27.01.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:
Yalçın Doğan
MESAFEYİ koyan Ecevit, adım atan Clinton.
İnişli çıkışlı ilişkileri var, hem Cumhurbaşkanı Demirel'in, hem de Başbakan Ecevit'in. Burada sözü edilen onların Amerika ile ilişkileri.
Geçmişte, başbakanlıkları dönemlerinde Demirel de, Ecevit de zaman zaman Amerika ile balayı yaşıyor. Zaman zaman tam tersi, onlara göre öyle aylar ve yıllar var ki, "Amerika onları iktidarda görmek istemiyor". Böyle bir iradenin politikaya somut olarak yansıdığı dönemlerin varlığı, kimsenin meçhulü değil!..
Ecevit yeniden iktidara gelince, örneğin hükümet programında, Batı'ya belli bir mesafe koyuyor. Hatta, bir açıklamasında "İncirlik Üssü'nün kullanımında ABD'nin Türkiye'ye haber vermesi gerektiğini" vurguluyor.
Bununla birlikte, önceki gün ABD'nin Ankara Büyükelçisi Mark Parris'in Ecevit'e yaptığı ilk ziyaret, Ecevit ile Clinton arasında bir diyaloğun başladığının göstergeleriyle dolu. Adımı atan Clinton.
Çünkü, önceki gün ziyarette ABD Büyükelçisi, Ecevit'e Clinton'dan bir mesaj getiriyor.
Clinton'ın söylediğini bir cümlede özetlemek mümkün: "Siz, bizim müttefikimizsiniz ve biz sizinle her türlü işbirliğine hazırız."
Bu belki diplomatik bir söylem, ama Ecevit - ABD ilişkileri anımsandığında, bu dönemde önemli bir adım.
Clinton Türkiye ile işbirliği alanlarını özetliyor:
"1- Bakü - Ceyhan boru hattında biz ısrarlıyız. 2- İstediğiniz askeri malzemeyi her zaman vermeye hazırız. Bölgesel konularda her an size danışmak isteriz."
Bölgesel konu ile kastedilen özellikle "Saddam'ın geleceği." Ecevit mesajı alıyor ve ABD Büyükelçisi'ne Saddam'ı köşeye sıkıştırmayın, Irak parçalanırsa, bölgede büyük bir istikrarsızlık doğar" demeyi ihmal etmiyor. Öte yandan, boru hattındaki destek Türkiye için hayati önemde.
Clinton'dan gelen mesajda iki duyarlı konu var. İlki, herhangi bir yeni talep olmaksızın "Kıbrıs ve Türk - Yunan ilişkilerinde işbirliğinden" söz ediyor. Yani, "Kıbrıs'ta çözüm" demek istiyor.
Diğeri, "insan hakları." Büyükelçi "sizi uluslararası alanda daha çok desteklememiz için, insan haklarında iyileştirmeleri Meclis'e getirin" diyor. Başbakan Ecevit ise, insan haklarına duyarlı, ama "olsa olsa, Meclis'ten bu dönemde ancak Bankalar Yasası geçer" demekle yetiniyor.
Aslında Clinton'ın mesajı gündemdeki konuları içeriyor, ama "net destek" çok açık görülüyor.
Yazara E-Posta: y.dogan@milliyet.com.tr