Begüm Yaraş

Begüm Yaraş

begum.yaras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

BU hafta sizlere Golden Retriever ırkını tanıtacağım. Herkes için beslenmesi en kolay köpek ırkıdır diye geçer ve popülaritesi inanılmaz yüksek olan, ilk kez köpek alacakların aklına hemen ilk gelen köpektir. Çocuklarla çok iyi anlaşabiliyor olması, aile köpeği olması, kolay eğitilebilir olması tabii ki avantajlarıdır bu ırkın ama dezavantajları da vardır. Golden’lar çok hareketli hatta hiperaktif ırklardır, bu nedenle apartman dairesinde beslenmesi ancak enerjisini attıracak kadar egzersiz sunabilirseniz olur. Mevsimsel tüy dökmelerinin yanı sıra aslında her ay tüy dökerler. Bu ırkı beslemek isteyenlerin diğer bir yanılgısı da düzenli taranınca köpeklerin tüy dökmeyeceği yönündedir. Bu da doğru değildir. Her gün iki saat bile tarasanız Golden’lar hep tüy döker. Bazı Golden sahipleri tüylerini tıraş ettirirler ki Golden’lar tıraş edilmez. Tıraş edildiği zaman sahipleri tüy dökmediğini iddia eder. Halbuki siyah bir kumaşı köpeğinize sürterseniz ne kadar yanıldığınızı görebilirsiniz.

Kalça çıkığı riski yüksek bir cins
Ben köpeklerimi bahçede besliyorum ama öğrencilik yıllarımda Ankara’dayken apartman dairesinde beslerdim ve benim Golden’ım Barney, evi her gün süpürmeme rağmen ve her gün taramama rağmen, evde tüy yumakları öbek olur uçuşurdu. Golden’ların en büyük dezavantajı tüy dökmeleridir. Golden hassas cilt yapısına sahiptir, kalça çıkığı riski taşıyan ırklardandır. Hassas cilt yapısında mama, şampuan önemlidir. Yavruluğunda kalça çıkığı için röntgen çektirin mutlaka. Ayrıca yavruluk döneminde çok merdiven inip çıkmasına, iki ayağı üstünde çok zıplamasına izin vermeyin.

Bekçi ve koruma köpeği olamazlar

Golden’lar yüzmeye bayılırlar. Kalça çıkığı riskini de düşünecek olursak Golden’ların yüzmeyi sevmeleri iyidir. Ayrıca Golden’lar oyun delisidir, top oynamaya bayılır. Yabancıya havlayabilirler ama asla bekçilik ve koruma köpeği olamazlar. Çok özel eğitim aldırırsanız belki komutla saldırabilirler fakat böyle bir eğitimi veren çiftlik Türkiye’de henüz yoktur.
Okurlarımdan gelen maillerden Rex, Ezgi Bekki’nin yakışıklı köpeği ve Goldie, Gözde Özhan’ın yakışıklı Golden’ını tanıyalım:

3 gün durmadan ağladı

Tercihlerin başında Golden Retreiver var


Rex: Her köpek sahibine ve çevresinde çok iyi tanıdığı kişilere bağlıdır ama Golden Retriever’lar bu konuda biraz daha hassastır. Mesela Rex, anneannemi çok seven bir köpekti. Anneannem yoğun bakımdayken 3 gün sabah-akşam ağlıyordu. Ben dışarıdan bir köpek kokusu aldığını düşünüp önemsemiyordum. Rex’teki ağlamaların sona erdiği gün anneannemi kaybettiğimiz gündü.

Açık yerleri çok seviyor
Tercihlerin başında Golden Retreiver var


Goldie: Goldie’yi biz iki sene kadar önce sahiplendik. Sokağa atılmıştı, bize alışması biraz zor oldu. Goldie inanılmaz uslu bir köpek. Tek sorun çok tüy dökmesi. Masum bakışlarıyla herkesin kalbini fethetti. Evde canı çok sıkılıyor, bahçe istiyor. Yazlık evimize gittiğimizde deli gibi koşturup oyuncaklarıyla oynuyor, topu çok seviyor ama yorulduğunda hemen bırakıyor. Suyu da çok seviyor. Yazın yıkıyoruz, denize de giriyor. Yazlıkta çocuklar ne kadar sıksa da Goldie kesinlikle zarar vermiyor.

“Tüm köpeklerim yaramaz ve hırsızdı, cin fikirli olup zıpır sorunlar çıkarırlardı. Ve ben onların hepsine tapardım.” Helen Hayes
Haftaya ilk banyo ve tasma seçiminden bahsedeceğim. Boyun tasması mı, bel tasması mı kullanmalıyız, neden?