Begüm Yaraş

Begüm Yaraş

begum.yaras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

HANGİ ırk köpek almalıyım? Belki de köpek alırken en büyük ve en çok sorulan sorudur bu. Bilinçli bir köpek sahibi adayı kendine en uygun, yaşam koşullarına uygun köpeği araştırıp bulmaya çalışırken, maalesef toplumumuzun büyük bir kesimi gözlerine hitap eden köpeği seçer. Halbuki her köpek ırkı her sahibe uygun değildir. İşte maalesef bu yüzden barınaklarımızda çok sayıda cins köpek vardır, bu bilinçsiz ırk seçiminin bir örneği olabilir. Benim dedem iki yıl kadar önce kendisine çok beğendiği için bir Boxer almaya kalktı. Zar-zor ikna edip ona küçük bir Terrier aldım, şimdi çok mutlular.
Bir çok kişi köpek almaya karar verirken onların da canlı olduklarını unutuyor gibiler. İstekler genelde aynı oluyor. “Ben bir Golden Retriever almak istiyorum ama apartmanda bakacağım. O yüzden havlamasın, eve tüy dökmesin, her yere tuvaletini yapmasın.” Böyle bir köpek yok mu tabii ki var. Sony’nin üretmiş olduğu robot köpekler tam bu özelliklere sahip. Yalnız maalesef bunu üzülerek belirtmek isterim ki hiçbir canlı köpek bu özelliklere sahip değil. Köpek bu, tabii ki havlayacak, ilk başlarda yalnız kalınca ağlayacak. Bebekken kasları gelişmediği için tuvaletini tutamayıp her yere tuvaletini yapacak ve evet tüy de dökecek. Sanki bizim saçımız dökülmüyor mu?
Bütün bunlara katlanıp onu sevebilecekseniz, oyun oynayıp, yeri geldiğinde disiplini sağlayıp, tarayıp, yıkayıp, dişlerini fırçalayıp, veterinerlere götürüp, hasta olduğunda başında bekleyip bu sorumlulukları alabilecekseniz, o da sizi bu dünyada kendinden çok sevecek tek canlı olacaktır.

Testlerden destek alın
Bir çok web sitesinde köpek seçim testi diye bir test vardır, bu testlerde sorular en basite indirgenmiş sorulardır. Örneğin; ne sıklıkla tarama yapabilirsiniz, ya da günde kaç saat köpeğinizi dolaştırabilirsiniz, çocuklarla geçinmesi ne kadar önemli ya da başka petlerle geçinmesi ne kadar önemli, bekçilik yapabilmeli mi, koruma yapabilmeli mi gibi; köpek ırklarını uzun tüylü, kısa tüylü, çocuklarla geçinebilen, aktivite seviyesi yüksek vb klasmanlara göre size en uygun ırkı bulup çıkaran testler var. Google’a köpek seçim testi yazdığınızda karşınıza bir çok test çıkacaktır. Bunlar size uygun ırk seçiminde yardımcı olabilir.
Ayrıca ilerleyen haftalarda bu köşede ırk tanıtımları yapacağım. Burayı takip ederek de kendinize en uygun ırkı seçebilirsiniz. Kendinize uygun bir ırk seçtiğinizde bunu da internetten, çevrenizde köpek sahibi olan kişilerden ve veteriner hekimlerden alacağınız tavsiyelerle ırk konusunda kapsamlı bilgiye sahip olmalısınız.
Alacağınız köpeğin ırkı ne olursa olsun şunu asla unutmayın ki bir köpek illaki ırkıyla tanınmaz, karakter çok önemlidir. Bir Alman Çoban Köpeği’nin koruma yapması beklenir, fakat her Alman Çoban Köpeği koruma için gerekli karaktere sahip değildir aslında. İşte bu yüzden petshoplardan köpek almak yerine annesini-babasını bildiğiniz, sahiplerinden köpeklerin karakterlerini dinleyerek köpek almalısınız. Anne altından veya düzgün, işinin ehli üretim çiftliklerinden köpek almak hem karakter açısından hem de köpeğinizin sağlığı açısından çok önemlidir. Yavrunuzu seçtikten sonra ilk iş olarak mutlaka iyi bir veterinere götürmenizi ve aşı takvimi belirlemenizi de tavsiye ederim.
Haftaya tuvalet eğitimiyle devam edeceğim, tuvalet eğitiminden sonra aşı takviminden bahsedeceğim.