Milliyet Gazetesi ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin (ÇYDD) girişimiyle başlatılan Baba Beni Okula Gönder Kampanyası’na bir şirketten büyük destek geldiği bir gündü. Yeniden okula başlayan İzmirli 100 kız için İzmir Atatürk Lisesi’nde düzenlenen toplantıya katılan ÇYDD Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, “Son dönemde yaşadığımız terörden töreye her türlü sorunu eğitimle aşacağız” sözlerini vurguladığı duygusal bir konuşma yapmıştı.
Aradan iki yıl geçti. O gün hiç aklımıza gelmeyenler, bugün başımıza geldi. Saylan’ın o gün vurguladığı, bugün ise vasiyet bıraktığı 100 bin rakamına ulaşılmadı. Töre ve terör cinayetleri hala devam ediyor. Ancak ben bu vasiyetin gerçekleşeceğine ve gerçekleştiği gün de berdelden, töreden, terörden kurtulunacağına inananlardanım. Hele Saylan’ın bu dünyadan diğerine geçerken ardında kalan telefonunun hiç kapatılmayacağını ve derneğin resmi hattı olacağını da duyunca...