Begüm Yaraş

Begüm Yaraş

begum.yaras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

GEÇEN hafta sizlere kafes eğitiminden bahsetmiştim ve bu eğitimin evde 24 saat birisi bulunursa işe yarayacağına değinmiştim.
Bu hafta ise evde eğer 24 saat birileri yoksa tuvalet eğitimi nasıl verilir onu anlatmak istiyorum. Yine değinmeliyim ki, önce sabırlı olmanız gerekiyor. Yavruyu eve getirdiğiniz anda eğitimine başlamanız gerekiyor.
Öncelikle ona küçük bir oda, kapalı bir balkon tahsis etmelisiniz. Eğer bunları yapamıyorsanız, küçük bir alanı çit ya da köpeğinizin aşamayacağı bariyerlerle çevirin, içini tamamen gazete kağıdı ya da yavru köpekler için satılan “puppy ped”lerle kaplayabilirsiniz. Köpeğinizin yatağını, mama ve su tasını da buraya koymalısınız. Köpeğiniz gideceği başka yeri olmadığı için tuvaletini gazeteye yapacaktır. Yavaş yavaş gazeteleri yatağından ve yemek kaplarından başlayarak azaltınız. Bu sayede yemek yediği ve yattığı yere en uzak kalan köşedeki gazete kağıdını kullanacaktır tuvalet ihtiyacı için. Köpeğiniz gazeteye ihtiyacını giderdikten sonra mutlaka ödüllendirme yapmalısınız. Ödül olarak çeşitli şeyler kullanabilirsiniz. Sadece onu sevmek, başını okşayıp aferin demek de bir ödüldür. Tuvaletini yaptıktan sonra onu olduğu yerden çıkartıp yanınıza alın, evin farklı yerlerini de keşfetmesine izin verin. Onunla vakit geçirin, oyunlar oynayın.

Aşı takvimi çok önemli
Geçen hafta da bahsettiğim gibi, kendinize uygun bir ırkı seçtikten sonra onu sağlık kontrolleri ve aşı takviminin hazırlanıp başlanması için veterinerlere götürmeniz gerekiyor. Hangi aşıların yapılması gerektiğine karar verecek olan kişi veterinerinizdir. Normalde yapılan zorunlu aşılar dışında bazı sahiplere danışılan aşılar da vardır. Köpeklerde aşılama öncesi mutlaka parazit kontrolü yapılmalı ve köpeğin metabolizması aşıya hazırlanmalıdır.
Parazit kontrolünden sonra ilk aşılama 8 haftalığını doldurmuş köpeklere yapılmalıdır. 12 haftadan önce kuduz aşısı uygulanmamalıdır. Uygun aşılama takvimi şu şekilde olmalıdır: 1. gün: Corona Aşısı (1. doz), 8. gün: Karma Aşısı (1. doz), Bronchine Aşısı (1. doz), 21. gün Corona Aşısı (2.doz), Kuduz Aşısı 29. gün, Karma Aşısı (2. doz), Bronchine Aşısı (2. doz). Bu aşı programından sonra Lyme ve Karma (3.doz) Aşıları da bazen veterinerlerin aşı takvimlerinde olabilir, bu aşıların yapılıp yapılmaması size kalmıştır. Son zamanlardaki kene artışından dolayı bu aşılar da yapılabilmektedir.
İç parazit ilaçları 3 ayda bir kullanılır, yalnız yaz aylarında sıcakların artmasıyla daha çok dışarılarda gezdirilen, toprakta yuvarlanan, kumlarda koşan köpekler için özellikle iç ve dış parazit ilaçlarının ayda bir kullanılmasını tavsiye ederim. Dış parazit ilaçları sprey veya damla şeklinde köpeğinizin kilosuna göre uygulanır.
Haftaya mama seçimiyle devam edeceğim, kuru mama mı? Ev yemeği mi? Yoksa Barf mı?